Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, s-a aflat astazi, 15 ianuarie 2014, la Adunarea Generala a Academiei Romane cu prilejul Zilei Culturii Nationale si a zilei de nastere a poetului national Mihai Eminescu.
In cuvantul sau, intitulat EMINESCU SI BISERICA, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a elogiat personalitatea poetului national Mihai Eminescu, evidentiind legatura pe care poetul a avut-o cu Biserica: „Nascut si crescut in spiritul crestin ortodox al unei familii evlavioase, care avea legaturi stranse cu Biserica si monahismul romanesc, Mihai Eminescu a ramas, pentru toata viata, profund patruns si inspirat de universul spiritual al locurilor natale botosanene, presarate cu dealuri domoale si mult cer, cu manastiri si schituri de viata sfanta si cu traditii populare de o mare frumusete artistica.
Atasamentul, respectul si admiratia lui Eminescu pentru Biserica neamului, pe care a vazut-o mereu prezenta in dezvoltarea culturii si identitatii nationale a poporului roman, le-a dobandit din familia sa, de la surorile mamei sale care erau calugarite, una dintre ele chiar stareta la schitul Agafton, unde copilul, apoi tanarul Mihai Eminescu mergea adesea. Asa s-a familiarizat el de foarte timpuriu cu slujbele si cantarile bisericesti, reflectandu-le mai tarziu in unele din creatiile sale, in care foloseste metafore inspirate din universul liturgic ortodox, ca, de pilda, in poezia „Rugaciune”. Iubit si pretuit de oamenii Bisericii de la varsta frageda a copilariei si pana la sfarsitul vietii, Eminescu a fost la randul sau un iubitor si aparator al Bisericii. Astfel, el a numit Biserica Ortodoxa „maica spirituala a neamului romanesc, care a nascut unitatea limbei si unitatea etnica a poporului (…)”.
Sursa: basilica.ro
.
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.