Proiectele IPS Dr. Irineu Popa
Din cuvantul rostit de IPS Dr. Irineu Popa cu prilejul intronizarii, am retinut cele 12 proiecte (o adevarata platforma program), pe care Inaltpreasfintia Sa le are in vedere in desfasurarea activitatii pastoral misionare in calitate de Intaistatator al Bisericii din Oltenia:
"1. Sa dinamizam viata pastoral-misionara prin consolidarea parohiilor existente si prin infiintarea de altele noi, potrivit cerintelor pastorale actuale. In duh de parinteasca purtare de grija si ca Parinte al tuturor clericilor si credinciosilor din aceasta regiune, ne vom stradui sa adoptam masuri concrete de ajutorare a parohiilor sarace si sa intensificam activitatea social-filantropica in societate.
2. Sa continuam cateheza pentru credinciosi la nivelul parohiei. Uneori, sub pretextul orei de religie, s-a diminuat necesitatea catehezei, bine stiind ca ora de religie presupune, nu exclude initiativa catehetica.
3. Sa sprijinim apropierea tinerilor de Biserica prin programe sociale si culturale, desfasurate de Arhiepiscopia noastra.
4. Ne vom stradui, in egala masura, sa apropiem pe intelectuali de Sfanta Biserica printr-o diversitate de programe evanghelice si filocalice. In acest domeniu vom fi calauziti de experienta noastra academica, pe care dorim s-o extindem in toata Mitropolia noastra.
5. Faptul ca Mitropolia Olteniei a fost si trebuie sa ramana o cetate a tiparului si a cuvantului, ne determina ca prin profesorii, studentii si cercetatorii Facultatii noastre de Teologie sa revenim la intelegerea adecvata a textului Sfintei Scripturi si la cunoasterea invataturii Sfintilor Parinti. Vom avea in vedere accesul direct al credinciosilor nostri la textele sfinte si la spiritualitatea adevarata a Bisericii. Prin aceasta initiativa speram sa opunem spiritului pseudo-hermeneutic si fundamentalist, o teologie sfanta asa cum a fost ea inteleasa de inaintasii nostri.
6. Ne vom indrepta preocuparea in vederea ajutorarii spirituale a sufletelor innegurate si lipsite de ocrotire duhovniceasca, atat a celor din spitale, cat si acelor din orfelinate.
7. Vom insista permanent, ca marturia credintei noastre intr-o lume in schimbare si intr-o societate secularizata, sa fie in sensul dragostei lui Dumnezeu fata de om. Consideram ca nu ne putem declara crestini fara sa fim si practicanti. Din pacate, omul de astazi se comporta ca si cum Dumnezeu nu l-ar vedea, ca si cum Dumnezeu ar fi absent sau n-ar exista. Categoric, Dumnezeu ne vede si este prezent, binecuvantand pe crestinul adevarat, care percepe timpul rugaciunii ca timp in care el intra in vesnicie si vesnicia in el.
8. Ne vom stradui ca dezbinarile sa fie vindecate prin Evanghelia iubirii lui Hristos, marturisind credinta in Biserica cea una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca. Remediul cel mai potrivit este ca toti crestinii sa-si ceara iertare de la Milostivul Dumnezeu si sa-si recunoasca pacatele savarsite fata de dragostea lui Dumnezeu. Acesta este sensul vietii bisericesti de refacere a unitatii noastre in Mantuitorul Iisus Hristos. Este nevoie astazi, mai mult ca oricand, de restaurarea discernamantului teologic capabil sa deosebeasca si sa examineze toate, fara a le denatura in vreun fel. Discernamantul nu trebuie sa fie numai in raport cu judecarea gandurilor, asa cum s-a incetatenit in traditia ascetica orientala, ci si al dobandirii unei capacitati critice duhovnicesti, in contextul deschiderii spre dialog fata de toate provocarile cu care se confrunta Biserica.
9. Vom lucra ca toti laolalta, clerici si mireni, sa treaca de la polemica la dialog, de la confruntare la cooperare si ajutorare frateasca. Este imperativ necesar pentru noi, clericii si mirenii sa invatam sa trecem de la ura la respect reciproc, considerandu-ne frati si iertandu-ne pentru Inviere.
10. Intrucat in anii din urma s-a inregistrat o slabire progresiva a disciplinei bisericesti, credem ca atitudinea unora de a trece peste Sfintele Canoane si peste randuielile bisericesti, precum si a altora care trec de la Ortodoxie la catolicism sau la greco-catolicism, nu este dupa Biserica noastra si dupa Sfintii Parinti, ci dimpotriva condamnabila.
11. Ca parinte sufletesc, constient de mantuirea credinciosilor nostri, sunt pe deplin convins ca Sfanta Euharistie trebuie sa fie manifestarea cea mai intensa a vietii noastre ortodoxe. Pentru aceasta, vom reafirma principiul fundamental al eclesiologiei noastre, anume ca, fara de Mantuitorul Hristos nu putem face nimic. Deci, trebuie sa ne silim sa ne impartasim cat mai des, cu o pregatire adecvata prin spovedanie si pocainta.
12. Ne vom stradui sa refacem viata monahala printr-o participare activa la randuielile si slujbele din Sfintele noastre Manastiri. Vom veghea ca staretii si staretele sa slujeasca Domnului si comunitatilor incredintate lor de Mantuitorul Hristos, cu frica si cu cutremur, bine stiind ca mantuirea lor depinde de a celor pe care-i conduc. De asemenea, vom veghea la respectarea cu strictete a randuielilor Sfintilor Parinti, inlaturand plimbarile dintr-o manastire in alta, in cautarea unui loc mai usor sau mai confortabil.
Pentru a implini toate aceste proiecte, rog pe Bunul Dumnezeu si inaintea Lui imi plec smerit fruntea si-I cer cu umilinta sa ma calauzeasca spre tot lucru bun si bineplacut voii Sale sfinte. In rugaciunile mele, cer mila si ajutorul Maicii Domnului, care neincetat se roaga pentru toti crestinii si mai ales pentru cei pe care Fiul ei, Domnul nostru Iisus Hristos, i-a chemat sa slujeasca sufletelor nevoitoare pe calea mantuirii. Ma incredintez mijlocirilor Sfantului Ioan Botezatorul, Sfintilor Apostoli, Sfintilor Ierarhi, Nifon Patriarhul Constantinopolului si Sfantului Calinic, parintele, ocrotitorul si indrumatorul nostru. Ma incredintez, de asemenea, rugaciunilor Preafericirii Voastre si tuturor parintilor Mitropoliti, Arhiepiscopi si Episcopi, membrii ai Sfantului Sinod. Rog parintii preoti, cuviosii monahi si cuvioasele monahii, precum si pe credinciosii nostri sa se roage pentru mine, ca sa merg cu spor pe calea mantuirii mele si a celor incredintati astazi, mie, spre pastorire.
Asa sa ne-ajute Dumnezeu!"
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.