Scoli parohiale pentru comunitatile ortodoxe din Europa Occidentala si Meridionala

Scoli parohiale pentru comunitatile ortodoxe din Europa Occidentala si Meridionala Mareste imaginea.

 

Scoli parohiale pentru comunitatile ortodoxe din Europa Occidentala si Meridionala

Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale are un proiect foarte ambitios care va putea ajunge la maturitate intr-un interval de cel putin trei ani de zile. Este cea de-a doua cerere de finantare pe care Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni a aprobat-o pentru comunitatile ortodoxe romane in spatiul Europei Occidentale si Meridionale, respectiv pentru Centrul de coordonare catehetica si pedagogica al Mitropoliei.

Preotul Dan Savan, reprezentant al IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale preciza nu de mult ca obiectivul acestui Centru este de a crea, intr-un an de zile, cel putin 90 de scoli parohiale care sa fie organizate si structurate in mai multe etape.

"In aceste scoli vor fi urmarite doua directii: transmiterea Evangheliei in duhul traditiei ortodoxe romane si transmiterea limbii si culturii romane. Destinatarii acestui proiect se impart in trei categorii: in primul rand copiii, intr-o a doua etapa adultii impreuna cu copiii si in a treia etapa se vor adauga preotii nu pentru ca sunt lipsiti de cultura ci pentru ca este necesar, cred, sa organizam si pentru preotii care sunt in Occident cursuri de perfectionare si de adaptare nu numai din punct de vedere teologic dar si din punct de vedere al contextului cultural, social, economic in care ei isi desfasoara activitatea.

Cum putem sa realizam acest obiectiv? Noi ne-am gandit ca este necesar sa avem in primul rand un fir rosu unitar care sa structureze programul pe care-l propunem in scoala parohiala dar, si insist asupra acestui lucru, adaptat contextului cultural si social al parohiei respective.

Cred ca este foarte greu sa luam ca atare si doar sa folosim excelente manuale si publicatii care apar in limba romana dar destinate unor copii care beneficiaza de mult mai mult timp si de mult mai multe mijloace pentru studierea culturii si limbii romane. Asadar suntem chemati ca, inspirandu-ne din experienta specialistilor din Romania si in colaborare cu ei, sa gasim modalitatea de a crea instrumente pedagogice prin care sa transmitem aceasta bogatie copiilor nostri. Vom elabora regulamentul de functionare a scolilor, impreuna cu programa de studiu si obiectivul cel mai ambitios, repet, este redactarea instrumentelor pedagogice necesare. Doua dintre cartile la care Departamentul nostru lucreaza vor aparea pana la sfarsitul acestui an. Prima carte este un ghid pedagogic iar a doua carte este destinata copiilor cu varste intre 4 si 7 ani in care li se prezinta Sfanta Liturghie.

Cartea se intituleaza simplu: "O duminica la Biserica Ortodoxa". Sunt sigur ca aceasta carte va inspira si parohiile si comunitatile din Romania, deci cred ca si noi putem sa va imbogatim la fel cum si dvs., cei din Romania, ne imbogatiti pe noi. Nu in ultimul rand sunt activitatile culturale punctuale pe care vrem sa le organizam impreuna cu parohiile noastre. Se pune intrebarea unde vom realiza acest lucru? Este o intrebare fireasca pentru ca, de multe ori, spatiul ne lipseste. Putine sunt parohiile care au la dispozitie spatiul pe care il are biserica in care slujesc eu dar contextul tarilor in care traim, daca stim sa-l exploatam, ne va permite sa putem obtine nu doar fonduri ci si spatii puse la dispozitie de primarii, de fundatii, de alte asociatii culturale in care noi sa propunem activitati pentru copiii si comunitatea romana. Cand se poate realiza lucrul acesta? Fiecare comunitate in colaborare cu preotul poate sa aleaga momentul cel mai potrivit din timpul saptamanii cand vor putea organiza temeinic aceasta scoala de parohie.

Cred ca acest proiect nu poate fi realizat decat intr-o stransa colaborare dintre preoti si laicii competenti in domeniile absolut necesare pentru functionarea unei scoli parohiale. Trebuie sa marturisesc si sa recunosc ca uneori noi preotii avem teama de a colabora cu specialistii si ne este greu sa recunoastem ca nu avem monopolul. Noi putem sa fim parintii spirituali dar avem nevoie de ajutorul specialistilor. Si de aceea ii indemn pe acei care au competente in domeniul lor de activitate sa se apropie de noi, sa se implice in mod voluntar in proiectele pe care le propun asociatiile religioase si asociatiile culturale." a mai spus pr. Dan Savan.


 

.

21 Decembrie 2006

Vizualizari: 6805

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE