Sfanta Treime, sarbatoarea bisericii comunitatii romanesti din Sofia


Sfanta Treime, sarbatoarea bisericii comunitatii romanesti din Sofia

 
Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, in zilele de 15 si 16 iunie 2008, Preasfintitul Vincentiu Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal, se afla in mijlocul comunitatii romanesti din Sofia, cu ocazia sarbatorilor Pogorarii Duhului Sfant si a Sfintei Treimi, hramul bisericii.

Parohia Ortodoxa Romana din Sofia il are ca preot paroh pe P.C. Pr. Nelutu Oprea si functioneaza in cadrul complexului bisericesc romanesc din Sofia, alcatuit din biserica ortodoxa romaneasca cu hramul Sfanta Treime si un liceu romanesc construite in perioada 1850-1903.

Biserica a fost restaurata in 1999 cu sprijinul Bancii Nationale si al Guvernului Romaniei, si sfintita la 18 iunie 2000 de vrednicul de pomenire Parinte Patriarh Teoctist, in prezenta Preafericitului Maxim, Patriarhul Bulgariei. Dupa reparatiile din anii anteriori la Sfanta Biserica si la intregul complex parohial aferent, acest monument arhitectonic a imbracat o noua tinuta, ocupand un loc de frunte printre edificiile orasului Sofia.

La Sofia activeaza si Asociatia Vlahilor din Bulgaria, care inca de la infiintarea sa in octombrie 2001, depune stradanii pentru unitatea si afirmarea etnicilor romani din Bulgaria. Parintele Nelutu Oprea, parohul bisericii ortodoxe romanesti din Sofia, a participat, alaturi de delegatii asociatiei, la diverse comemorari si actiuni culturale ce au avut loc in orasele Plovdiv, Plevna, Varna, etc. Exista, de asemenea, relatii de buna colaborare cu membrii Asociatiei Vlahilor din Vidin, Asociatiei Aromanilor din Velingrad, Asociatiei Vlahilor din Silistra, precum si cu locuitorii romani ai localitatii Sf. Nicola de langa Varna.

Sursa: Biroul de presa al Patriarhiei Romane

 

.

15 Iunie 2008

Vizualizari: 720

Voteaza:

Sfanta Treime, sarbatoarea bisericii comunitatii romanesti din Sofia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE