Specificul saptamanii a V-a din Postul Mare

In perioada 31 martie - 6 aprilie, Biserica Ortodoxa se afla in Saptamana a V-a din Postul Sfintelor Pasti. Este o saptamana cu postire obisnuita in care se continua savarsirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai inainte sfintite, iar sambata se face pomenirea mortilor.

In aceasta saptamana se vor savarsi doua slujbe speciale, unice in cursul anului bisericesc numite denii.

Prima denie va fi savarsita miercuri, 02 aprilie, cand in bisericile ortodoxe se va citi integral Canonul Sfantului Andrei Criteanul. Totalizand peste 250 de stihuri, Canonul Sfantului Andrei Criteanul este unul din cele mai frumoase imne liturgice si cel mai amplu dintre toate canoanele Bisericii Ortodoxe, fiind numit si Canonul cel Mare. Specifica Postului Mare, aceasta slujba invita credinciosii la rugaciune, post si pocainta. Parti din Canonul Sfantului Andrei Criteanul s-au citit si la slujbele savarsite in prima saptamana din Postul Mare.

Vineri, 04 aprilie, se va savarsi Denia Acatistului Bunei Vestiri. Aceasta slujba a fost introdusa in amintirea unui eveniment petrecut in anul 626, in Constantinopol, cand cetatea a fost atacata de persi si de avari, iar patriarhul Serghie al Constantinopolului, luand icoana Nascatoarei de Dumnezeu, a inconjurat impreuna cu poporul cetatea, pe zidurile ei, si Nascatoarea de Dumnezeu a intervenit ajutand dreptcredinciosii sa-i invinga pe atacatori. Acest acatist este savarsit in Postul Mare ca o multumire adusa Maicii Domnului, fiind un imn de lauda si cinstire pe care credinciosii ortodocsi il inchina Nascatoarei de Dumnezeu.

Tot in aceasta perioada, Biserica noastra face pomenirea a doi mari sfinti Sfantul Ioan Scararul (30 martie) si Sfanta Maria Egipteanca (01 aprilie), care pe langa pomenirea de peste an mai au inchinate fiecare cate o duminica de pe parcursul postului respectiv Duminica a patra din post a Sfantului Ioan Scararul si Duminica a cincea din post a Sfintei Maria Egipteanca. Anul acesta Duminica a patra a coincis cu ziua de pomenire a Cuviosului Ioan Scararul.

Sursa: reintregirea.ro

.
Pe aceeaşi temă

01 Aprilie 2014

Vizualizari: 367

Voteaza:

Specificul saptamanii a V-a din Postul Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE