Manastiriele dobrogene, in Le Figaro


De curand, „Le Figaro Magasin“ a publicat in paginile sale un reportaj despre viata monahala din Dobrogea. Intitulat sugestiv „Fericirea monahilor“, reportajul face o incursiune in viata monahala din manastirile dobrogene.
         
Leopold Sanchez, autorul reportajului, aduce inaintea cititorilor importantului cotidian francez cateva secvente surprinse in timpul vizitei sale in Dobrogea

Manastireile Saon, Dervent, Celcic-Dere, precum si Manastirea Buna Vestire din Delta Dunarii sunt, pentru reporterul francez, locuri in care calugarii duc o viata diserta, rugandu-se neincetat pentru toti oamenii. 
         
Reportajul se deschide cu o secventa din timpul procesiunii oficiate la Manastirea Dervent de ziua Crucii si continua cu descrierea tainelor adanci ale vietii calugaresti. A ramas profund impresionat de oficierea calugariei unui tanar, pe care o numeste inceputul raiului pe pamant.

Reporterul francez a dedicat o buna parte a reportajului sau reinvierii vietii religioase dobrogene, descriind, in amanunt, etapa primara a constructiei unei manastiri ce se ridica in vecinatatea centrului episcopal al Halmyrisului, locul in care au fost descoperite moastele Sfintilor Epictet si Astion. In viziune autorului francez, intreaga viata monahala este beneficiara binecuvantarii arhieresti a Inalt Prea Sfintitului Teodosie, „cel care este sustinator material si moral pentru comunitate sa“.
         
Echipa redactionala a cotidianului „Le Figaro“ a fost in Dobrogea in luna septembrie a anului trecut. Tot atunci a avut loc o intalnire cu presa romaneasca si cu participantii la manifestarea „Zile si nopti de literatura“, moment in care Leopold Sanchez a afirmat ca in manastirile dobrogene „inca mai simti existenta lui Dumnezeu, iar romanii nu trebuie sa copieze societatea de consum, ci este necesar sa se impuna prin ceea ce au ei mai bun - Romania poate revolutiona viata spirituala a Europei“.

Liliana Naclad, Biroul de Comunicare si relatii mass-media Arhiepiscopia Tomisului

.

06 Februarie 2006

Vizualizari: 1895

Voteaza:

Manastiriele dobrogene, in Le Figaro 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE