Mesajul Ministerului Culturii si Cultelor la trecerea la cele vesnice a PF Parinte Patriarh Teoctist


Mesajul Ministerului Culturii si Cultelor la trecerea la cele vesnice a PF Parinte Patriarh Teoctist

Am aflat cu infinita durere vestea incetarii din viata a Prea Fericitului Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Prin disparitia Prea Fericitului Teoctist, Biserica Ortodoxa Romana pierde unul dintre marii ei slujitori, un om care in, vremuri de restriste, a stiut, cu duhul blandetii si cu credinta in Dumnezeu, sa fie un factor de echilibru si de unitate. Odata cu Prea Fericitul Teoctist, dispare unul dintre marii nostri teologi si un promotor al ecumensimului, de numele caruia se leaga istorica vizita a Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul al II-lea in Romania.

Toader (Teoctist) Arapasu s-a nascut in anul 1915 intr-o familie cu unspreze copii.

Din anul 1928 cand, in calitate de tanar frate, a intrat pe poarta Schitului Sihastria Voronei (judetul Botosani), a slujit cu devotament si credinta Biserica Ortodoxa Romana vreme de aproape opt decenii. Pasii l-au purtat prin toate provinciile istorice ale Romaniei si prin toate functiile ecleziastice pana la demnitatea suprema de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Prin intelepciunea, bunatatea si credinta sa luminata, Prea Fericitul Teoctist a sadit incredere intre oameni si a readus speranta invierii atunci cand negura comunista parea sa se fi asezat defintiv peste tara.

Chiar daca nu ne va mai darui lumina de sfintele sarbatori de Pasti, Prea Fericitul Teoctist va ramane in sufletele noastre si in cartile de istorie.

Dumnezeu sa-l ierte!

Adrian Iorgulescu - Ministrul Culturii si Cultelor

.

31 Iulie 2007

Vizualizari: 3387

Voteaza:

Mesajul Ministerului Culturii si Cultelor la trecerea la cele vesnice a PF Parinte Patriarh Teoctist 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE