La Iasi, timp de o saptamana, Catolici si ortodocsi se roaga impreuna pentru unitate


Astazi incepe, la Iasi, "Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor". Manifestarea se va desfasura in toate bisericile din oras, in perioada 18-25 ianuarie, si va cuprinde intalniri cu rugaciuni speciale pentru unitatea crestinilor. Anul acesta, tema evenimentului va fi "Unde doi sau trei se aduna in numele meu, acolo sunt si eu in mijlocul lor" (Mt. 18, 18-20).

Ideile de la care porneste aceasta saptamana speciala pentru ortodocsi si catolici deopotriva sunt cele de alternanta si unitate intre crestini, intalnirile desfasurandu-se alternativ, o zi intr-o biserica catolica, o zi intr-un salas de rugaciune ortodox.

La Iasi, prima intalnire din acest an s-a desfasurat aseara, in Capela Institutului Teologic Romano-Catolic din strada Verneuteanu nr. 6, pentru ca, in aceasta seara, intalnirea sa se desfasoare la capela Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae". Cea mai importanta parte a evenimentului va fi reprezentata de celebrarea impreuna a rugaciunilor de catre ierarhii celor doua biserici - IPS Mitropolitul Daniel si PS Petru Gherghel, episcopul catolic de Iasi, sambata, in catedrala metropolitana veche "Sf. Gheorghe" si duminica, in catedrala "Sf. Fecioara Maria, Regina" din Iasi. Proiectul initial al rugaciunilor si textelor pentru "Saptamana pentru unitatea crestinilor" de anul acesta a fost pregatit de un grup ecumenic compus din reprezentanti ai mai multor biserici din Dublin: Biserica Catolica, Ortodoxa, Luterana, Metodista, iar versiunea finala a textelor ce vor fi rostite in timpul intalnirilor a fost aprobata de un grup international format din membri desemnati de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor si Comisia "Credinta si Constitutie" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Intalniri ecumenice din cadrul Saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor vor avea loc si in alte localitati, precum Bacau, Onesti, Husi.

.

19 Ianuarie 2006

Vizualizari: 1245

Voteaza:

La Iasi, timp de o saptamana, Catolici si ortodocsi se roaga impreuna pentru unitate 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE