Acatistul Maicii Domnului, Aratatoarea Caii

Acatistul Maicii Domnului, Aratatoarea Caii Mareste imaginea.

Acatistul Maicii Domnului, Aratatoarea Caii

Rugaciunile incepatoare:

In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin

Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindeni esti si toate le plinesti, Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele nostre, Stapane, iarta faradelegile noastre; Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatal nostru, Carele esti in ceruri, sfinteasca-se numele Tau, vie imparatia Ta, faca-se voia Ta, precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua astazi. Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel viclean. Ca a Ta este Imparatia si puterea si slava, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!

Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

Condac 1:

Inchis si parasit imi e altarul inimii, dar Chipul lui Dumnezeu pecetluit pe fiinta mea ma arde cu dor nestins. Nu am alta scapare din iadul deznadejdii fara numai pe tine, Fecioara: lumineaza-mi intunericul, descopera-mi lumina fetei Fiului tau, ca sa aflu raiul smereniei si cu multumire sa strig: Bucura-te, Aratatoarea Caii!

Icos 1:

Nu-mi pot gasi linistea, nu-mi pot afla Chipul, nu pot sa-mi indrept viata decat privind spre Pruncul dumnezeiesc din bratele tale, Preacurata, spre Care pururi arati cu iubire de Maica si doar asa, cu inchinare, usile altarului de taina iarasi se deschid.

Bucura-te, aratatoarea Chipului dumnezeiesc;
Bucura-te, aratatoarea Iubirii Tatalui;
Bucura-te, aratatoarea Dragostei Preasfantului Duh;
Bucura-te, aratatoarea Daruirii Fiului;
Bucura-te, aratatoarea intruparii lui Hristos;
Bucura-te, aratatoarea Cinei celei de Taina;
Bucura-te, aratatoarea Caii!

Condac 2:

Nimica sunt eu, faptura, abia ca o frunza purtata de vantul patimilor si valurile ispitelor; dar din nimic a facut Dumnezeu lumea si asa nu deznadajduiesc, ci cred iubirii Sfintei Treimi care m-a creat. Si catre icoana nasterii tale, Fecioara, imi tind cugetul inimii, strigand impreuna cu tine: Fie mie, Doamne, dupa cuvantul Tau, Aliluia!

Icos 2:

Toate simturile si madularele imi sunt ranite de patimi si zac in nelucrare. Arata-mi mie, Fecioara, nu calea cea plina de amagiri a simturilor si cugetelor amestecate ale lumii, ci calea rugaciunii si inchinarii neincetate catre Hristos, prin care inima se face iarasi altar al prefacerii duhovnicesti.

Bucura-te, aratatoarea infricosatei Jertfe;
Bucura-te, aratatoarea Luminatei Invieri;
Bucura-te, aratatoarea Trupului si Sangelui lui Hristos;
Bucura-te, aratatoarea alegerii celei bune;
Bucura-te, aratatoarea sfintelor nevointe si voii dumnezeiesti;
Bucura-te, aratatoarea inchinarii si prefacerii duhovnicesti;
Bucura-te, aratatoarea Caii!

Condac 3:

Cine ar putea zugravi iubirea dintre Dumnezeu si creatia Sa mai bine decat Sfanta Icoana ta, Nascatoare de Dumnezeu, in care pe Cel ce toate le tine cuprinzand, Il faci aratat mai presus de minte celor ce canta: Aliluia!

Icos 3:

Pacea dumnezeiasca ce se coboara in lume este Insusi Iisus cel intrupat din tine, Preacurata Fecioara, in impreuna imbratisarea Preasfantului Duh. Si asa icoana Nasterii tale e insasi icoana isihiei crestine, Chipul Liturghiei lui Hristos, prin care Biserica urca in iubirea Tatalui Dumnezeiesc.

Bucura-te, aratatoarea iubirii dumnezeiesti;
Bucura-te, aratatoarea iubirii de creatie;
Bucura-te, aratatoarea chemarii de Sus;
Bucura-te, aratatoarea Numelui lui Iisus;
Bucura-te, aratatoarea Crucii de Viata izvoratoare;
Bucura-te, aratatoarea Crucii de unire intre creatie si Dumnezeire;
Bucura-te, aratatoarea Caii!

Condac 4:

Cat de usor incoltesc in firea slabita de pacat semintele vrajmasului si cat de adanc patrund radacinile relelor deprinderi! Si din afara si din launtru ma impresoara intunericul, ci tu, Stapana, degraba mantuieste-ma, arata-mi calea spre Lumina, sa pot iarasi canta: Aliluia!

Icos 4:

Lumea se cerne in tot felul de ispite, iar intru boli si neputinte Insusi Dumnezeu lucreaza spre mantuirea noastra. Arata-mi, Fecioara, rostul dumnezeiesc al incercarilor ce ma invaluie ca sa-mplinesc voia Fiului tau si sa strig:

Bucura-te, aratatoarea Binecuvantarii Tatalui;
Bucura-te, aratatoarea Rugaciunii Preasfantului Duh;
Bucura-te, aratatoarea inchinarii Fiului;
Bucura-te, aratatoarea Bisericii, Trupul lui Hristos;
Bucura-te, aratatoarea hotarului vesniciei;
Bucura-te, aratatoarea Rugului aprins al isihiei;
Bucura-te, aratatoarea Caii!

Condac 5:

La dreapta se-nalta piscul ucigas al mandriei si desertaciunii, la stanga se casca prapastia fara fund a deznadejdii: cum voi pazi dar calea cea stramta ce trece prin focul constiintei si al patimirii de buna voie pentru dragostea lui Hristos, de nu-mi vei calauzi tu pasii, Preacurata? Numai asa, sub sfantul tau Acoperamant, voi avea si eu indraznire a canta: Aliluia!

Icos 5:

Infiaza-ma, Fecioara, pe mine, cel ce stau cu inchinare inaintea Crucii de Viata Datatoare a Fiului Tau, si descopera inimii mele Rugul aprins al Bisericii in care sa-mi sfintesc trupul si sufletul si sa strig:

Bucura-te, aratatoarea tainelor dumnezeiesti;
Bucura-te, aratatoarea iertarii si impacarii;
Bucura-te, aratatoarea tamaduirii si luminarii;
Bucura-te, aratatoarea Chipului cel fara umbra pacatului;
Bucura-te, aratatoarea Chipului de taina al Invierii;
Bucura-te, aratatoarea dragostei ce nu mai cade;
Bucura-te, aratatoarea Caii!

Condac 6:

Viata mi se-apropie de rascrucea vesniciei si iata, nu am rod in care sa se-ntrupeze Iubirea lui Dumnezeu. Nu am asemanarea cu Hristos, nici haina Sfantului Duh prin care sa pot primi si eu infierea cea de Sus. Tot darul l-am risipit si pangarit din nestiinta, negrija si neiubire, iar acum deznadajduit ma aflu inaintea hotarului infricosat. Arata-mi, insa tu, Fecioara, covarsirea milei lui Hristos, ca inaintea Lui sa m-arunc si sa strig ca desfranata, vamesul si talharul: Miluieste-ma, Doamne, Aliluia!

Icos 6:

Deschide-mi mie, celui orb, Preacurata, ochii inimii sa pot vedea lumea in icoana vesniciei, icoana Iubirii celei mai tari decat pacatul si moartea, si cu multumire sa strig:

Bucura-te, aratatoarea icoanei vesniciei;
Bucura-te, aratatoarea chipului imparatiei;
Bucura-te, aratatoarea Pomului Vietii;
Bucura-te, aratatoarea Venirii lui Hristos;
Bucura-te, aratatoarea Pastilor de taina;
Bucura-te, aratatoarea Judecatii Iubirii;
Bucura-te, aratatoarea Caii!

Condac 7:

Arata-mi pururea, Stapana, pe Fiul Tau si Dumnezeu, ca sa pot uri desavarsit pacatul ce ma desparte de dragostea Lui, si sa pot canta: Aliluia!

Icos 7:

Straluceste-mi, Fecioara, frumusetea mantuitoare a Chipului lui Hristos, ca alungand uraciunea pustiirii sa odihneasca in inima mea ca intr-o icoana de pururea inchinare si sa strig:

Bucura-te, aratatoarea comorii din tarina inimii;
Bucura-te, aratatoarea margaritarului ascuns;
Bucura-te, aratatoarea bunavoirii Tatalui;
Bucura-te, aratatoarea liturghiei Cuvantului;
Bucura-te, aratatoarea mangaierii Preasfantului Duh;
Bucura-te, aratatoarea salasluirii Sfintei Treimi;
Bucura-te, aratatoarea Caii!

Condac 8:

Tarat de patimi cumplite, strig catre tine, Fecioara: nu ma lasa pierzarii, ci degrab ma acopera cu lumina smereniei tale, intru care iubirea dumnezeiasca infloreste si Trupul lui Hristos se plineste, in cantarea: Aliluia!

Icos 8:

Arata-mi, Preacurata, chipul pocaintei si marturisirii adevarate, ca sa pasesc eu, cel ce am lepadat tot darul dumnezeiesc, in hotarul impartasirii cu Hristos, prin care inima se face locas al Imparatiei Cerurilor.

Bucura-te, aratatoarea dorului curatitor;
Bucura-te, aratatoarea pocaintei inveselitoare;
Bucura-te, aratatoarea marturisirii dezlegatoare;
Bucura-te, aratatoarea bunatatii firii;
Bucura-te, aratatoarea altarului impartasirii;
Bucura-te, aratatoarea Schimbarii la fata;
Bucura-te, aratatoarea Caii!

Condac 9:

Viforul patimilor si al suferintelor ce vin asupra-mi potoleste-l, Fecioara, aratandu-mi mie calea rabdarii si inchinarii a toate catre milostivirea lui Dumnezeu, prin care Crucea Iubirii mai presus de lume se-nalta, in cantarea: Aliluia!

Icos 9:

Cum a fost napadit de neghina graul cel curat sadit de Dumnezeu in inima mea si cum voi mai discerne acum voia lui Dumnezeu, de nu mi-o vei lumina tu, Stapana, cu rugaciunile tale de Maica catre Fiul tau si Dumnezeu?

Bucura-te, aratatoarea darului dumnezeiesc;
Bucura-te, aratatoarea frumusetii fecioriei;
Bucura-te, aratatoarea rodniciei ascultarii;
Bucura-te, aratatoarea comorilor saraciei;
Bucura-te, aratatoarea secerisului de taina;
Bucura-te, aratatoarea urmarii lui Hristos;
Bucura-te, aratatoarea Caii!

Condac 10:

Toate ale lumii le-am gustat, dar n-am aflat bucurie, nici lumina netrecatoare, ci doar cadere in gol si in lanturile deprinderilor patimase, iar suflarea vrajmasului cauta fara odihna sa stinga candela inimii mele. Ci nu lasa, Fecioara, in intuneric viata mea, ci pazeste-o intru lumina ca sa pot canta pururea: Aliluia!

Icos 10:

Nu am nimica vrednic, nici cuget curat, nici simtire fara meteahna sa aduc la altar. Ca un osandit stau inaintea icoanei tale, Imparateasa, si inaintea ei imi aduc cu inchinare toate ale mele, sa le prefaca Fiul tau asa cum Insusi stie, ca un Dumnezeu, in prinos de Liturghie, prescure de cuget si simtire prin care sa ma sfintesc si eu si sa cant:

Bucura-te, aratatoarea cugetului ascuns;
Bucura-te, aratatoarea inselarii ucigatoare;
Bucura-te, aratatoarea pacatului nemarturisit;
Bucura-te, aratatoarea crucii de mostenire si inchinarii de fiu;
Bucura-te, aratatoarea iubirii de Dumnezeu peste toate;
Bucura-te, aratatoarea iubirii aproapelui cu dragostea lui Hristos;
Bucura-te, aratatoarea Caii!

Condac 11:

Asaza, Nascatoare de Dumnezeu, cuvantul viu si lucrator al Fiului tau in inima mea, ca sa secere neghina pacatului ce-mi inabusa Chipul si sa pot sta inaintea Lui cu inchinarea intregii mele fiinte, cantand: Aliluia!

Icos 11:

Arata-mi, Preacurata, chipul impartasirii de tainele dumnezeiesti, prin care sa arda zestrea suferintei si mortii castigata prin pacat si asa sa-mi pot purta Crucea ce odrasleste rodul Invierii.

Bucura-te, aratatoarea impartasirii lui Hristos, Rodul vesniciei;
Bucura-te, aratatoarea pogorarii Sfantului Duh, Chipul minunatei prefaceri; Bucura-te, aratatoarea slavei Tatalui, Chipul Imparatiei Cerurilor;
Bucura-te, aratatoarea credintei lucratoare;
Bucura-te, aratatoarea nadejdii vazatoare;
Bucura-te, aratatoarea dragostei sfintitoare;
Bucura-te, aratatoarea Caii!

Condac 12:

Nu voi putea zbura peste abisul mortii fara aripile smereniei si dragostei, nici nu voi afla lumina fetei Fiului tau fara a ta mijlocire preabuna, Maica lui Dumnezeu, prin care intunericul se risipeste si tot darul lui Hristos se innoieste, in cantarea: Aliluia!

Icos 12:

Ca una ce pururi Il vezi pe Fiul tau, Preacurata, ajuta-ma sa am neincetat inainte icoana Iubirii dumnezeiesti, prin care sa nu mai fiu o samanta a stricaciunii in tarina lumii, ci o mladita vie a Trupului lui Hristos, intru pacea si bucuria Luminatei Invieri.
Bucura-te, aratatoarea Chipului lui Hristos;
Bucura-te, aratatoarea umbririi Preasfantului Duh;
Bucura-te, aratatoarea intampinarii Tatalui;
Bucura-te, aratatoarea biruintei iubirii;
Bucura-te, aratatoarea indumnezeirii firii;
Bucura-te, aratatoarea Adevarului si Vietii nestricacioase;
Bucura-te, aratatoarea Caii!

Condac 13:

Nu va putea cineva sa-si lumineze cugetul si simtirea de nu va cunoaste dragostea lui Hristos ce preface inima in cer nou si pamant nou. Calauzeste-mi dar, Preacurata Fecioara, voirea cea slabanogita la limanul voii dumnezeiesti, ca intarita in har sa se inalte spre cerul nepatimirii si sa vada prealuminat Chipul Fiului Tau intru slava Tatalui Ceresc si odihna Preasfantului Duh, cantand impreuna cu tine: Aliluia! (de 3 ori)

Apoi Icos 1, Condac 1.

16 Mai 2012

Vizualizari: 101403

Voteaza:

Acatistul Maicii Domnului, Aratatoarea Caii 5.00 / 5 din 1 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • simona turkPostat la 2015-07-06 11:41

    Preasfanta si Milostiva Maica iti multumesc pentru rugaciunile care le duci neincetat in fata Fiului Tau,iarta-ma pe mine pacatoasa ca zi de zi va supar cu ale mele pacate,te rog ai grija de mine,de familia mea si de cei dragi mie si indura-te de noi pacatosii!Binecuvantat fie numele tau,Fecioara Preacurata atat in cer cat si pe pamant! Amin!

  • Gabriela Livia CurpanaruPostat la 2011-08-29 12:26

    Preacurata Fecioara iartă-ne şi salvează-ne!Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE