Peste granite traiesc peste 2.700.000 de credinciosi ortodocsi, pentru care Sfantul Sinod a ales noi ierarhi

 


Peste granite traiesc peste 2.700.000 de credinciosi ortodocsi, pentru care Sfantul Sinod a ales noi ierarhi

Conform unor estimari ale Patriarhiei Romane, numarul romanilor ortodocsi de peste hotare a crescut foarte mult dupa anul 1990. Astfel,  in Germania exista aproximativ 500.000 de credinciosi, in tarile Scandinaviei aproximativ 100.

000, in Spania si Portugalia (la un loc) peste 1.000.000, iar in Italia, de asemenea, peste 1.000.000. In Australia, Patriarhia Romana estimeaza prezenta unui numar de aproximativ 100.000 de credinciosi ortodocsi care apartin de Biserica Ortodoxa Romana, iar in Noua Zeelanda, 10.000. Deci, numarul romanilor ortodocsi din afara tarii se ridica la peste 2.700.000. Aceasta situatie a necesitat organizarea unor eparhii care sa asigure asistenta religioasa acestor credinciosi. Astfel, dupa cum a declarat pr. Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane pentru NewsIn, situatia actualizata a institutiilor care apartin de BOR in Occident este urmatoarea: Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale, care cuprinde trei eparhii, 12 protoierii, 182 de parohii deja organizate, 27 de parohii in formare, dintre care: 10 in Arhiepiscopia Parisului, 10 in Episcopia Italiei, sapte in Episcopia Spaniei si a Portugaliei, 26 de filii, cinci misiuni, o reprezentanta (Reprezentanta Bisericii Ortodoxe la Bruxelles), sase manastiri, un schit, doua comunitati monahale, patru asociatii si trei ateliere de pictura. In anul 2007, au fost organizate 52 de parohii, 27 de parohii in formare, o manastire, o asociatie. Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, care cuprinde 54 de parohii, dintre care: 39 de parohii in Germania, sase parohii in Austria, una in Luxemburg, sapte in Suedia, una in Danemarca si o manastire in Germania. Arhiepiscopia Ortodoxa Romana in America si Canada, care cuprinde 55 de parohii si misiuni, trei manastiri si un Centru Eparhial organizat si ca parohie la Chicago. Impartirea parohiilor este urmatoarea: in SUA sunt 19 parohii, opt misiuni si doua manastiri, in Canada sunt 20 de parohii, trei misiuni si o manastire, o parohie in Venezuela si o misiune in Argentina. Episcopia Ortodoxa Romana a Australiei si Noii Zeelande, care cuprinde Protopopiatul Ortodox Roman pentru Australia, care are sase parohii, si Protopopiatul Ortodox Roman pentru Noua Zeelanda, care are trei parohii. Sedinta Sinodului din 5-7 martie 2008 a ales urmatorii ierarhii pentru scaunele vacante din eparhiile de peste hotare: Preasfintitul Siluan Marsilianul, episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, in fruntea Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei, cu 39 de voturi; Preacuviosul parinte arhimandrit Mihail Filimon, in scaunul de episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane din Australia si Noua Zeelanda, cu 38 de voturi; Preacuviosul parinte arhimandrit Timotei Lauran, in scaunul de episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane din Spania si Portugalia, cu 39 de voturi; Preacuviosul parinte protosinghel Macarie Dragoi, in scaunul de episcop al Episcopiei Ortodoxe Romne pentru Europa de Nord, cu 42 de voturi.


Dumitru Manolache

.

08 Martie 2008

Vizualizari: 794

Voteaza:

Peste granite traiesc peste 2.700.000 de credinciosi ortodocsi, pentru care Sfantul Sinod a ales noi ierarhi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE