Amintiri despre Vacaresti


Amintiri despre Vacaresti

Muzeul National Cotroceni va inaugura miercuri, 16 aprilie (ora 18.00) expozitia "Picturi murale recuperate de la Biserica Manastirii Vacaresti". Expozitia este dedicata  Zilei Internationale a Monumentelor si Siturilor - 18 aprilie 2008 - zi stabilita de catre Consililul International al Monumentelor si Siturilor (ICOMOS), si a carui tematica este "Patrimoniul religios si locurile sfinte".

File de istorie

Ridicata intre anii 1716-1722 de catre domnitorul Nicolae Mavrocordat, Manastirea Vacaresti a fost cel mai vast ansamblu monastic al Bucurestiului, si una din expresiile cele mai reprezentative ale artei romanesti din veacul al XVIII-lea. Manastirea Vacaresti era inchinata "Sfantului Mormant", aflat in jurisdictia Patriarhiei Ierusalimului.

In anul 1863, in urma adoptarii legii secularizarii averilor manastiresti, a avut loc o schimbare fundamentala in statutul manastirilor inchinate, care au trecut in subordinea autoritatilor ecleziastice romanesti. Manastirea Vacaresti avea insa sa dobandeasca o alta destinatie, nefiindu-i apreciata valoarea de monument istoric si artistic. Astfel, din 1868, cladirile manastirii au trecut in administrarea Ministerului de Interne, fiind transformate in inchisoare, dezafectata intre anii 1970-1973, deoarece devenise improprie pentru detentie.

In decembrie 1984, Nicolae Ceausescu a ordonat demolarea Manastirii Vacaresti, pentru a se construi un Palat al Justitiei, ulterior modificandu-i-se de mai multe ori destinatia. In timpul demolarii, prin efortul sustinut al unei echipe de specialisti si studenti ai Academiei de Arte (fostul Institut "Nicolae Grigorescu") s-a recuperat o parte din fresca bisericii. Din cei 2500 metri patrati de fresca s-a reusit extragerea a numai 120 metri patrati. O buna parte dintre fragmentele de fresca au fost restaurate intre anii 1990-2008 de echipa condusa de prof. univ. dr. Dan Mohanu - Sectia Conservare-Restaurare Pictura Murala a Universitatii Nationale de Arte-Bucuresti cu sprijinul Muzeului Municipiului Bucuresti (care este si proprietarul fragmentelor de fresca), iar din 2007 cu sprijinul Societatii Apa Nova. Douazeci si patru (24) dintre aceste panouri cu fresca reprezinta componentele principale ale expozitiei organizate la Muzeul National Cotroceni.

Prin aceasta expozitie, care va fi deschisa in perioada 16 aprilie-16 iunie 2008, organizatorii si-au propus nu doar sa rememoreze un reprezentativ monument disparut, ci si sa sensibilizeze societatea romaneasca asupra starii de degradare a multor monumete istorice - laice sau ecleziastice, si sa o determine sa-si manifeste sustinerea pentru perpetuarea acestor marturii ale civilizatiei romanesti, repere ale identitatii romanilor.

Veronica Marinescu

.

14 Aprilie 2008

Vizualizari: 433

Voteaza:

Amintiri despre Vacaresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE