Sfantul Simeon si dreapta Ana


Preadreptul Simeon, primind adaos vietii sale intru acest veac, asa cum i se vestise de mai inainte de Duhul Sfant ca nu va muri pana ce nu va vedea pe Hristos, primind acum pe Hristos in bratele sale si adeverindu-i-se mai inainte prin Duhul Sfant cele ce aveau sa fie cu dansul, dupa aceasta a primit sfarsit vietii sale. Iara Ana proorocita era fata lui Fanuil, din neamul lui Asit.


Dupa ce a locuit cu barbatul ei sapte ani, acela savarsindu-se prin moarte, ea a ramas la Templu toata viata ei, zabovind cu rugaciunea si cu postul. Tinand acest fel de viata in chip neobosit, ea s-a invrednicit a vedea pe Domnul, cand a fost dus la Templu, la patruzeci de zile de la nasterea Sa in trup, de preasfanta Lui Maica si de dreptul Iosif. Si multumind lui Dumnezeu, Ana a proorocit despre Dansul, catre toti cei ce se aflau in Templu: „Acest prunc este Domnul, Cel ce a intarit cerul si pamantul; Acesta este Hristos, despre Care au proorocit toti proorocii“.

Deci, facandu-se acestora astazi pomenire, insemnam si propovaduim pogorarea si iubirea de oameni pe care a facut-o pentru noi Dumnezeu.

 

Leul de dinaintea lui Adrian si a lui Evul

 
Acesti sfinti erau din cetatea Vaneea; si fiindca aveau dragoste catre marturisitorii si mucenicii lui Hristos, s-au dus la Cezareea, unde multi patimeau pentru Hristos. Si aflandu-se acolo ca erau crestini, au fost dusi la ighemonul Firmilian, si marturisind in fata tuturor pe Hristos, indata au fost supusi la chinuri mari. Dar fiindca stateau tari in marturisirea lui Hristos, ighemonul s-a maniat foarte, si i-a dat spre mancare fiarelor. Mai intai fericitul Adrian a fost aruncat inaintea unui leu si, luptandu-se cu el, si cu harul lui Dumnezeu ramanand nevatamat, i s-a taiat capul. Apoi sfantul Evul a fost aruncat si el inaintea aceluiasi leu. Dar fiindca a biruit pe leu si a ramas nevatamat, i s-a taiat si lui capul. Si asa au luat cununa muceniciei cea pe veci nevestejita.

        
Tot in aceasta zi, crestinatatea celebreaza pomenirea sfantului mucenic Vlasie Bouarul, alaturi de pomenirea proorocului Azaria, feciorul lui Addo, care in pace s-a savarsit (acest sfant era fiul lui Addo, din pamantul Simvata. El a intors din Israel robia lui Iuda si murind a fost ingropat in tarina sa), de pomenirea mucenicilor Pavel si Simon, care de sabie s-au savarsit si pomenirea sfantului Claudiu, care in pace s-a savarsit.

.

02 Februarie 2006

Vizualizari: 988

Voteaza:

Sfantul Simeon si dreapta Ana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE