Ortodocsii si catolicii, pe drumul milei fata de saraci

Reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe si ai Bisericii Catolice s-au intalnit la Roma pentru a discuta despre lucrarea sociala, marturie a iubirii aproapelui si despre modul in care se poate colabora pe plan filantropic. Inalt Preasfintitul Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, PS Siluan al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei si arhidiacon Nicolae Dima, consilier patriarhal si director Trinitas TV, au reprezentat Biserica Ortodoxa Romana.

Comunitatea Sant' Egidio din Roma a organizat marti, 4 mai 2010, o conferinta pe tema "Saracii sunt comoara pretioasa a Bisericii - ortodocsi si catolici pe drumul caritatii".
Ierarhi, teologi si profesori de teologie din Bisericile-surori s-au alaturat reprezentantilor comunitatii din capitala italiana in prezentarea unor referate cu subiecte legate de tema aleasa. Delegatia Bisericii Ortodoxe Romane a fost formata din IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, PS Siluan al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei si arhid. Nicolae Dima, consilier patriarhal si director Trinitas TV. Cele patru sesiuni de referate desfasurate in Sala de Conferinte a comunitatii Santa Egidio au avut ca titluri "Caritatea, fundament spiritual al viitorului", "Cine-L iubeste pe Dumnezeu iubeste saracii", "Calea caritatii" si "Trairea caritatii in oras".

"Primele doua sectiuni au fost indreptate spre partea teologica a temei. Referatele au adus argumentari teologice despre nevoia sau datoria fiecarui crestin de
a-si ajuta semenii. S-a evidentiat in toate aceste lucrari faptul ca saracii, cei spre care ne indreptam actiunea caritativa si dragostea noastra crestineasca, sunt o comoara de pret pentru Biserica pentru ca ne creeaza noua posibilitatea de a ne imbogati duhovniceste prin savarsirea lucrarii filantropice", ne-a spus IPS Mitropolit Laurentiu.

Pe acelasi drum al filantropiei

Ultimele doua sectiuni de referate au fost dedicate marturiilor practice despre situatiile existente in diferite tari ale Europei. Arhidiaconul Nicolae Dima, directorul Trinitas TV, a prezentat lucrarea "Biserica si noile saracii: o privire din Bucuresti", in care
s-a ilustrat realitatea comunitatilor din capitala Romaniei.

Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu, a prezentat lucrarea "Liturghia si caritatea, daruri ale Duhului Sfant", in care a subliniat faptul ca iubirea lui Dumnezeu fata de oameni provoaca si solicita raspuns din partea noastra. Parintele Mitropolit a vorbit si despre legatura dintre Liturghia euharistica si cea sociala, subliniind unitatea intre cele doua, care a dus la formarea conceptului de "Liturghie dupa Liturghie". La finalul lucrarilor, presedintele comunitatii Santa Egidio, Marco Impagliazzo, si fondatorul comunitatii amintite, Andrea Ricardi, au aratat ca intre cele doua Biserici exista unitate in ceea ce priveste lucrarea caritativa.
"Concluziile intalnirii de la Roma au aratat ca suntem impreuna si conlucram in domeniul social, ne sprijinim si avem acelasi tel. A fost o marturie comuna a necesitatii implicarii Bisericii in lucrarea sociala, cu argumentare teologica dar si cu implicare directa, pentru ca s-au vizitat anumite centre sociale patronate de comunitatea Santa Egidio", ne-a explicat IPS Mitropolit Laurentiu.

Unitatea dintre social si liturgic

"Dragostea inexprimabila a Sfintei Treimi care a mers pana la jertfa, atentia Ei plina de mila si compasiune fata de noi este darul cel mare al existentei noastre, este darul care ne angajeaza, care ne misca pentru a ni-l face propriu si a-l impartasi si altora. Toata viata omului nu este decat un schimb de daruri intre noi si Dumnezeu. Creatorul si Ziditorul nostru ni se daruieste cu toata iubirea Sa jertfelnica prin Iisus Hristos Cel rastignit si inviat pentru ca si noi sa ne daruim impreuna cu Hristos Tatalui si pentru ca acest dialog al dragostei sa il extindem si intre noi si semenii nostri. Faptele noastre bune, milostenia aratata saracilor izvorasc din acest circuit al iubirii dumnezeiesti. De aceea, unirea cu Hristos si unirea cu saracii sunt doua aspecte ale unei unice realitati. Milostenia este atat criteriu de acces la Taina Sfintei Euharistii cat si consecinta a impartasirii cu Trupul lui Hristos. Unirea cu Hristos este intrarea intr-un mod de viata caracterizat de logica daruirii de sine a altruismului crestin", a aratat IPS Laurentiu in referatul sustinut la conferinta. Parintele Mitropolit Laurentiu a mai subliniat faptul ca "nu exista decat o singura Liturghie, o singura participare la iubirea Sfintei Treimi, un singur dialog de iubire intre Dumnezeu si om care cuprinde toate aspectele vietii noastre. Asadar, milostenia nu reprezinta o fapta buna oarecare, una dintre multele pe care savarsindu-le ne castigam vreun merit sau o vrednicie inaintea lui Dumnezeu, ci ea este insusirea si gustarea vietii celei noi a lui Hristos, care ne preschimba si ne preface ontologic pe fiecare din noi. Intrat in acest circuit al iubirii jertfelnice al Sfintei Treimi, omul simte ca toate sunt daruri si ca ele trebuie intoarse Daruitorului si intelege prin smerenie ca nu face nimic altceva decat "ceea ce este dator sa faca" (Lc 17,10)".

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

11 Mai 2010

Vizualizari: 400

Voteaza:

Ortodocsii si catolicii, pe drumul milei fata de saraci 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE