Seminar dedicat femeii ortodoxe, la Manastirea Horaita

Fundatia „Solidaritate si Speranta“ a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in parteneriat cu Programul „Sfantul Dimitrie“, din cadrul Asociatiei filantropice medical-crestine „Christiana“ din Cluj-Napoca, si Centrul de formare si consiliere „Sfintii Arhangheli“ a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, a organizat la Manastirea Horaita, din judetul Neamt, in perioada 24-26 septembrie 2009, seminarul „Impartasindu-ne experienta, puterea si speranta - femeia ortodoxa in societate“. Scopul intalnirii a fost nevoia de cunoastere si apropiere a femeilor ortodoxe slujitoare familiei si Bisericii.

Desfasurata cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, actiunea a fost initiata de Antoneta Negru, manager de proiect in cadrul Centrului „Sfantul Nicolae“ al Fundatiei „Solidaritate si Speranta“, si de pr. Iulian Negru, director executiv in cadrul Fundatiei „Solidaritate si Speranta“. Programul seminarului a inceput joi, 24 septembrie, la Manastirea Horaita, cu o scurta prezentare a participantilor si a obiectivelor propuse de initiatori.

Vineri dimineata, dupa slujba Sfintei Liturghii, a avut loc dezbaterea cu tema „Bogatia Ortodoxiei“, la care au participat cele 15 femei ortodoxe inscrise in programul seminarului, urmand ca, dupa-amiaza, sa aiba loc comunicarea cu titlul „O viata spirituala echilibrata intr-o lume moderna“. Inainte de rugaciunea de seara, maica Siluana Vlad, stareta Manastirii „Sfantul Siluan Athonitul“ si coordonatoarea Centrului de formare si consiliere „Sfintii Arhangheli“, a tinut un cuvant de folos. Sambata, in ultima zi a seminarului, au avut loc doua sesiuni de comunicari cu titlul „Icoana lui Hristos - calea lui Hristos si calea mea“ si „Femeia ortodoxa ca lider“, sustinute, la fel ca in ziua precedenta, de Emily Rakes, Roberta Sardell si Margo Kelly, misionare in cadrul Centrului Misionar Crestin-Ortodox (CMCO) din SUA. „Acest seminar s-a dorit a fi o retragere in liniste si simplitate, o cunoastere reciproca, dar mai ales o regasire a eului spiritual. Ne-am dat seama ca avem probleme comune, la care am incercat sa gasim solutii. Au fost momente de rugaciune in comun, de comunicare si comuniune“, a declarat Antoneta Negru, coordonatoarea proiectului.

Femeile ortodoxe care au luat parte la acest seminar, majoritatea sotii de preot, s-au aratat incantate de faptul ca au reusit sa se cunoasca mai bine si sa marturiseasca din experientele proprii framantarile sau problemele cu care se confrunta. „Am trait clipe unice incarcate de invatatura crestin-ortodoxa si de bucuria impartasirii experientei personale cu femei ortodoxe practicante si traitoare. Bucuria a fost cu atat mai mare cu cat a fost in mijlocul nostru maica Siluana Vlad si invitatele din SUA, care ne-au ajutat sa constientizam faptul ca noi, femeile ortodoxe, suntem o forta care poate intoarce societatea contemporana, prin rugaciune si exemplu propriu, la izvorul seninatatii si al bucuriei in Hristos, ajutand-o sa-si regaseasca echilibrul printr-o viata spirituala bogata“, a declarat Diana Carcu, directorul Gradinitei „Buna Vestire“ din Iasi, a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. „Acest seminar a insemnat sansa si bucuria de a intalni oameni care si-au impartasit framantarile, bucuriile si tristetile, toate raportate la nevoia adanca a sufletului de a merge si de a nu se abate de la calea care duce spre Hristos. Seminarul a insemnat emotia de a vedea oameni care au trecut prin evenimente dureroase, dar care nu si-au pierdut dragostea si puterea de a marturisi ca fara Dumnezeu nu suntem nimic si nu putem face nimic“, a marturisit Mihaela Dimbu, asistent educational in cadrul Gradinitei „Buna Vestire“.

Cristina Sturzu, editor la „Ziarul Lumina“, a mentionat: „M-a bucurat mult participarea la aceasta intalnire, sper sa fie prima dintr-un sir de astfel de actiuni pe care le vom desfasura ulterior, iar pe viitor, ca si sotii de preot, sa cream mici puncte de intalnire pentru femeile credincioase care au nevoie de aceasta comuniune in duh in parohiile din care facem parte“.

Sursa: mmb.ro

.

29 Septembrie 2009

Vizualizari: 1318

Voteaza:

Seminar dedicat femeii ortodoxe, la Manastirea Horaita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE