Catedrala Mantuirii Neamului... si draga mea cititoare.

Catedrala Mantuirii Neamului... si draga mea cititoare. Mareste imaginea.

Știți ?!... când am puțin timp liber, seara mai ales, intru pe „CreștinOrtodox.ro” și citesc comentariile la articolele scrise de mine. Tuturor le mulțumesc pentru aprecieri dar și pentru opiniile care nu-mi sunt favorabile. Comentariul unei doamne mi-a reținut însă atenția pentru că scria că se spovedește/împărtășește, are un copil de câteva luni, dar... este nemulțumită că se construiește Catedrala Mântuirii Neamului! “chiar avem nevoie de așa ceva ?” se întreba retoric stimata mea cititoare.

Această opinie, pentru ca mi se adresează direct, îmi oferă ocazia să scriu următoarele rânduri și pentru că doamna frecventează biserica unde se spovedește și împărtășește.

Da doamnă, ne putem ruga lui Dumnezeu oriunde; și-n grădină, și la sapă, și-n pădure, și acasă, și oriunde. Unii se roagă și la cârciumă că nu de puține ori am auzit pe câte unul care bea zicând... „primește-l Doamne și p-ăsta”... și dădea câte un pahar pe gât !!!

Bețivii beau câte 40 de pahare pe 9 martie, de sfinții 40 de mucenici, în loc să meargă la biserică, se duc la cârciumă și ajung acasă... ca după 40 de pahare de băutură.
Doamnă ați auzit de “Biserica Neagră” din Brașov ? Este una dintre cele mai vestite biserici din țara noastră. Construcția ei a început prin anul 1380 și a fost terminată 100 de ani mai târziu. Timp de 100 de ani la acest impunător monument s-a tot lucrat, s-a tot zidit, și toată această construcție a fost făcută pe cheltuiala negustorilor brașoveni.

Doamnă, generații întregi de negustori și breslași brașoveni au contribuit la ridicarea acestei mărețe catedrale fiind conștienți că niciodată nu vor trăi să ajungă să se roage în ea ! Au dat bani pentru ridicarea acestei mărețe biserici pentru generațiile viitoare. Ridicarea unei catedrale reprezintă puterea de creație și de ctitorire a unui popor, a unui neam. Geniul și talentul unui popor sunt transmise în timp generațiilor viitoare prin ctitorii.

Spuneți-mi cu ce vă mândriți dvs. astăzi ? Cu căile ferate ?... cu autostrăzile ?... cu gările din orașe ?. Da, doamnă, vreau acum să enervez pe cei care critică ridicarea acestei catedrale !

Ne mândrim cu mânăstirea Curtea de Argeș, cu Cozia, cu Voroneț, cu Putna, cu Sucevița și cu toate mânăstirile noastre care sunt... atenție... singurele dovezi istorice al trecutului nostru neam în acest spațiu „Carpato-danubiano-pontic”.

Ce ar fi, draga mea cititoare, dacă în această țară nu ar exista nicio biserică și nici un preot !? Și ne-am ruga în grădină, sau la sapă, sau în pădure... sau la cârciumă. Să aprindem un foc de tabără în curtea casei, să luăm un băț în mână și să ne rugăm ! Această viziune e primitivă iar afirmația că ne putem ruga oriunde... este în parte sectară.

Nu-L putem iubi pe Hristos cu care mă împărtășesc dacă urăsc casa în care locuiește. Este ca și cum dvs. ați spune că vă iubiți mama, că îi dați telefon, că îi trimiteți bani ca ajutor din când în când, dar nu ați mai dat pe la ea de ani de zile . Ne putem ruga oriunde... dar țin de o biserică - mama credinței mele. Mi-e dor de mama care m-a născut. Mă rog pentru sănătatea ei, și pe câmp, și-n mașină, și-n pădure, îi dau și telefon, dar din când în când merg pe la ea și-i ascult ofurile. Și împodobesc biserica așa cum și pe mama mea vreau să o văd îmbrăcată cu haine frumoase și curate. Așa trebuie să fie și cu biserica; mă rog oriunde, dar la biserică mi se arată drumul, ține vie credința mamei mele și tradiția prin preot (cu toate păcatele lui).

Mergeți doamnă și oferiți 10 lei unui preot în prima biserică din drumul dvs. pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului (vă dă chitanță) și când copilul dvs. va fi mare și veți intra cu el în catedrală, să-i spuneți că o cărămidă din acea biserică a fost cumpărată de dvs. Ca negustorii brașoveni de odinioară. Și poate și Dumnezeu va pune o cărămidă la temelia casei și familiei dvs. Fiți mândră doamnă că puteți ajuta la ctitorirea unei catedrale. Aveți această ocazie rară să contribuiți la o ctitorie care se zidește o dată la 1000 de ani ! Nu luați în seamă comentatori cu viziuni înguste care „mor de foame” că se construiește o catedrală, dar au scrâșnit din dinți la alte nedreptăți.

Credeți că marile catedrale din Occident au fost ctitorite de tâmpiți ? Și sunt azi mândria Apusului. Ce-ar fi Roma fără Vatican ? Parisul fără Notre-Dame ? Toate catedralele sunt o podoabă pentru orașele unde sunt construite “iar pentru autorități motiv de cinste și de laudă” (din scrisoarea Sf. Vasile cel Mare către împăratul Valens)

La revedere draga mea cititoare și vă aștept cu drag la biserică !

Pr. Nicolae Trușcă
Parohia Negoiești

 

Pe aceeaşi temă

13 Decembrie 2015

Vizualizari: 4904

Voteaza:

Catedrala Mantuirii Neamului... si draga mea cititoare. 4.42 / 5 din 12 voturi. 13 review utilizatori.

Comentarii (13)

 • Marian Tudorel Lazar Postat la 2015-12-16 07:07

  Nu omul, ci Dumnezeu construieste! Iar cand Catedrala se va fi construit, toti cei care vor fi vorbit impotriva construirii ei vor fi gasiti ca vorbitori impotriva lui Dumnezeu. De aceea, daca un singur om s-ar fi apucat sa o construiasca, nimeni n-ar trebui sa-l vorbeasca de rau sau de bine, ci fiecare sa astepte si sa vada daca Dumnezeu va implini sau nu ce si-a pus in gand acel om. Si daca acel lucru se va implini, este clar ca Dumnezeu a pus in minte acelui om hotararea respectiva! Deci, taceti mai bine cei ce nu sunteti de acord, ca nu de intelepti vorbiti, mai ales acum, cand Catedrala a fost construita pe jumatate. Sau credeti ca Dumnezeu da sprijin la jumatate de constructie ca sa o darame apoi?! Nicidecum, ci daca a ingaduit si binecuvantat pana acum, va binecuvanta pana la sfarsit!

 • Constanta SzlavicsPostat la 2015-12-15 06:14

  In primul rand, parinte,multumesc pentru articol. De ce multumesc? Pentru ca ma regasesc in randurile asternute de dumneavoastra, simt la fel, si ma tot minunez, ca nu facem aproape nimic, dar pretentiile absurde sunt fara margini si atunci intreb: Aceasta tara a fost vreodata pregatita pentru construirea multelor biserici ctitorite de Stefan cel Mare, sau de Constantin Brancoveanu, sau de Neagoe Basarab, sau… ? Saracia, in acele vremuri, grele, uneori de razboaie, nu i-a impiedicat pe vrednicii conducatori sa ridice case Lui Dumnezeu, ca sa avem, noi, azi, ce admira si cu ce sa ne mandrim si unde sa ne plecam genunchii, cand sufletul ne plange. Carcotasi au fost si atunci si vor fi vesnic, caci omul care carcoteste nu stie ca nimic nu se intampla pe acest pamant fara ingaduinta Lui Dumnezeu. Ca vrem, sau nu, ca e pe gustul nostru, sau nu, catedrala se va construi, daca vrea Dumnezeu. Si chiar daca nu se construieste, noi tot atatea spitale si scoli in stare deplorabila vom avea, noi tot carcotasi vom fi, caci de motive nu ducem lipsa. Intelepciunea este o binecuvantare de la Dumnezeu, care ne ajuta sa multumim, nu sa cartim, caci multe se construiesc in tara asta, pe banii nostri, dar putine ne sunt de folos si ne-am apucat sa ne invrajbim tocmai impotriva catedralei, care este casa Lui Dumnezeu. Biserica este singurul loc de pe pamant unde ne gasim linistea, cand viata ne indoaie si culmea, intrarea e gratis. E gratis, ca e a noastra, a tuturor celor care o iubesc si contribuie cu dragoste la intretinerea ei, si cum sa nu contribui cu dragoste la casa Domnului, unde ne asteapta cu Maica Sa, sa ne oblojeasca ranile, sa ne mangaie sufletele, sa ne vindece de rautate, de egoism, de ura, de… Cand iubim pe Dumnezeu, iubim si casa Sa, iubim viata, oamenii, asa cum sunt, recunoscatori pentru multele daruri pe care le primim, in orice clipa. Degeaba avem de toate, daca nu le vedem, si constati cu amaraciune, ca un orb este mai recunoscator Lui Dumnezeu, decat unul caruia nu-i lipseste nimic, dar se vaicareste si ca se trezeste dimineata, in loc sa fie bucuros! Sa ne rugam Bunului ca vestea Nasterii Domnului sa ne gaseasca cu suflete pline de iubire, aplecate catre cei in nevoi, asteptand copilasii, mesageri ai bucuriei, sa ne colinde, cu glasurile lor de ingeri. Sa-i primim cu drag, si sa stim, ca nu preaplinul din casele noastre ne aduce fericirea, ci plinul din inimi bogate de dragoste. Va doresc ca Nasterea Domnului sa va gaseasca sanatosi, bucurosi, alaturi de cei pe care ii iubiti…si iertare!

 • Daniela RaluPostat la 2015-12-14 23:50

  Eu mă bucur că v-am găsit aici, după răspunsul la întrebarea cea mai grea: cine ești tu, omule?

 • Ligia NedeleaPostat la 2015-12-14 13:37

  Stefan cel Mare avea o tarisoara cat un sfert de Romanie, iar din saracia de atunci, cu boieri hulpavnici si domnite cu palate boieresti aproape cat vilele de azi ale noilor boieri, tot reusea,la vreme de rastriste, inainte sau dupa razboi - victorie sau infrangere - sa mai ridice o Casa Domnului, intru slava Lui cea mare, nu pentru a-si preamari fiinta trecatoare. Oare nu recunoastem un strigat spre Cel de Sus, intr-un moment de rascruce al neamului? Trebuie sa asteptam sa ni se darame granitele, sa ne plece copiii toti, sau cei mai buni, sa ne multumim cu judecata asta pamanteasca, in care nu stii care-i mai hot - lupul imbracat in haina de oaie sau oaia?! Ca nu se ridica nimeni, din cate stiu, pentru toate vilele cat un sfert de catedrala - la vedere, ca ce-o fi ascuns, doar poti presupune...- Daca acum nu e momentul, atunci cand?! Poate ca o ruga a mii de oameni, intr-o catedrala intru Domnul, va sterge cainosenia celor care se vaita pentru banul vaduvei si al saracului, dat tot pentru El, Domnul pe care-L invocam la nevoie. Poate asa sa-si intoarca fata spre noi, dupa atatea nemernicii... Unde esti tu, Stefane?! Ca daca ai trai astazi, astia te-ar rastigni! Doamne, iarta-i, ca nu stiu ce zic sau nu zic ce stiu...

 • Sorin GeorgescuPostat la 2015-12-14 09:22

  In primul rand, suntem in plin Post de Craciun si ar trebui sa fim mai buni, sa fim mai ingaduitori unii cu altii, mai milostivi, incepand cu cel mai mare pacatos, adica, cu mine. Biserica Crestin-Ortodoxa, in comparatie cu alte biserici (catolici, etc), nu forteaza pe nimeni sa dea ajutoare banesti, daca vrei dai, daca nu, nu! De ce nu suntem la fel de vehementi in raport cu construirea Moscheii din Bucresti, pe care a aprobat-o guvernul anterior. Poate nu vrem sa ne mantuim?! De multe ori mi-am pus intrebarea, de ce CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI? Avem nevoie cu totii oare, de mantuire sau nu?! Va urez Un Craciun Binecuvantat de Dumnezeu si sa intre Domnul nostru Iisus Hristos in casele tuturor crestinilor. Doamne Ajuta!

 • maria raduPostat la 2015-12-14 08:10

  Dumnezeu să ne ajute sa se termine cu bine acest lăcaș si sa-i binecuvantam pe cei ce au ceva de obiectat.Sărbători binecuvantate !

 • Maria IevaPostat la 2015-12-14 07:53

  Nici nu sufera comparatie dpdv arhitectural Catedrala Notre Dame sau Vaticanul, Biserica Neagra sau alte bijuterii arhitehtonice cu odiosenia de cladire care va fi Catedrala Mantuirii.. Si nu spune nimeni ca nu e nevoie de o mare Catedrala, dar nu acum e momentul ei. Si nu cu bani de la bugetul tarii. Chiar dvs spuneati ca marii oameni ai tarii au donat pentru Biserica Neagra, asa sa fie si acum. Sa se doneze de catre cei credinciosi. Eu una, desi merg Duminica de Duminica la biserica am ales sa donez bani ptr copilasii sarmani si pentru batranii carora nimeni nu le duce o farfurie de supa. Ptr ca din 3 biserici cate am in cartier la niciuna nu se organizeaza mese pentru saraci sau nu se impart pachete cu ajutoare macar la saraci. Dar se fac colecte mereu pentru a se mai cumpara odoare de pret pentru biserica. Sunt sigura ca Hristos ar prefera sa stie ca dam un ban ca sa manance un om flamand, sa-i cumparam o haina groasa cand tremura de frig decat sa ne aratam iubirea fata de El imbracand icoanele in argint.

 • EUGEN CURICPostat la 2015-12-14 06:01

  Pe locul unde se ridica acum aceasta noua bisericuta(ca sa nu strice media de una la trei zile)a existat cindva o alta Catedrala a Neamului Romanesc-Stadionul Republicii ! Pe acest stadion Iolanda Balas a batut mai multe recorduri mondiale,pe acest stadion a alergat si legendarul Emil Zatopek si multe altele ! Stie oare dl. Nicolae Trusca aceste lucruri ?!? In locul bisericutei eu as fi ridicat un monument si as fi pus o placa comemorativa !

 • roxana barbu Postat la 2015-12-14 05:57

  Carevasazica, parinte, am ramas datori lumii un Notre Dame sau un mic Vatican. As fi de acord (in parte) cu dvs. daca acolo chiar s-ar ridica o opera arhitectonica de mare valoare. Dar schitele si machete facute publice arata ca va fi o constructie grotesca cel putin prin imensitatea ei, cu o estetica la nivelul palatelor tiganesti. Ironia e ca si acelea s-au facut tot cu fondurile noastre... Sa ne mandrim ca am contribuit la asa ceva? pai ne mandrim cu cealalta pocitanie megalomanica de beton pentru care capitala e celebra? Si apoi mandria, daca nu stiati, e in lista de pacate...altceva ramane in locul nostru, alte fapte, alte constructii, de oameni nu de pereti. Cea mai binecuvantata biserica in care am intrat a fost una minuscula, cea a Spitalului din Giurgiu, facuta cu eforturi supraomenesti de preotul paroh de acolo; intr-o noapte de Revelion, cand preotul ne-a chemat la un Te Deum la trecerea dintre ani, de la jumatatea de ora programata sa ne tina departe de artificii si mese intinse, sufletele noastre s-au hranit aproape trei ore cu cuvintele parintelui, nimeni nu mai vroia sa plece de acolo. Pentru preot vine lumea la biserica parinte, nu pentru ziduri...

 • Mihai AchimPostat la 2015-12-14 02:38

  In mare parte sunt de acord cu cele mentionate in articol, dar... De ce se forteaza de catre BOR colectarea de fonduri pentru aceasta catedrala? De ce cand eu dau bani la biserica parintele spune astia taiem chitanta pentru Catedrala? De ce nu sunt lasat eu sa decid unde merg banii mei? Valabil la toate bisericile si manastirile pe unde am fost. Alta problema care ma deranjeaza, nu o judec, nu am acest drept, dar... De cand privesc imagini din vremea Regelui Carol, Mihai cand era la putere, avea preoti pe langa el dar acestia purtau sutana neagra casi calugarii, fara fir de aur si alte podoabe. Acum vad pe imagini cu preoti impodobiti ca un pom de Craciun, pelerine lungi si..., Numai bun de dat "apa la moara" celor care tare le mai place sa ne amageasca. Nu cred/ stiu daca veti publica acvest comentariu dar sunt curius daca il veti citi/raspunde. Doamne ajuta!

 • Liliana PodeanuPostat la 2015-12-14 02:11

  Sarut-mana Parinte, Am simtit dorinta de a transmite si propriile mele opinii la postarea dvs. Ma feresc in a judeca oamenii, incerc sa le inteleg firea si daca pot sa-i ajut. Asa ca sa ma ierte distinsa dm, nu imi permit a judeca pe nimeni, imi permit insa ca un om de rand ce sunt sa-i ofer din dragostea si stiinta cu care m-a inzestrat bunul Dumnezeu. Este adevarat ne putem ruga oriunde si oricand, chemandul astfel pe Dumnezeu in sufletul si casa noastra. Dar sa intelegem de ce Issus ne-a lasat sfanta biserica. Sa o vizitam ca pe un muzeu?Nu.Cand intram in Sfanta Biserica pasim pe poarta Raiului. Sfintele Manastiri si Biserici sunt porti ale Raiului.Acolo Duhul Sfant coboara asupra noastra intr-un chip atat de frumos( prin binecuvantarea Sintilor Parinti)Insa Duhul Sfant draga mea coboara intr-o casa curata, nu cu mizerie pe la colturi.Ce este Duhul Sfant?Acea energie care vindeca trupul, mintea si sufletul, pentru ca nu este altceva decat Dragostea lui Dumnezeu. Issus a facut minuni daruind catre noi oamenii Dragostea lui Dumnezeu. Concluzionand avem sau nu nevoie de " Portile Raiului"? dincolo de mandria nationala.

 • dumitrescu catalina Postat la 2015-12-14 01:25

  doua lucruri vreau sa spun: 1.daca oamenii ar merge la biserica,ar stii ca la fiecare slujba Sfanta Liturghie se mentioneaza toti cei care au contribuit la ridicarea acelei bisericia(catedrale,manastiri)asa ca fiecare va fi pomenit cat va tine Bunul acea catedrala la fiecare Sfanta Liturghie si se stie rolul acestei minunate slujbe. 2.aud frecvent ca banii trebuie sa mearga spre spitele si scoli-domnilor si doamnelor,guvernul trebuie sa se ocupe de spitel si scoli si nu biserica,milioanele ce se fura vizibil ina ceasta tara sunt problema reala,de ce luptam contra singurului real ajutor pe care il avem:cel de la Dumnezeu? lupta draceasca impotriva bisericii,atat de evidenta vine si din faptul ca ,ne place sau nu,romanii sunt un popor de oameni mincinosi:se declara crestini,dar nu stiu cum sa lupte mai abitir cu ortodoxia,cu biserica.etc.sa fim sinceri cu noi insine si sa intelegem despre ce vorbm inainte de a deschide gura.aceasta este marea problema a romanilor,vorbesc fara sa stie despre ce vorbesc.eu sunt medic si vin pacientii si imi tin teorii despre ceva ce nu au studiat nici macar o zi,ci doar au citit gunoaie pe internet.eu am studiat peste 15 ani stiinta pe care o practic si tot mi se pare ca mais unt de invatat si de descoperit amanunte,iar ei,dupa 3 aiureli scrise de alt om lipsit de studii,imi tin teorii si stiu mai bine decat mine ce e de facut.eu nu imi permit sa comentez nici doameni de la curatenie ce are de facut pt.ca exista un respect pt.orice ce nu cunosti,ce nu practici pe care noi,romanii,nu il avem.nu avem respect pt.nimic si aici e tragedia.

 • DRAGOMAN ARONPostat la 2015-12-14 01:10

  De peste 2.000 de ani se construiesc biserici care au fost distruse de catre necrestini si apoi au fost reconstruite de si asa mareu si mereu si oamenii din acele vremuri nu au comentat. Si acum se gasesc tot felul de nenorociti sa comenteze de zici ca ei au construit scoli si spitale . Acestia trebuie ignorati si lasati sa urle ca niste lupi in padure .

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE