IPS Bartolomeu: Icoanele nu pot fi obiectul unei decizii statale


Intr-o declaratie facuta saptamana aceasta presei, IPS Bartolomeu Mitropolitul Clujului a apreciat protestele liber-cugetatorilor care doresc eliminarea icoanelor din scolile romanesti ca fiind "o incriminare in numele discriminarii, asa cum comunismul experimenta dezumanizarea sub lozinca umanismului", transmite Monica Tripon pentru Romanian Global News.

"Se pare - a afirmat Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu - ca recenta Lege a Cultelor nu-i afecteaza pe protestatari; ei nu "defaima", nu "ofenseaza" ci, mai simplu, neaga. Ei bine, acestei negatii ii poate sta in fata un singur exemplu care demonstreaza ca, departe de a provoca vrajba sau ura, icoana inspira liniste, incredere, speranta, reconciliere. Celebra "Pace de la Cozia", din 22 ianuarie 1999, intre minerii dezlantuiti si un guvern speriat de iminenta unui razboi civil, a fost posibila datorita prezentei icoanelor in sala de conferinta, prin care confruntarea a devenit dialog".

Mitropolitul Bartolomeu a amintit, in aceeasi declaratie facuta presei, ca religia, ca materie a trunchiului comun, este prevazuta in Legea invatamantului, "fara ca prin aceasta sa i se rapeasca elevului libertatea de a o refuza".

De asemeni, a amintit si ca "din paisprezece state ale Comunitatii Europene, doar doua nu au religia in sistemul educational"; or, din acest punct de vedere, "iata ca ni se imbie gloria de a ne aseza la coada continentului".

"Icoana e mai mult decat un material didactic, decat o opera de arta, decat un simbol; prin sfintire, ea devine sfanta. Alungi sfintenia, se casca vidul. Printre datinile noastre de Craciun, colindate in spatiul public, se numara si "steaua frumoasa si luminoasa", in centrul careia e zugravita icoana Nasterii Domnului. Rapiti-i stelei icoana si de indata se va preface in semnul golului pe care-l stim" - a adugat IPS Bartolomeu.

Apreciind ca, indiferent cate ironii s-ar face pe seama "mioriticului", icoanele - nascute, ca si colindele, odata cu poporul roman si componente ale sufletului romanesc, marturii ale identitatii cu care intram in Uniunea Europeana - "nu pot fi obiectul unei decizii statale", IPS Bartolomeu a mai adaugat: "Il invit pe iconoclastul cu certificat de sanatate mintala ca, in virtutea libertatii cavaleresti pe care i-o respectam, sa intre ziua intr-o sala de clasa si, in prezenta elevilor, sa smulga icoana de pe perete, el, cu mainile lui. Ne vom ruga pentru el".

 

 

.

24 Decembrie 2006

Vizualizari: 3591

Voteaza:

IPS Bartolomeu: Icoanele nu pot fi obiectul unei decizii statale 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE