Timbre postale cu icoane pascale din vechea Catedrala mitropolitana din Iasi

Romfilatelia a introdus in circulatie din data de 26 februarie 2009, cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, o emisiune de timbre postale dedicata sarbatorii Sfintelor Pasti, ce cuprinde icoane din Biserica "Sf. M. Mc. Gheorghe" - vechea Catedrala mitropolitana din Iasi.

Imaginile reproduse pe timbrele emisiunii filatelice (Rastignirea, Invierea si Inaltarea Mantuitorului Iisus Hristos) au fost alese de pe iconostasul Bisericii "Sf.

M. Mc. Gheorghe" - vechea Catedrala mitropolitana din Iasi. "Am considerat ca cele mai reprezentative imagini sunt icoanele care fac parte din iconostasul Catedralei mitropolitane vechi, obiectiv istoric important al Iasilor.

Din Biserica "Sf. M. Mc. Gheorghe" am selectat icoane pentru aceasta editie a marcii postale, 2009. Pe timbre au aparut scene cu "Rastignirea Domnului", cu "Invierea Domnului" sau cu "Inaltarea Domnului". De asemenea, vor fi tiparite timbre si cu "Intrarea Domnului in Ierusalim". Beneficiul Arhiepiscopiei Iasilor si al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei va fi unul misionar, in sensul ca aceste icoane vor fi apreciate atat in tara, cat si in strainatate", a declarat pr. Cristian Muraru, directorul Centrului de Conservare si Restaurare a Patrimoniului de Arta Crestina "Resurrectio" din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si inspector eparhial in cadrul Sectorului "Patrimoniu si constructii bisericesti" al Arhiepiscopiei Iasilor. Centrul "Resurrectio" a primit din partea Romfilatelia 15 mape filatelice echipate cu mini-coala si plicul din prima zi a emisiunii.

Pictura vechii Catedrale este una dintre cele mai reusite din ultimii ani, impresionand prin abundenta imaginilor si prin rigoarea incadrarii compozitiei in canoanele Erminiei.

Sursa: mmb.ro

.

01 Aprilie 2009

Vizualizari: 437

Voteaza:

Timbre postale cu icoane pascale din vechea Catedrala mitropolitana din Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE