Domnitorul Radu cel Mare si Mitropolitul Nifon
In anul 1503, domnitorul Radu cel Mare aducea in tara pe fostul patriarh Nifon, aflat la Adrianopol in surghiun, pentru a reorganiza viata bisericeasca in Tara Romaneasca. Marele ierarh, un om integru, de o moralitate ireprosabila, s-a apucat de treaba si a realizat in cativa ani lucruri marete, intre ele numarandu-se si infiintarea episcopiilor Ramnicului si Buzaului.
La un moment dat insa, intre el si domnitor se ivesc neintelegeri. Radu cel Mare, crezand ca il poate trata pe ierarh asa cum ii trata el de obicei pe clericii din tara, incepe a se amesteca si in treburile bisericesti. Punctul culminant al conflictului este atins atunci cand mitropolitul se opune casatoriei religioase a sorei domnitorului cu un boier cu care era ruda apropiata.
In anul 1515, domnitorul Neagoe Basarab, care fusese de partea lui Nifon in timpul neintelegerilor acestuia cu Radu cel Mare, si care, ca un om cu carte, il respecta mult pe marele mitropolit, i-a adus osemintele intr-o racla de argint, in tara, pentru ca sa "curateasca si sa tamaduiasca gresala lui Radu Voda", care murise si el nu cu mult timp in urma.
Primite cu mare alai si bucurie, osemintele lui Nifon au fost asezate deasupra mormantului domnitorului Radu cel Mare, la Manastirea Dealu (Targoviste), facandu-se rugaciuni pentru iertarea lui. Dupa o saptamana, osemintele au fost trimise inapoi la Sfantul Munte, fiind asezate de Neagoe Basarab intr-un chivot special.
In anul 1517, dupa terminarea construirii Catedralei de la Curtea de Arges, Neagoe cere ierarhilor tarii ca mitropolitul Nifon sa fie trecut in randul sfintilor, pomenirea lui urmand a se face la 11 august a fiecarui an. Aceasta a fost in fapt prima canonizare a unui sfant savarsita pe teritoriul tarii noastre. Drept multumire, calugarii din Sfantul Munte Athos au daruit lui Neagoe Basarab capul si o mana a Sfantului Nifon, moaste care au fost aduse de acesta la Curtea de Arges. Mai tarziu ele au fost mutate la Catedrala Episcopala din Ramnicu Valcea, iar dupa ridicarea Craiovei la rang de Arhiepiscopie si Mitropolie, in anul 1945, au fost aduse la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova, acolo unde se gasesc si astazi. .
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.