Un miliard de catolici praznuiesc Vinerea Mare


Un miliard de catolici praznuiesc Vinerea Mare


Ziua de azi este, pentru credinciosii catolici, una cu o semnificatie aparte pentru ca acestia praznuiesc Vinerea Mare. Circa un miliard de catolici din intreaga lume, inclusiv din Romania, vor retrai evenimentele din aceasta zi sfanta: a patimirii, a rastignirii si a mortii pe cruce, pentru ca duminica sa sarbatoreasca Pastele, cea mai mare zi a crestinatatii. Vinerea Mare este ziua de doliu a crestinatatii, ziua in care a fost rastignit Isus Cristos.

"In Vinerea Mare, in fata noastra, apare crucea lui Isus, rasuna in biserici patima dupa Sfantul Evanghelist Ioan si se celebreaza prohodul Domnului. Este zi de durere, dar mai presus de toate este zi de iubire.

(.) In Vinerea Mare se cuvine sa stam cat mai aproape de Isus, sa adoram crucea si sa intelegem ce trebuie sa facem noi, cei in locul carora s-a jertfit Cristos. Ne vom bucura sa intelegem cu Roza de Lima aceste cuvinte: "in afara de cruce nu exista alta scara ce duce la cer". Astfel vom sti sa pretuim iubirea lui Dumnezeu, dar si rodul jertfelor noastre", spune PS Petru Gherghel, episcop catolic de Iasi.

Un milion de catolici romani

Conform datelor recensamantului din 2002, in Romania exista in jur de 1.026.000 de crestini romano-catolici. Traditiile catolicilor nu sunt diferite de cele ale ortodocsilor, Pastele fiind serbat tot cu oua rosii, miel, pasca si cozonac. "Nu exista deosebiri majore intre Pastele catolic si cel ortodox. Doar de data si de rit, pentru ca noi slujim dupa ritul latin, roman", ne-a declarat preotul Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano-Catolice de Iasi.

Impartasanie cu ostie

Traditia Bisericii Catolice spune ca este bine ca toti credinciosii sa fie prezenti la liturghia din sfanta zi de Paste. La aceasta liturghie, credinciosii participa nu doar ca spectatori: ei canta, pun intrebari preotului, care citeste pasaje din Biblie, iar la sfarsit se impartasesc cu ostie, un fel de paine din aluat nedospit, simbolizand trupul Domnului Isus Cristos. In Ziua Invierii, preotii catedralelor catolice slujesc de dimineata pana seara, pentru ca toti crestinii sa poata participa la sfanta liturghie.

Obiceiurile pascale ale Bisericii Catolice sunt asemanatoare cu cele respectate de crestinii ortodocsi.

In Ziua de Paste, traditia spune ca pe masa fiecarui credincios catolic trebuie sa fie oua rosii, cozonaci proaspeti si preparate din carne de miel. Cei care doresc pot inchina si un pahar cu vin rosu.

Doua Biserici, doua Pascalii

Invierea Domnului se serbeaza in prima Duminica dupa prima luna plina, dupa echinoctiul de primavara. Pastele ortodox nu coincide intotdeauna cu Pastele catolic sau protestant pentru ca, in 1924, intr-un sinod de la Constantinopol alcatuit din majoritatea Bisericilor ortodoxe au hotarat sa renunte la calendarul iulian si sa adopte calendarul gregorian, totusi data Pastelui se calculeaza inca pe baza calendarului iulian, in care echinoctiul de primavara are loc cu 13 zile mai tarziu.

Nadia Olaru
Florian Bichir

MESAJUL PAPEI DE JOIA SFANTA

"Masura libertatii omului este vointa lui Dumnezeu"

Papa Benedict al XVI-lea a prezidat ieri-dimineata slujba din Joia Sfanta, oficiata la Bazilica Vaticanului, in cadrul ceremoniilor sarbatorii Pastelui, care vor culmina duminica cu o slujba solemna in Piata Sfantul Petru si cu traditionala binecuvantare "urbi et orbi".

In biserica romana Sfantul Ion din Latran, seful Bisericii Catolice a prezidat aseara slujba care a comemorat ultima cina a lui Hristos si a discipolilor sai, in timpul careia s-a desfasurat si ritul spalarii picioarelor.

In timpul slujbei de dimineata, Papa a evocat libertatea omului, spunand ca "libertatea adevarata este cea care respecta veritabila masura a libertatii, si anume vointa lui Dumnezeu".

El a denuntat "tentatia umanitatii de a dori sa fie pe deplin autonoma, de a-si urma numai propria vointa, de a crede ca omul nu este cu adevarat om fara aceasta libertate nelimitata".

Joia Sfanta comemoreaza in credint a crestina ultima cina a lui Hristos alaturi de discipolii sai, inainte de arestarea, judecarea si rastignirea sa.

Participare redusa a Papei la ceremoniile pascale

Traditionalul drum al crucii va fi refacut in aceasta seara in centrul Romei. Participarea Papei, care va implini 81 de ani pe 16 aprilie, este mai redusa in acest an, el urmand sa asiste la ceremonie de pe o terasa a colinei Palatin. Suveranul Pontif se va alatura procesiunii numai la ultimele trei dintre cele 14 opriri, comemorand chinurile lui Hristos si moartea pe cruce. Sambata seara, Papa Benedict al XVI-lea va reveni in Basilica Sfantul Petru pentru slujba de Paste si binecuvantarea "urbi et orbi" ("catre lume si catre oras"). (Nadia Olaru)

ATENTIONARE

Crucificarea dauneaza sanatatii


Autoritatile medicale filipineze au emis un avertisment adresat persoanelor care iau parte la ritualurile de crucificare de Paste, rugandu-i sa mentina o igiena corporala adecvata si sa faca vaccinuri antitetanos inainte de a se flagela sau rastigni pe cruce. Cei mai ferventi catolici filipinezi reconstituie anual, pe pielea lor, crucificarea lui Isus Cristos si alte ritualuri sangeroase, "purificatoare", un eveniment care a devenit o uriasa atractie turistica, desi Biserica Catolica nu incurajeaza obiceiul. (Nadia Olaru)

 

.

20 Martie 2008

Vizualizari: 2186

Voteaza:

Un miliard de catolici praznuiesc Vinerea Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE