Expozitie jubiliara in Scheii Brasovului dedicata Mitropolitului Andrei Saguna


Expozitie jubiliara in Scheii Brasovului dedicata Mitropolitului Andrei Saguna

Vineri, 28 noiembrie 2008, orele 10, in cadrul complexului muzeal din Scheii Brasovului, cu binecuvantarea Inaltpreasfintiei Sale Dr. Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, se va deschide expozitia "Andrei Saguna si Brasovul", care reuneste in perimetrul a trei camere valori documentare aflate in bogata arhiva istorica a Bisericii Sf. Nicolae din Scheii Brasovului. Mai bine de trei mii de documente, cateva sute de carti, zeci de tablouri fac obiectul acestei expozitii, menite sa dovedeasca bunele si beneficele relatii pe care marele ierarh le-avut cu obstea romaneasca din Scheii Brasovului.

Sunt pentru prima data expuse aceste documente dosite in vremuri vitrege in podul bisericii De asemenea, cartile care poarta inca urmele sechelelor comuniste, fiindu-le rupte foile de titlu sau fiindu-le acoperit spatiul de pe foaia de titlu, unde era mentionat numele ierarhului.

Tot pentru prima data sunt expuse cele peste 40 de tablouri (in mare parte pictate de marii pictori bisericesti Misu Popp si Constantin Lecca), multe dintre ele recuperate din garlele Brasovului, unde au fost aruncate de odioase unelete ale regimului trecut.

Prezenta expozitie, deschisa la implinirea celor 200 ani de la nasterea marelui ierarh se doreste a fi un pios omagiu adus celui despre care Nicolae Popeea aprecia ca "istoria mitropolitului Andrei Saguna este aproape istoria poporului roman intr-un patrar de secol".

Tot cu acest prilej se va lansa editia de documente "Andrei Saguna si Brasovul" realizata de Inaltpresfintia Sa Dr. Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului si Pr. Prof. Dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului din Scheii Brasovului.

.

26 Noiembrie 2008

Vizualizari: 240

Voteaza:

Expozitie jubiliara in Scheii Brasovului dedicata Mitropolitului Andrei Saguna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE