Biserica Sf. Arhangheli Miahil si Gavriil din Orbeni a fost resfintita


In "Duminica tuturor sfintilor", din 18 iunie, la Orbeni a fost sarbatoarea satului. Sute de crediciosi si un sobor de preoti au purces la resfintirea bisericii "Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil".

Fii satului s-au intors acasa, iar gospodinele au scos pe garduri covoare si carpete, au asezat in fata portilor icoane si au presarat drumul cu flori. O parte dintre ele au imbracat straie traditionale, lucrate cu multi ani in urma in casa de mamele si de bunicile lor.

Batrinii veterani ai satului, demni si mindri, si-au agatat pe piepturi decoratii din al doilea Razboi Mondial. De dimineata, la poarta bisericii, un grup de elevi, in costume populare, i-au intimpinat pe cei mai importanti oaspeti ai satului, PS Ioachim Bacauanu, vicar al Episcopiei Romanului, preotul protopop Vasile Radu si un sobor numeros de preoti. "A fost o sarbatoare deosebita - a apreciat PS Ioachim Bacauanul -, care consemneaza un act istoric, prin aceea ca am dat slava lui Dumnezeu pentru darurile pe care le revarsa din belsug asupra noastra. Lacasul a capatat haina innoitoare, in care va fi pe mai departe o poarta a cerului si a intilnirii cu Dumnezeu. Oamenii au inflorit, efectiv, satul si ne-au intimpinat cu piinea dragostei si cu sarea pamintului". La rindul sau, parimarul comunei, Viorel Fantu, a exprimat multumirea locuitorilor comunei pentru cinstea care li s-a facut de oaspetii care au venit la Orbeni duminica. Lacasul de cult a suportat, in ultimii doi ani, ample lucrari de innoire. Pe locul in care a fost ridicat, in secolul al XVIII-lea exista o biserica de lemn. In anul 1863, sfintul locas a ars si a fost refacut la inceputul secolului trecut. Cu binecuvintarea episcopului Eftimie, in 1993 s-au inceput lucrarile de restaurare si refacere a zidurilor, a timplariei acoperisului si picturii interioare. Duminica, biserica a fost pentru prima data resfintita. "In circa doi ani - a precizat preotul paroh Dan Nadejde - am reusit sa aducem aceasta biserica la locul pe care il merita. Este un lacas cu un rol covirsitor in viata crestinilor din Orbeni". Pentru stradania sa, Dan Nadejde a fost ridicat, tot duminica, la rangul de preot paroh sachelar. Si tot in Orbeni, pe 2 iulie, va fi din nou sarbatoare, de aceasta data "Sarbatoarea fiilor satului".

De Petru Done

.

19 Iunie 2006

Vizualizari: 1268

Voteaza:

Biserica Sf. Arhangheli Miahil si Gavriil din Orbeni a fost resfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE