Sprijinul financiar pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului este legal

Sprijinul financiar pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului este legal

- Raspunsul Patriarhiei Romane la dezinformarile ASUR -

In legatura cu scrisoarea deschisa a Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR), adresata Primariilor si Consiliilor locale carora le solicita sa refuze cererile Patriarhiei Romane de finantare a Catedralei Mantuirii Neamului precizam:

1. Solicitarile de sprijin financiar ale Patriarhiei Romane pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului adresate autoritatilor de Stat centrale si locale sunt facute conform prevederilor legale in vigoare.

Potrivit legii 376/2007 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, “fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, de catre Guvernul Romaniei, in limita sumelor alocate anual cu aceasta destinatie prin bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, precum si de catre autoritatile administratiei publice locale" (art. 1, alin. 2).De asemenea, conform legii 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al Cultelor din Romania, „cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind functionarea unitatilor de cult, pentru reparatii si constructii noi, in raport cu numarul credinciosilor conform ultimului recensamant si cu nevoile reale” (art. 10, alin. 6).

2. In ceea ce priveste dezinformarea repetata sistematic de ASUR ca „anual 540 de milioane de euro sunt alocati de la bugetul central si cele locale pentru Culte”, precizam ca in anul 2012, sprijinul financiar pentru repararea si construirea noi lacasuri de cult, consolidarea si repararea celor existente a fost de aproximativ 50 milioane de lei (aproximativ 11 milioane euro), de aproape 50 de ori mai putin decat suma mentionata fara niciun fundament real de asociatia mentionata. Aceste fonduri au fost destinate sprijinirii tuturor Cultelor recunoscute din Romania, iar nu doar a Bisericii Ortodoxe Romane.

Referitor la fondurile pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, reamintim ca acestea provin din donatiile credinciosilor facute in toate bisericile si manastirile Patriarhiei Romane si din contributiile de la bugetele de Stat centrale si locale. Pana in prezent, in cei doi ani de la inceperea lucrarilor sunt aproape finalizate lucrarile la infrastructura Catedralei, urmand ca la inceputul anului viitor sa fie continuate lucrarile de constructie la suprafata.

Patriarhia Romana multumeste tuturor credinciosilor donatori si reprezentantilor autoritatilor centrale si locale pentru sprijinul financiar acordat pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului, ceea ce dovedeste intelegerea faptului ca viitoarea Catedrala patriarhala este o necesitate liturgica pentru cler si mireni, fiind in acelasi timp si un simbol al demnitatii poporului roman majoritar religios.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.
Pe aceeaşi temă

11 Decembrie 2012

Vizualizari: 213

Voteaza:

Sprijinul financiar pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului este legal 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE