Recuperarea copilului cu implant cohlear, la Seminarul Teologic Veniamin Costachi de la Neamt

La Academia ortodoxa „Sf. Ioan Iacob de la Neamt“ din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Manastirea Neamt a avut loc, in perioada 30 august-4 septembrie 2009, Tabara de vara „Recuperarea copilului cu implant cohlear“. Tabara a fost organizata de Asociatia persoanelor cu deficiente de auz „Asculta viata“, in parteneriat cu Firma „MED-EL“ din Austria.

Cei 30 de copii cu varste intre 2 si 18 ani, care au participat la tabara au fost surzi, iar dupa ce au beneficiat de un implant cohlear in urechea interna, au putut auzi din nou. Pacientii au nevoie de logopedie pentru a se vindeca.

Astfel, a fost infiintata Asociatia „Asculta viata“, cu sediul la Sibiu, care are membri in toata tara. „Tabara a fost organizata pentru sprijinirea schimburilor de informatii si de experienta, pe de o parte, intre persoanele de specialitate din domeniul dezvoltarii si folosirii protezelor implantabile de auz si, pe de alta parte, intre purtatorii de implanturi, candidatii la implant si familiile lor“, a declarat ing. Ute Hellmuth-Zweyer, de la „HOME Reabilitation Clinic“ MED-EL (Clinica de recuperare acasa) din Austria. Tabara de vara „Recuperarea copilului cu implant cohlear“ este la a III-a editie, prima fiind organizata in anul 2007, la Manastirea Moeciu din judetul Brasov, iar a doua in 2008, la Marginimea Sibiului - Rau Sadului.

Scopul acestei intruniri a fost intercunoasterea intre parinti, astfel incat sa profite de un ajutor reciproc, unii dintre ei avand experienta. Un lucru important este acela ca parintii vad copii care vorbesc, in urma interventiei cu implant, puterea exemplului fiind cea mai convingatoare. „Tabara s-a desfasurat intr-o atmosfera placuta si intr-un loc minunat. Am vizitat Biserica «Sfantul Ioan Iacob Hozevitul“, Casa Memoriala „Mihail Sadoveanu“ si Manastirea Neamt. Am ramas adanc impresionati de modul in care se desfasoara lucrurile aici, simtindu-ne ca acasa. Tabara a fost organizata in zona Neamtului, pentru ca am dorit sa ne adresam si copiilor din Moldova. De exemplu, in anii trecuti, copiii din Botosani nu au putut sa vina la Sibiu, pentru ca este foarte departe, iar drumul este obositor. Dorim sa-i ajutam pe toti cu implantul cohlear, sa folosim aceasta aparatura tehnica in cel mai bun mod“, a adaugat ing. Ute Hellmuth-Zweyer, care a explicat faptul ca astfel de tabere sunt menite sa fie un training pentru parinti, astfel incat copiii sa fie ajutati de acestia. Programul taberei a cuprins prezentari ale unor specialisti in logopedie si medici cu experienta in domeniul ORL si al implantului cohlear. Pe parcursul prezentarilor, copiii au fost supravegheati de specialisti, care au initiat jocuri recreative cu acestia. „Logopedia si reabilitarea trebuie inceputa imediat dupa implantare si, daca se face intr-un mod structurat si bine pregatit, succesele vor fi pe masura“, a conchis ing. Ute Hellmuth-Zweyer.

Sursa: mmb.ro

.

08 Septembrie 2009

Vizualizari: 401

Voteaza:

Recuperarea copilului cu implant cohlear, la Seminarul Teologic Veniamin Costachi de la Neamt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE