Libertatea religioasa continua sa fie o problema in Romania


Potrivit unui raport american

Libertatea religioasa continua sa fie o problema in Romania

 
Din raportul anual al Ministerului de Externe al Statelor Unite ale Americii privind libertatea religioasa in lume, in care se analizeaza situatia din aproape 200 de tari, inclusiv Romania, cu incepere din luna iulie 2005 si pana in momentul de fata, reiese ca autoritatile de la Bucuresti nu au facut progrese semnificative in rezolvarea acestor probleme. In plus, noua lege privind libertatea religioasa este blocata in parlament, iar organizatiile nonguvernamentale constata ca in proiectul guvernului s-au mentinut obstacolele in calea inregistrarii altor culte religioase.

 

Raportul Ministerului de Externe al SUA arata ca politicul continua sa se amestece prin diferite legi si masuri in viata religioasa. Totodata, documentul semnaleaza si legaturile puternice intre unii politicieni si Biserica Ortodoxa, cultul oficial care ar manifesta "o oarecare ostilitate fata de alte culte, pe care le-ar impiedica sa-si faca noi adepti".

 

Raportul critica si lentoarea cu care se inapoiaza proprietatile altor culte religioase, proprietati confiscate in perioada comunista.

In documentul respectiv mai este mentionat si cazul Catedralei "Sfantul Iosif" din Capitala, langa care o firma privata continua sa construiasca pe baza unui contract controversat, in ciuda protestelor credinciosilor. In schimb, la capitolul progrese, raportul saluta crearea Institutului pentru Studierea Holocaustului si modificarea manualelor de specialitate in concordanta cu adevarul istoric.

 

Pe de alta parte, raportul Ministerului de Externe al SUA nu omite sa consemneze faptul ca, in Romania, desi legislatia o interzice, au loc in continuare acte antisemite, in general ramase nesanctionate de autoritati. Nu in ultimul rand, raportul mai trece ca o "bila alba" faptul ca in inchisori este permisa in momentul de fata asistenta religioasa pentru toate cultele.

.

18 Septembrie 2006

Vizualizari: 1661

Voteaza:

Libertatea religioasa continua sa fie o problema in Romania 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE