Arhiepiscopia Craiovei - Comunicat de presa

 

Comunicat de presa

In perioada 12 - 14 mai 2007, Mitropolia Olteniei a fost gazda unor evenimente de aleasa bucurie duhovniceasca pentru credinciosii, deopotriva clerici si laici, din aceasta binecuvantata zona a Romaniei.

Astfel, sambata 12 mai 2007, la orele diminetii, a fost savarsita slujba de sfintire a picturii de la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova, urmata de oficierea Sfintei Liturghii. La orele pranzului a fost savarsita slujba de pomenire, la implinirea a 7 ani de la nasterea in ceruri, a Inaltpreasfintitul Mitropolit Acad. Dr. Nestor Vornicescu, Intaistatator al Mitropoliei Olteniei, parinte, invatator si indrumator, vreme de aproape 22 de ani (1978 - 2000), al clericilor si credinciosilor crestini ortodocsi din plaiurile Olteniei.



Slujbele religioase au fost oficiate de un ales sobor de ierarhi, preoti si diaconi. Au slujit alaturi de IPS Teofan - Mitropolitul Olteniei, IPS Daniel - Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Dometian - Mitropolitul Vidinului, IPS Nifon - Arhiepiscopul Targovistei, PS Gherasim - Episcopul Ramnicului, PS Timotei - Episcopul Aradului, PS Calinic - Episcopul Argesului si Muscelului, PS Casian - Episcopul Dunarii de Jos, PS Nicodim - Episcopul Severinului si Strehaiei, PS Daniil - Episcopul "Daciei Felix" a romanilor din Serbia, PS Varsanufie Prahoveanul - Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, PS Gurie Gorjeanul - Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei si PS Irineu Slatineanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ramnicului.

La acest moment aniversar a fost lansat volumul omagial "Vladica Nestor - pastorul oltenilor", tiparit la Editura Mitropoliei Olteniei. Manifestarile comemorative Mitropolit Nestor Vornicescu de la Catedrala Mitropolitana din Craiova s-au incheiat cu un moment artistic sustinut pe podiumul special amenajat in fata Catedralei Mitropolitane, de un grup de elevi ai liceului din Lozova - Basarabia, locul de nastere al IPS Nestor, liceu care poarta din anul 2004 numele vrednicului de pomenire parinte mitropolit. Ziua s-a incheiat cu o agapa frateasca la care a participat si dl. Traian Basescu.

Sambata dupa amiaza, IPS Parinte Mitropolit Daniel, insotit de IPS Parinte Mitropolit Teofan, a vizitat Muzeul de Arta din Craiova, oferind muzeului ultima sa lucrare care este dedicata marelui Brancusi. Tot in aceiasi dupa amiaza, IPS Daniel s-a intalnit cu elevii si corpul profesoral de la Seminarul Teologic din Craiova.

Duminica, 13 mai, IPS Teofan, impreuna cu IPS Daniel, au oficiat o slujba religioasa de sfintire (tarnosire) a noii biserici, cu hramul "Sf. Dimitrie Izvoratorul de Mir", din parohia Secu, protoieria Filiasi, judetul Dolj, urmata de savarsirea slujbei Sfintei Liturghii. Alaturi de cei doi parinti mitropoliti, din sobor au mai facut parte: PS Nicodim - Episcopul Severinului si Strehaiei, PS Daniil - Episcopul Episcopiei "Dacia Felix", PS Gurie Gorjeanul - Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei si PS Irineu Slatineanul - Arhiereu Vicar al Episcopiei Ramnicului, preoti si diaconi.

In dupa amiaza zilei, de la ora 15.00, acelasi ales sobor a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie pentru o noua biserica, cu hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena", in localitatea Smadovicioara, filie a parohiei Secu. Amintim ca satul Smadovicioara este locul de nastere al invatatorului Alexie Ciobotea, tatal IPS Parinte Mitropolit Daniel, care si-a amintit cu acest prilej, de frumoasele clipe traite aici, in vacantele pe care, elev fiind, le petrecea la bunici, pe aceste minunate plaiuri. In cimitirul satului se afla mormintele bunicilor Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit. Aici a fost oficiata o slujba de Parastas si au fost sfintite noile cruci asezate pe aceste morminte.

In seara aceleiasi zile, IPS Parinte Mitropolit Daniel, insotit de PS Gurie Gorjeanul, a vizitat, in orasul Targu Jiu, ansamblul arhitectural Constantin Brancusi: Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana fara sfarsit - dupa care s-a deplasat la Manastirea Tismana.

Luni, in cea de-a treia zi a prezentei ca oaspete al Mitropoliei Olteniei, IPS Daniel, insotit de IPS Teofan si PS Gurie Gorjeanul, s-a intalnit cu obstea Manastirii Tismana, judetul Gorj.


De aici, IPS Daniel a plecat la Ramnicu Valcea, unde, la sediul Catedralei Episcopale s-a intretinut cu PS Gherasim, Episcopul Ramnicului. Ultima intalnire aflata pe agenda IPS Daniel, a avut loc la Manastirea Curtea de Arges, unde s-a intalnit cu PS Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Craiovei

 

 

 

.

15 Mai 2007

Vizualizari: 2356

Voteaza:

Arhiepiscopia Craiovei - Comunicat de presa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE