Biciul lui Dumnezeu si raspunsul nostru
In fiecare dintre noi exista cate un Sfant Ilie. Nu inseamna ca sunt mai multi sfinti Ilie. Este unul, cel praznuit in miez de vara, la 20 iulie. Aplicam eronat, de cele mai multe ori, mentalitatea aceasta de Sfant Ilie, in relatie cu noi insine si cu cei din jur: judecam fara a ne judeca, certam fara a ne certa, uram minciuna fara a spune adevarul, nu suportam nedreptatea fara a fi noi insine drepti.
Sfantul Ilie Tesviteanul a fost iute, aspru si taios atat cu sine insusi, cat si cu ceilalti; nu a avut pentru interior o unitate de masura si pentru exterior o alta unitate de masura, de aceea a fost puternic si ascultat de Dumnezeu! Intreaga viata a marturisit prezenta unui Dumnezeu al puterilor, unui Dumnezeu viu.
Doar prin graiul sfintilor, Cuvantul lui Dumnezeu este adevarat, in rest: poetii, filosofii, teologii cauta prin cuvintele lor sa-L exprime pe Dumnezeu, ajungand in cele din urma sa fie ei exprimati de Logosul Intrupat precum niste mii de spite in roata vesniciei. Vaduva din Sarepta Sidonului, intalnindu-l pe Sfantul Ilie, isi da seama imediat de acest fapt, marturisind: Iata, acum stiu ca esti om al lui Dumnezeu si ca adevarat este in gura ta Cuvantul Domnului.
Salutul cotidian al Sfantului Ilie este acesta: Viu este Domnul,Dumnezeul puterilor! De aceea, Dumnezeu il intreaba in repetate randuri: Ce faci aici, Ilie? Ce mult mi-as dori sa ma intrebe si pe mine, din cand in cand, Dumnezeu: Ce faci aici, Sever? - dar, mi-e teama ca intrebarea va fi doar la trecut si aceasta doar din vina mea.
Intreaga viata a Sfantului Ilie este extraordinara, trei elemente din aceasta, ating sublimul, definindu-l:
1.Dumnezeu se intristeaza de lacrimile vaduvelor.
Murind din pricina foametei fiul vaduvei din Sarepta Sidonului, Sfantul Ilie il roaga pe Dumnezeu: Dezleaga, Stapane, legaturile mortii si-l inviaza pe el! Dumnezeu ii raspunde lui Ilie: Dezleaga si tu cerul.! Aici, la aceasta confluenta dintre rugaciune si porunca, sta ascuns bobul de mister: omul ajuns sfant poate lega si dezlega taina cerului, Dumnezeu coborat in umanitate, rastignit si inviat, poate sa dezlege legaturile mortii. Puterea omului si voia. Domnului; Sfantul Ilie inviaza, nemurind vreodata si este ridicat direct la cer intr-o caruta de foc.
2.Via lui Nabot.
Regele Ahab si Izabela, sotia lui, cer lui Nabot, om simplu si cu bun simt, via acestuia in schimbul altei bucati de pamant sau in schimbul banilor. Nabot refuza, raspunzand: Fereasca-ma Dumnezeu sa dau eu mostenirea parintilor mei! Refuz ce ii va atrage perfida condamnare din partea ticaloasei perechi, fiind ucis cu pietre. Direct, fara niciun ocolis, Sfantul Ilie le prevesteste sfarsitul: Cainii vor linge sangele lui Ahab si o vor manca pe Izabela. Asa a fost.
3.Imaginile apocaliptice care il insotesc pe Sfantul Ilie culmineaza chiar prin intalnirea lui cu Dumnezeu. Nimic nu pare mai actual: Viile s-au uscat, graul nu a rasarit, pomii si-au ascuns roadele, pasune nu s-a mai aratat pe pamant, toata verdeata s-a ascuns si copacii s-au uscat, iar apele au secat. Si iata, Dumnezeu a trecut mai inainte printr-o vijelie napraznica, despicand muntii si sfaramand stancile, dar nu in vijelia a fost Domnul; dupa vijelie a fost cutremur si foc, dar nu in cutremur si nu in foc a fost Dumnezeu; dupa foc a fost adiere de vant lin si acolo a fost Dumnezeu.
De ce nu trebuie sa ne temem de Sfantul Ilie? Pentru ca el, om aspru si dintr-o bucata, urand minciuna si ipocrizia, plecaciunile si linguselile, il intalneste pe Dumnezeu, paradoxal, nu ca manifestare violenta, ci ca Putere calda, blanda, iertatoare si senina.
Sfantul Ilie, - cel din noi, nu cel din Vechiul Testament, - poate sa ne rascoleasca firea peste firesc, facandu-ne vrednici de o astfel de intalnire cu Dumnezeu si de o astfel de intrebare din partea Acestuia: Ce faceti voi, aici?
Sfantul Ilie Tesviteanul ramane acel Bici al lui Dumnezeu, semn mare cat o intrebare, peste veacuri.
Pr. Sever Negrescu .
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.