Emailurile epocii iconoclaste


Emailurile epocii iconoclaste

Sunt rare emailurile care apartin epocii iconoclaste. Cunoscatorii atribuie acum mai degraba Constantinopolului decat Persiei medalioanele de pe ibricul (aiguiere) pastrat in tezaurul manastirii Agaune din Saint-Maurice (pe Ron, in cantonul Valais). Grifonii si arborele vietii care sunt inscrise inlauntrul acestor medalioane se trag din modelele sasanide, precum si din motivele tesaturilor contemporane.

Ca si in ce priveste mozaicurile, la Roma vom gasi un email cu subiecte religioase: este vorba de crucea-relicvariu, montata in aur, a papei Pascal I (817-824), care a fost regasita in tezaurul din Sancta Sanctorum. Se pare ca ea ar fi fost executata la Roma dupa un model bizantin, sau de catre un artist bizantin.

In jurul episodului Nasterii, care ocupa spatiul de la intersectia bratelor, s-a infatisat pe bratul de sus Bunavestire si Vizita fecioarei la sfanta Elisaveta, pe bratul din stanga Drumul spre Betleem, pe cel din dreapta inchinarea magilor, si in sfarsit, pe bratul de jos intampinarea Domnului si Botezul. Culorile limpezi si pure amintesc de cromatismul somptuos al mozaicurilor contemporane din bisericile San Zeno, Santa Cecilia si Santa Maria in Domnica.

Progresele realizate atunci in fabricarea culorilor pot fi puse in legatura cu experientele de chimie si de alchimie, pe care obisnuiau sa le practice oamenii din aceasta epoca.

C. Delvoye

.

03 Iunie 2008

Vizualizari: 2405

Voteaza:

Emailurile epocii iconoclaste 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE