Cursuri de consiliere pentru preotii basarabeni, in problematica dependentei de alcool

In Protopopiatul Ungheni din Mitropolia Basarabiei a avut loc in perioada 22-23 octombrie 2009 un seminar despre problematica dependentei de alcool si alte droguri, adresat preotilor. Intrunirea a avut loc in cadrul Proiectului Transfrontalier European „Un pod de flori nu de droguri” al Fundatiei “Solidaritate si Speranta” a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Centrul „Sf. Nicolae” de consiliere si reabilitare a persoanelor dependente de alcool si alte droguri din cadrul Fundatiei „Solidaritate si Speranta”, in parteneriat cu Misiunea Sociala „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei, a desfasurat, cu binecuvanatrea Inalt Preasfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si a IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, a doua parte a Proiectului Transfrontalier European „Un pod de flori nu de droguri”. Astfel, 20 de preoti din Protopopiatul Ungheni au participat la o serie de prezentari care au abordat problematica dependentei de alcool si alte droguri si despre cum un preot poate ajuta la recuperarea unei persoane afectate de astfel de dependente.

Invitatul special al acestei intruniri a fost Floyd Frantz, misionar de origine americana, coordonator al programului „Sfantul Dimitrie“ din Cluj-Napoca. Cursul s-a desfasurat pe parcursul a doua zile si a avut loc intr-un spatiu oferit de Liceul “Ion Creanga” din Ungheni. “Am considerat necesar sa continuam acest curs intrucat preotii s-au aratat deschisi si interesati de aceasta problematica. La urmatoarele prezentari, care vor fi facute la mijlocul acestei luni, preotii participanti vor aduce persoane dependente de alcool, care au nevoie de recuperare si de consiliere”, a spus pr. Iulian Negru, director executiv in cadrul Fundatiei “Solidaritate si Speranta”.

Preotii au primit mai multe pliante si carti si au fost receptivi la cursul care s-a predat, deoarece problematica dependentei de alcool este actuala, iar in timpul studiilor teologice nu au beneficiat de informatii referitoare la pastoratia persoanelor dependente. In urma acestor cursuri, preotii vor putea sa dezvolte la nivel de parohie mici centre pentru persoanele afectate de dependenta de alcool. “Cand ne referim la dependenta de alcool avem in vedere nu doar pe cei afectati direct de consumul de alcool, ci si pe codependenti. Este dovedit statistic ca acolo unde exista un bautor, mai sunt cel putin patru codependenti care trebuie sa treaca printr-un proces de recuperare, intrucat alcoolismul este si o boala de familie, iar recuperarea celui dependent este strans legata de recuperarea membrilor familiei”, a afirmat pr. Iulian Negru. In paralel cu aceste cursuri de formare pentru preoti, in clasele din Liceul “Ion Creanga” din Ungheni au mers voluntari ai Centrului “Sf. Nicolae” si au impartit materiale informative. “Preotii ne-au marturisit ca nu au mai asistat niciodata la astfel de lectii de formare. Astfel, ne-au solicitat ca la o intalnire ulterioara sa venim cu mai multi colegi, pentru a acoperi nu atat acest liceu, ci si alte licee care sunt preocupate de aceasta problematica. Intrucat programul este al Bisericii, dorim in primul rand sa-i instruim pe preoti pentru ca ei au un rol reprezentativ in comunitate, cunosc cel mai bine familiile afectate de consumul de alcool, iar pe de alta parte ar putea sa ofere un spatiu, intr-o casa sociala sau in biserica, unde sa se poata intalni. Astfel, preotii vor putea sa inceapa consilierea persoanelor dependente prin citirea Acatistului «Potirul Nesecat»”, a mai adaugat pr. Iulian Negru

Sursa:mmb.ro

.

06 Noiembrie 2009

Vizualizari: 196

Voteaza:

Cursuri de consiliere pentru preotii basarabeni, in problematica dependentei de alcool 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE