Conferinta despre Biserica si autoritatile Statului la Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae, din Iasi


In 'Sala Coloanelor' a Facultatii de Teologie Ortodoxa 'Dumitru Staniloae', din Iasi, a avut loc astazi, la ora 11.00, o conferinta sustinuta de catre prof. univ. dr. Heinrich Pompey, de la Universitatea din Freiburg, Germania.

Subiectul conferintei a fost 'Colaborarea dintre Biserica si autoritatile Statului pentru formarea unei societati morale si pentru dezvoltarea economica a unei tari'. In deschidere, parintele prof. dr. Gheorghe Popa, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa  'Dumitru Staniloae', din Iasi, a prezentat scopul conferintei si a subliniat importanta pe care o au dezbaterile si seminariile de acest fel pentru dezvoltarea unei societati fara a se ignora legile morale: 'Domnul profesor a fost de mai multe ori la noi si, cunoscand realitatile noastre sociale, a venit astazi ca sa ne ofere o conferinta in care sa ne arate ca este posibil ca, intr-un Stat de drept, Biserica, Bisericile, in activitatea lor social-filantropica, pot sa contribuie la dezvoltarea economica a unei tari. Domnul profesor vine dintr-o tara in care Biserica este foarte implicata in planul social, dar, in acelasi timp, Statul sustine foarte mult proiectele si programele social-filantropice ale Bisericii. Acest principiu este inclus si in Legea Cultelor din Romania, care va intra in Parlament, in sensul ca Statul recunoaste contributia Cultelor la dezvoltarea sociala si economica a tarii si, pe baza acestui principiu, se pot dezvolta relatii de cooperare pentru a sprijini dezvoltarea sociala si economica a tarii noastre'.

In cadrul conferintei s-a subliniat, in primul rand, contributia majora pe care o are Biserica in societate, in ceea ce priveste sensibilizarea populatiei fata de cei aflati in situatii dificile. In acelasi cadru, prof. univ. dr. Heinrich Pompey a evidentiat importanta Bisericii alaturi de autoritatile Statului in formarea unei societati morale: 'Este foarte important pentru ca noi putem sa discutam si sa fim impreuna si, in cele din urma, sa mergem spre o casa comuna a Europei. In aceasta conferinta va fi vorba despre raportul dintre Biserica si Stat si societate, si, in aceasta idee, doresc sa pun la dispozitie doua idei, si anume, faptul ca Biserica actioneaza acum prin mijloace neobisnuite.
Bunastarea materiala a unui popor pleaca, in primul rand, de la moralitate si, prin aceste servicii social-caritative, Biserica poate sa slujeasca dezvoltarii sociale in cadrul Statului'.

.

18 Octombrie 2005

Vizualizari: 1821

Voteaza:

Conferinta despre Biserica si autoritatile Statului la Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae, din Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE