Localnicii din Bosorod se roaga sub acoperisul zidit de strabunicii lor
Localnicii din Bosorod, cel mai mare sat de pe Platoul Luncanilor (una dintre cele mai importante zone etnografice ale judetului Hunedoara), s-au adunat ieri cu mic, cu mare pentru a fi martorii unui eveniment important in viata locului: resfintirea bisericii la care merg duminica de duminica.
Lacasul de cult a implinit o suta de ani.
Nici unul dintre batranii care au asistat la inaugurare nu mai este acum in viata. Cei mai varstnici stiu cum s-a ridicat lacasul de cult doar din povestile parintilor lor, demult disparuti. Pentru ei, trecutul este prea important ca sa-l dezvaluie oricui, cu atat mai putin unor intrusi.
Zeci de oameni se aduna in jurul bisericii din centrul satului. Sunt imbracati frumos, asa de ingrijit incat ai crede ca merg la nunta. Indiferent de varsta toti intra in biserica. Cei mici sunt trimisi "in pod", cum i se spune balconului din interiorul lacasului. In scurt timp, spatiul devine neincapator.
Toata lumea se se pune pe mai multe randuri in liniste. Nimeni nu schiteaza nici un gest brusc.
Aglomeratia este mare pentru ca are loc slujba de resfintire a bisericii. Edificiul a trecut printr-o reparatie capitala in ultimii doi ani. Nu arata foarte rau nici inainte, in comparatie cu alte biserici din satele hunedorene, unde preotul ajunge de doua ori pe an. Bosorodul este insa o localitate cu oameni gospodari.
Incepe slujba si o liniste desavarsita se asterne printre oameni. Pana si intarziatii, din momentul in care intra in curte, vorbesc in soapta. Isi mentin tonul scazut chiar si atunci cand trebuie sa-si struneasca odraslele neastamparate. Intr-un singur colt, cativa barbati, dupa ce au semnat condica la biserica, s-au adunat si discuta politica.
Dupa prima parte, intregul sobor de preoti se muta afara, unde este amenajata o scena din lemn. In mijlocul oamenilor sta mandru, cu panglica tricolora pe piept, primarul comunei, Ion Grecu, contestat de multi, dar ales de si mai multi pentru al doilea mandat. La slujba, el este un enorias ca toti ceilalti.
Lacas de cult din banii enoriasilor
Oamenii din Bosorod spun ca au pus mana de la mana pentru ca biserica ridicata de bunicii lor sa aiba parte de reparatii capitale si, in plus, sa fie din nou pictata. "Eu vin duminica de duminica. Sunt un om credincios. Dupa ce ies din biserica, parca mi-i sufletu un pic mai usor, parca ma nasc din nou. Acuma cand vin si o vad asa, infrumusetata, imi place si mai mult sa stau aici ore-n sir", spune Toma Braniloi, un batran de 81 de ani. "Bunicii nostri au venit acum 100 de ani si-n locul bisericii vechi au ridicat minunatia asta. Au lucrat de bunavoie. Numai mesterii zidari i-au platit. Acuma am pus si noi niste bani, care cum am avut, unii 300.000, altii un milion. Parintele Bruzan s-a luptat ca biserica sa fie reparata", marturiseste Gruita Bruzan, de 74 de ani.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.