Sfantul Mina, cinstit in bisericile pe care le ocroteste

Biserica Ortodoxa il praznuieste astazi pe Sf. M. Mc. Mina. Mai multe lacasuri de inchinaciune parohiale, schituri si manastiri din Mitropolia Moldovei si Bucovinei poarta acest hram.

Biserica „Sf. M. Mc. Mina” din cartierul iesean Canta, ce apartine de Protopopiatul Iasi 1, isi cinsteste astazi ocrotitorul. Programul liturgic dedicat acestui eveniment a inceput aseara cu slujba Vecerniei unita cu Litia. Astazi va avea loc slujba Utreniei, a Acatistului si Sfanta Liturghie, iar la final vor fi pomeniti ctitorii sfantului lacas in cadrul slujbei de Parastas. Sarbatoare va fi astazi si la biserica cu hramurile „Sf. Ap. Andrei” si „Sf. M. Mc. Mina” din cartierul iesean Podu-Ros, ce apartine de Protopopiatul Iasi 2. Slujba Sfintei Liturghii va fi savarsita de Inalt Preasfintitului Parinte Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care va prezida apoi sedinta preotilor din Protopopiatul Iasi 2 ce va avea loc la Centrul de Conferinte „Providenta” al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Dupa slujba Veceniei unita cu Litia de la biserica parohiei Tulbureni, Protopopiatul Botosani, de aseara, a avut loc sfintirea casei sociale si a casei mortuare construite dupa standarde europene. Dupa cum ne-a relatat pr. paroh Ovidiu Margineanu, lucrarile au inceput acum sase ani de zile, avand o suprafata de peste 270 de metri patrati. „Cel ai mare sprijim l-am avut din partea Firmei „Victor CONSTRUCT” din Botosani, Primariei Municipiului Botosani, dar am fost ajutati si de credinciosii din parohie si din orasul Botosani”, a spus pr. Margineanu, care a mai adaugat faptul ca astazi credinciosii sunt asteptati sa participe la slujba Utreniei, Sfanta Liturghie si la slujba de pomenire pentru cei adormiti.

Credinciosii din municipiul Piatra Neamt se inchina incepand de ieri moastelor Sfintilor Epictet si Astion aduse la Biserica „Sf. M. Mc. Mina” de la Catedrala arhiepiscopala din Constanta cu binecuvantarea IPS Teofan si a IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Sfantul lacas inchinat Ocrotitorului celor pagubiti se afla intr-un stadiu avansat de constructie, anul acesta efectuandu-se lucrari de peste 4 miliarde. „Programul liturgic cu prilejul hramului acestui sfant lacas a inceput aseara cu slujba Veceniei unita cu Litia care a fost urmata de o agapa frateasca. Astazi va avea loc slujba Utreniei, Acatistul Sfantului Mina si Sfanta Liturghie”, a afirmat pr. paroh Gheorghe Puscalau.
Biserica „Sf. M. Mc. Mina” din Barlad este astazi in straie de sarbatoare. Sfantul lacas a fost ridicat in anul 1856 de catre enoriasii acestei parohii sub indrumarea pr. Ioan Ghinea. In anul 1905 a fost pictata in ulei, iar in anul 1938 pictura a fost restaurata. In urma cutremurului din 1992 tencuiala interioara a fost inlocuita, sfantul lacas fiind pictat din nou in tehnica fresca.

Hram va fi astazi si la Schitul „Sf. M. Mc. Mina” al Manastirii Sihastria, la Schitul „Sf. M. Mc. Mina” al Manastirii Nechit din judetul Neamt si la Manastirea „Sf. M. Mc. Mina” - Rosiori din judetul Suceava. Asa cum este randuiala in manastiri, programul liturgic a inceput aseara cu slujba Privegherii a Sfantului Mina si va continua astazi cu slujba Ceasurilor, a Sfintei Liturghii si a Parastasului.

Sursa: mmb.ro

Vedeti si: Pelerinaj la moastele Sfantului Mucenic Mina - GALERIE FOTO (11.11.2009)

.

23 Noiembrie 2009

Vizualizari: 2152

Voteaza:

Sfantul Mina, cinstit in bisericile pe care le ocroteste 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE