Procesiune cu moastele Sfantului Ierarh Nifon la Catedrala Mitropolitana din Craiova

 

In fiecare an, in ziua de 11 august, Biserica Ortodoxa Romana savarseste pomenirea Sfantului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, si, pentru o vreme (in timpul domnitorului Radu cel Mare), Mitropolit al Tarii Romanesti, ale carui Sfinte Moaste sunt cinstite si inchinate in Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova.

Astazi, 10 august, incepand cu ora 17.00, la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova, PS Gurie Gorjeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei va savarsi slujba Vercerniei cu Litie, care va fi urmata de o procesiune cu Moastele Sfantului Nifon in jurul Catedralei, iar sambata, 11 august, in ziua praznicului, Sfanta Liturghie prilejuita de pomenirea Sfantului Ierarh Nifon, va fi oficiata, incepand cu ora 08.00, tot la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova, de catre PS Gurie Gorjeanul, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

Sfantul Nifon a fost chemat in Tara Romaneasca pentru organizarea bisericii in timpul domniei lui Radu cel Mare(1496 - 1508).

In anul 1503 infiinteaza Episcopiile Ramnicului si Buzaului, dupa care se retrage la Sfantul Munte Athos unde moare in anul 1508. Moastele Sfantului sunt aduse in tara de domnitorul Neagoe Basarab, mana si capul acestuia fiind pastrate in biserica construita de domnitor la Curtea de Arges. Din porunca Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la 25 octombrie 1949, Sfintele Moaste sunt aduse la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova unde se gasesc si astazi.

 

 

 

.

09 August 2007

Vizualizari: 1224

Voteaza:

Procesiune cu moastele Sfantului Ierarh Nifon la Catedrala Mitropolitana din Craiova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE