La Orastie, mii de carti bisericesti si icoane zac in conditii insalubre


Exemplar din Cazania lui Varlaam, gasit intr-un pod

"Peste 2.000 de carti bisericesti, intre care si un exemplar din celebra "Cazanie a lui Varlaam", si peste o mie de icoane sunt depozitate de mai multi ani in conditii improprii in cladirea Protopopiatului din Orastie. Piesele din colectie au fost adunate, incepand din 1982, din toate parohiile judetului Hunedoara."

"Inainte de a fi stranse la noi, a avut loc o actiune de identificare si evaluare a acestora, de catre specialistii in patrimoniu, iar depozitarea lor a inceput in urma cu 24 de ani", a declarat, recent, preotul Ionel Dumbrava, protopopul Orastiei, citat de Mediafax.

Cea mai valoroasa este colectia de carti, ce cuprinde si cateva exemplare de valoare inestimabila, printre care unul din celebra "Cazanie a lui Varlaam", descoperit in podul bisericii din localitatea Leaut.

Aceasta este prima carte in limba romana de pe teritoriul Moldovei si a aparut la Iasi in 1643. Colectia mai cuprinde si un exemplar din "Noul Testament de la Balgrad (n.r. - vechiul nume al municipiului Alba Iulia), lucrare aparuta in 1648 si descoperita in parohia Ludesti, o "Evanghelie" din 1682, descoperita in casa parohiala din Martinesti si o lucrare intitulata "Kiriakodromion", aparuta la Alba Iulia in 1699.

MCC, solicitat sa gaseasca solutii

Protopopul Ionel Dumbrava a spus ca aceasta colectie este pe cale sa se deterioreze in mod iremediabil deoarece este depozitata in conditii improprii. "Conditiile de depozitare a cartilor si icoanelor sunt mai mult decat insalubre. Ele ar trebui sa stea la o temperatura si umiditate constanta. Din pacate, camerele in care am depozitat colectia sunt insalubre si cu un nivel mare de umiditate. Noi am prezentat in repetate randuri la Episcopia Aradului si Hunedoarei situatia acestei colectii, insa ni s-a raspuns ca, din lipsa de fonduri, nu ni se pot asigura bani pentru a depozita in conditii bune colectia. Cei de la Episcopie ne-au ajutat cu un modern sistem de alarma si de protectie impotriva hotilor", a afirmat Ionel Dumbrava. El sustine ca specialisti in patrimoniu de la Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) ar trebui sa mearga la Orastie sa inventarieze si sa ia masurile necesare pentru a salva aceasta colectie.

"Din lipsa de fonduri, nu se pot asigura bani pentru a depozita in conditii bune colectia".

Valoarea, confirmata de muzeografi

Valoarea manuscriselor, cartilor si icoanelor adunate in depozitul Protopopiatului din Orastie este confirmata de muzeograful Maria Basarab, specialist in carte veche, care a cercetat toate exponatele stranse acolo. "Exista in depozitul din Orastie numeroase carti deosebit de valoroase, adunate din bisericile de pe tot cuprinsul judetului. Sunt tiparituri rare, foarte vechi, manuscrise deosebit de valoroase pentru cultura si istoria nationala. De asemenea, majoritatea icoanelor pe lemn si pe sticla sunt de o mare valoare. Ar trebui facut ceva pentru a elimina pericolul degradarii lor, intrucat acolo nu exista un specialist in domeniu, un conservator de carte si icoane, si nici conditiile in care sunt depozitate nu sunt din cele mai bune", a declarat muzeograful Maria Basarab. (R.D.)
 

.

15 Ianuarie 2006

Vizualizari: 1715

Voteaza:

La Orastie, mii de carti bisericesti si icoane zac in conditii insalubre 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE