Un nou superior la Asezamintele Romanesti din Tara Sfanta

Asezamintele romanesti de la Locurile Sfinte au un nou superior in persoana parintelui arhimandrit Timotei Aioanei, pana in prezent exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor si mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale. Pana acum, Patriarhia Romana a fost reprezentata in Tara Sfanta de Parintele Arhim. Ieronim Cretu, ales de Sfantul Sinod al Bisericii noastre, in anul 2009, Episcop-vicar patriarhal, cu titulatura ”Sinaitul”.

La sediul Reprezentantei Patriarhiei Romane de la Ierusalim, restabilirea comuniunii depline dintre cele doua Biserici Ortodoxe a fost marcata astazi, 4 februarie 2014, prin savarsirea Sfintei Liturghii. In aceasta zi de sarbatoare in care a fost cinstit conform calendarului ierusalimitean Sf. Apostol Timotei, Sfanta Liturghie a fost oficiata de Inaltpreacuviosului Parinte Arhimandrit Ieronim Cretu, Episcop vicar patriarhal ales si de Precuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei noul Superior al Asezamintelor romanesti de la Locurile Sfinte. Alaturi de vietuitorii Reprezentantei de la Ierusalim s-au aflat si frati crestini apartinand altor Biserici surori din Ierusalim, credinciosi care, de-a lungul anilor, au luat parte in mod constant la viata liturgica a bisericii romanesti.

In cadrul Sfintei Liturghii, noul Superior, Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei, a rostit cu emotie rugaciuni de multumire aduse lui Dumnezeu in care au fost pomeniti Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului si Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, aceste rugaciuni fiind prinosul recunostintei aduse lui Dumnezeu pentru binecuvantarea care s-a revarsat prin impacarea celor doua Patriarhii si restabilirea comuniunii depline.

In cuvantul rostit la sfarsitul Sfintei Liturghii, Inaltpreacuviosul Parinte Iposifiu Arhimandrit Ieronim Cretu a amintit momentele importante ale activitatii sale indelungate ca reprezentant al Patriarhiei Romane in Tara Sfanta si l-a prezentat comunitatii, invitatilor si credinciosilor prezenti pe noul Parinte Superior al Asezamintelor Romanesti din Tara Sfanta.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii, in salonul oficial al Reprezentantei, Inalt Prea Cuviosii Parinti s-au intalnit cu fratii romani si cu crestinii ortodocsi arabi care in mod constant sunt prezenti la sarbatorile Reprezentantei, aceasta fiind o traditie impamantenita la Locurile Sfinte, mostenita de la predecesori si apreciata in cadrul comunitatilor crestine ierusalimitene.

Dupa Sfanta Liturghie si agapa frateasca, delegatia oficiala a Patriarhiei Romane, condusa de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh patriarhal, dimpreuna cu Preacucernicul Parinte Profesor Viorel Ionita, consilier patriarhal onorific, Preacucernicul Parinte Michael Tita, consilier patriarhal pentru relatii bisericesti si interreligioase, Inalt Prea Cuviosul Parinte Iposifiu Arhimandrit Ieronim Cretu si noul Superior, Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei, au fost asteptati la Poarta Jaffa a Cetatii Ierusalimului de catre Șeful Politiei Cetatii Vechi a Ierusalimului, domnul Johnny Kassabri, si insotiti pana la Biserica Sfantului Mormant – onoare rezervata in general sefilor de stat si inaltelor oficialitati. Parintii s-au inchinat cu evlavie, recunostinta si mare bucurie la Sfantul Mormant al Mantuitorului, la Golgota, la Piatra Mirungerii si la Lemnul Sfintei Cruci si Sfintele Moaste din Tezaurul Bisericii Sfantului Mormant.

Delegatia Bisericii Ortodoxe Romane a revenit la Reprezentanta Patriarhiei Romane din Ierusalim, unde a avut loc o discutie conclusiva asupra vizitei din Sfanta Cetate a Ierusalimului.

Preacuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei - Superior al Asezamintelor romanesti de la Locurile Sfinte

Inaltpreasfintitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh patriarhal a aratat ca Patriarhul Ierusalimului l-a primit pe parintele Arhimandrit Timotei ca reprezentant al Patriarhului Romaniei cu foarte multa bucurie, binecuvantare si dragoste frateasca.

"A fost prezentat noul reprezentat al Patriarhiei Romane pe langa Patriarhia Ierusalimului, dar si in calitatea sa de Superior al Asezamintelor Ortodoxe Romane de la Ierusalim, Ierihon si Iordan in persoana parintelui Arhimandrit Timotei Aioanei, slujind pana acum in calitate de Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din Bucuresti si Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor. As dori sa spun ca Preafericitul Patriarh Teofil al Ierusalimului l-a primit pe parintele Arhimandrit Timotei ca reprezentant al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel cu foarte multa bucurie, binecuvantare si dragoste frateasca”, a spus Inaltpreasfintitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh patriarhal.

Referitor la aceasta numirea sa drept Superiorul Asezamintelor romanesti de la Locurile Sfinte, Preacuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei a marturisit ca „Aceasta ascultare, dincolo de faptul ca onoreaza o persoana care nu se ridica la o astfel de vrednicie, inseamna o slujire a Bisericii Romanesti intr-o alta zona decat in pamantul tarii, dar si intr-o zona unde s-a scris istoria mantuirii noastre si unde Fiul lui Dumnezeu a lasat uceniciilor mai intai si prin ei lumii intregi, cuvintele vietii vesnice. Este mai mult decat isi poate dori cineva dincolo de nevrednicia lui ca persoana si cred ca dincolo de ceea ce inseamna aceasta slujire, dincolo de greutatile unui nou inceput inseamna totusi slujirea Bisericii Ortodoxe Romane dincolo de hotarele ei, dincolo de pamantul sfant al tarii, dar acolo unde, cu greu, in trecute vremuri monahi sau credinciosi au inaltat altare de inchinare Domnului unde s-a slujit in dulcele grai romanesc”.

De asemenea, intr-o relatare pentru Radio TRINITAS Inaltpreacuviosul Parinte Iposifiu Arhimandrit Ieronim Cretu a vorbit despre bucuria restabilirii comuniunii dintre Patriarhia Romana si Patriarhia Ierusalimului, dar si despre persoana noului superior al Asezamintelor Ortodoxe Romane de la Ierusalim, Ierihon si Iordan: „Am avut aleasa bucurie sa il revad pe Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, care m-a primit parinteste si cu multa bucurie si chiar ne-a dat porunca si binecuvantare ca astazi, in ziua in care la Ierusalim se sarbatoreste Sfantul Apostol Timotei si Sf. Mc. Anastasie Persul, sa savarsim Sfanta Liturghie in Biserica Reprezentantei Patriarhale Romane din Ierusalim si sa sarbatorim acest moment al restabilirii comuniunii, dar si al unui sfarsit de drum care este drumul meu de slujire aici in Ierusalim si in acelasi timp al unui nou inceput de drum, care este drumul Preacuviosului Parinte Timotei care a fost numit recent de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei in pozitia de reprezentant al Patriarhiei Romane la Ierusalim si Superior al Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim, Ierihon si Iordan. Este o mare bucurie ca Preafericirea Sa s-a oprit asupra parintelui Timotei care este un monah incercat, pornit dintr-o manastire de traditie - Manastirea Neamt din Moldova, o manastire cu un mare trecut, cu o mare spiritualitate si de unde au rasarit numeroase personalitati. Preacuviosia sa in decursul ascultarilor pe care le-a avut si la Catedrala Mitropolitana de la Iasi, apoi la Catedrala Patriarhala, ca Exarh Cultural la Iasi apoi la Bucuresti a dovedit ca este un monah incercat, dar si un monah cu preocupari ca altadata parintii de la Neamt care au avut tipografie, o biblioteca recunoscuta in zona si au avut preocupari carturaresti precum si parintele Timotei care ne-a bucurat si ne bucura cu multele marturii pe care le consemneaza din viata monahala, din viata bisericeasca, marturii care raman pe mai departe sa aduca bucurie si generatiilor viitoare, sa aduca modele de vietuire bisericeasca”.

***
Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in zilele de 2 - 3 februarie 2014, o delegatie a Patriarhiei Romane s-a intalnit la Ierusalim cu Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, insotit de Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Aristarh de Constantina si Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Metodie de Tabor, pentru restabilirea comuniunii depline dintre cele doua Patriarhii. Aceasta comuniune a fost intrerupta, in luna mai 2011, din cauza unor neintelegeri legate de statutul Caminului romanesc pentru pelerini de la Ierihon. In urma celor trei runde de convorbiri (Bucuresti, decembrie 2012; Ierusalim, februarie 2013; Ierusalim, iulie 2013), desfasurate in spirit de fratietate si respect reciproc, s-a ajuns la semnarea de catre Patriarhul Ierusalimului si Patriarhul Romaniei a unui Acord patriarhal de restabilire a comuniunii bisericesti depline. Acest Acord a fost semnat, la Bucuresti, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in data de 2 februarie 2014, si la Ierusalim, de catre Preafericitul Parinte Teofil al III-lea, in data de 3 februarie 2014.

Sursa: basilica.ro

04 Februarie 2014

Vizualizari: 1289

Voteaza:

Un nou superior la Asezamintele Romanesti din Tara Sfanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE