135 de ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Andrei Saguna


Maine, 28 iunie se implinesc 135 de ani de la trecerea la cele vesnice a marelui mitropolit Andrei Saguna

Comemorarea festiva a stramutarii in imparatia cereasca a restauratorului Mitropoliei Ardealului, va avea loc duminica 29 iunie 2008, de praznicul "Sfintilor Apostoli Petru si Pavel", cand se va oficia, incepand cu ora 10.00 Liturgia arhiereasca, in biserica cu hramul "Sfanta Treime" din Rasinari, sub streasina careia se afla mausoleul vrednicului de pomenire ierarh. Va urma apoi slujba parastasului si se vor rosti cuvantari de omagiere a personalitatii sale. Inaltpreasfintia sa Dr. Laurentiu Streza nu va putea participa intrucat a fost delegat de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel sa conduca ceremonia de instalare a Preasfintitului Mihail la Melbourne ca episcop al Australiei si Noii Zeelande.

In schimb vor participa Preasfintitul Ioan, episcop al Covasnei si Harghitei, preasfintitul Calinic, episcop al Argesului si Muscelului si Preasfintitul Irineu Slatineanu, arhiereu vicar al Episcopiei de Ramnicu Valcea.

Mesajul Preafericilului Parinte Patriarh Daniel adresat participantilor la comemorarea a 135 de ani de la trecerea la cele vesnice a marelui mitropolit Andrei Saguna, Rasinari, Biserica Sfanta Treime, duminica, 29 iunie 2008

In istoria Ortodoxiei Romanesti si in istoria poporului roman, in general, mitropolitul Andrei Saguna, cel de la a caruia mutare la cele vesnice s-au implinit, la 25 iunie 2008, 135 de ani, a fost si ramane, permanent, un reper de prima insemnatate.

Personalitatea sa cu adevarat emblematica a luminat un sfert de veac Mitropolia Transilvaniei intre 1848 si 1873, conferind acestui rastimp dimensiunile unei epoci ramasa, pana astazi, fara egal. Si asta nu numai prin faptul ca atunci a fost reasezata Biserica Ortodoxa din Transilvania la rangul de mitropolie, cel pe care-l avusese cu mai bine de un veac si jumatate inainte, ci si prin faptul ca a insotit aceasta implinire majora cu o pilduitoare organizare a vietii bisericesti si a vietii de ansamblu a romanilor din Ardeal, Banat, Crisana si Maramures, carora le-a fost redata statura unei demnitati recunoscute si respectate.

Sunt, asadar, multe motive pentru a cinsti memoria marelui nostru ierarh, mitropolitul Andrei Saguna al Transilvaniei, si pentru a fructifica lumina lasata noua ca indemn la sporita dragoste pentru Biserica si popor. Saguna a stiut sa fie in acelasi timp un bun roman si un om deschis spre universal, statornic in credinta si dinamic in misiune.

Cu aceste ganduri, felicitam pe Inaltpreasfintitul Mitropolit Laurentiu al Ardealului, pe toti organizatorii si participantii la evenimentele de pomenire a Mitropolitului Andrei Saguna si a slujirii sale pilduitoare pentru noi toti.

+ DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

 

.

27 Iunie 2008

Vizualizari: 388

Voteaza:

135 de ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Andrei Saguna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE