A trecut la cele vesnice parintele arhimandrit Grigorie Babus

 

A trecut la cele vesnice parintele arhimandrit Grigorie Babus

 
Printele arhimandrit Grigorie Babus s-a nascut la data de 3 iunie 1915 in comuna Teisani, jud. Prahova. La varsta de 13 ani, a intrat ca frate incepator la manastirea prahoveana Cheia, unde era staret unchiul sau, Arhimandritul Grigorie Georgescu. Aici a indeplinit cu ravna mai multe ascultari, printre care cea de paracliser. La varsta de 18 ani, a sustinut examenul de admitere la Seminarul Teologic de la Manastirea Cernica, avand colegi apropiati pe monahul Teoctist Arapasu, viitor patriarh al Romaniei si pe monahul Sofian Boghiu, viitor staret al Manastirii Antim din Bucuresti.Dupa absolvirea Seminarului Teologic, a urmat cursurile Facultatii de Teologie din Bucuresti, inscriindu-se apoi si la cursurile de doctorat. Fiind inzestrat cu o voce deosebita, a devenit, pe rand, cantaret si ierodiacon la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, iar apoi, la data de 22 februarie 1948, ieromonah. Mai tarziu a fost numit staret al Manastirii Cheia, pana cand Patriarhul Justinian l-a readus la Bucuresti, unde o vreme a fost duhovnic al studentilor Facultatii de Teologie, iar in anul 1950 a fost hirotesit protosinghel de catre Episcopul Vicar Patriarhal Teoctist Botosaneanul. Patriarhul Justinian i-a incredintat misiunea de a se ocupa de organizarea Bibliotecii Sfantului Sinod, din incinta Manastirii Antim, unde a lucrat impreuna cu prietenul sau Arhimandritul Bartolomeu Anania.

In data de 25 martie 1956, de Bunavestire, a fost hirotesit arhimandrit de catre insusi Patriarhul Justinian.

In anul 1959, la 13 martie, noaptea, a fost arestat de securitate, care i-a confiscat si putinele lucruri pe care le avea. A fost inchis vreme de cativa ani impreuna cu parintele profesor Dumitru Staniloae, profesorul Teodor M. Popescu, poetul Radu Gyr, si altii, suferind in sinistrele inchisori de la Aiud si Jilava. Eliberat din inchisoare in anul 1964, Arhimandritul Grigorie Babus revine la Manastirea Antim din Bucuresti, la Biblioteca Sfantului Sinod pe care o va sluji cu daruire si pricepere, precum si la altarul Sfintei Catedrale Patriarhale, mai bine de 50 de ani.

A scris cateva carti si multe articole, printre care:
Izvoare liturgice si pastorale;
Bibliografia tipariturilor psaltice ale lui Anton Pann;
Lumina pentru suflet-predici.

Slabit de varsta si de boala, parintele Arhimandrit Grigorie Babus s-a retras la manastirea de metanie, Cheia, in noiembrie 2006, petrecand ultimii ani in rugaciune si nevointe, primind adesea vizita fiilor duhovnicesti.

A trecut la cele vesnice in 7 februarie 2008, data care coincide cu ziua de nastere a colegului si prietenului sau, Patriarhul Teoctist (7 feb. 1915).

Parintele Arhimandrit Grigorie Babus a slujit ca preot, cu evlavie si maiestrie, timp de 60 de ani. A ctitorit si cultivat o biblioteca valoroasa si mult folositoare, Biblioteca Sfantului Sinod. A incurajat si ajutat o multime de tineri teologi sa se pregateasca pentru apararea si promovarea credintei ortodoxe in anii grei ai dictaturii comuniste. A fost in acelasi timp un bun pastrator al Traditiei si un pastor receptiv la noile probleme aparute in societate. Era elegant si ordonat, ospitalier si erudit. Un preot distins al cultului ortodox si un om al culturii intelepte, un slujitor al Bisericii si al Poporului roman.

Rugam pe Hristos Domnul, Pastorul Cel Bun, sa aseze sufletul lui in ceata dreptilor si in comuniunea sfintilor Sai slujitori.
Vesnica lui pomenire din neam in neam!

Cu parintesti condoleante si binecuvantari pentru toti cei indoliati.

+ D A N I E L
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
7 februarie 2008

 

.

07 Februarie 2008

Vizualizari: 670

Voteaza:

A trecut la cele vesnice parintele arhimandrit Grigorie Babus 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE