Zile de doliu pentru martirii timisoreni

Eroii Revolutiei de la Timisoara au fost comemorati in „Orasul Martir” si anul acesta printr-o serie de evenimente religioase si civile la care au participat familiile victimelor, reprezentanti ai Bisericii, ai autoritatilor publice si ai asociatiilor de revolutionari. Evenimentele dedicate Revolutiei de la Timisoara au inceput pe 16 decembrie, cand, in sedinta festiva a Consiliului Local au fost evocate momentele importante ale Revolutiei Romane.

Au participat organizatiile de revolutionari din municipiu, membrii Consiliului Local, primarul orasului, prefectul judetului si presedintele Consiliului Judetean Timis.

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, din partea Centrului eparhial a fost delegat Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului National, apoi un grup de colindatori din Tara Fagetului a interpretat un buchet de colinde traditionale.Dupa sedinta, manifestarile organizate de Asociatia Luptatorilor din Timisoara Arestati in Revolutie (ALTAR) au continuat la Opera Romana din Timisoara, la care a luat parte corul Facultatii de Teologie din Timisoara si Ansamblul Folcloric profesionist „Banatul”.

Intalnirea a debutat cu Rugaciunea Domneasca rostita de parintele Ionel Popescu, vicar eparhial si cu un moment de reculegere in memoria celor cazuti in decembrie 1989. Dupa spectacol, cei prezenti au iesit in piata Operei unde au aprins cateva sute de candele pentru sufletele celor ce s-au jertfit la Timisoara.

Evenimentele dedicate eroilor din 1989 au continuat in importanta zi de 17 decembrie la Catedrala mitropolitana din Timisoara, unde a fost savarsita Slujba Parastasului pentru victimele de la Timisoara de catre parintele Ionel Popescu, vicar-administrativ inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. La eveniment au fost prezenti urmasii eroilor din Revolutie, autoritati locale si judetene, profesori si studentii Facultatii de Teologie, precum si numerosi timisoreni, care au dorit sa cinsteasca memoria celor cazuti pentru libertate.

La finalul slujbei, parintele vicar a rostit un cuvant in care a evocat jertfa eroilor timisoreni, indemnand totodata sa nu ii uitam niciodata pe cei ce si-au dat viata pentru ca noi sa fim liberi astazi.

Dupa slujba religioasa, la monumentul din fata catedralei au fost depuse coroane de catre reprezentantii Mitropoliei Banatului, ai Primariei, ai Prefecturii, ai Consiliului Judetean si ai Asociatiei de Revolutionari.

Participantii la aceste ceremonii s-au deplasat la Cimitirul Eroilor unde a avut loc o slujba de pomenire, evenimentul incheindu-se la Cimitirul Saracilor din Timisoara, unde au fost depuse coroane.

Seara, in amintirea eroilor Revolutiei din 1989, sute de timisoreni au venit pe treptele Catedralei mitropolitane si au aprins candele in memoria eroilor martiri.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

.

18 Decembrie 2013

Vizualizari: 184

Voteaza:

Zile de doliu pentru martirii timisoreni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE