Biserica Romano Catolica din Sibiu

Biserica Romano Catolica din Sibiu Mareste imaginea.


Biserica Romano Catolica din Sibiu

Printre cladirile din secolul al XVIII-lea situate in Piata Mare din Sibiu, biserica romano catolica ocupa un loc important. Cu toate ca a fost ridicata relativ tarziu, aceasta cladire construita intr-un stil baroc neostenativ, se incadreaza armonic in contextul arhitectural al orasului.

Dupa ce Sibiul a aderat la Reforma orasul a ramas aproape 150 de ani fara biserica catolica. Ca urmare a Diplomei Leopoldine din 1691, si in Sibiu au intrat trupe ale Imperiului Austriac, impreuna cu care au venit si preoti militari catolici. Pentru soldati, s-a ingaduit celebrarea slujbei catolice in asanumita Hala a Croitorilor in Piata Mare, aproximativ in locul in care se afla astazi biserica catolica. Cu timpul, ofiterii si functionarii administrativi s-au stabilit in oras, asa incat s-a format o mica comunitate catolica.

Biserica Romano Catolica din Sibiu

Dupa tratate indelungate si anevoioase cu sfatul protestant al orasului, s-a putut incepe incepe construirea unei biserici parohiale catolice. In data de 4 iulie 1726 s-a pus piatra de temelie, si in 13 septembrie 1733, biserica a fost sfintita de catre episcopul ardealului, baronul Georg von Zorger.

Biserica Romano Catolica din Sibiu

Biserica parohiala romano-catolica Sfanta Treime a fost construita de iezuti intre anii 1726-1733 in spiritul barocului timpuriu vienez pe locul cladirii farmaciei, sfintita in 13 septembrie 1733 de catre episcopul Transilvaniei Georg von Sorger, dupa cucerirea Transilvaniei de catre austrieci. Cladirea a fost restaurata in anii 1971-1975, iar pictura in anii 1977-1978. In partea de vest, biserica are un turn decrosat fata de nava, terminat in 1738.

Biserica Romano Catolica din Sibiu

Exteriorul monumentului este destul de sobru, celor sapte ferestre (ritm 1-3-2-1) de dimensiuni aleatorii de la primul nivel, spre Piata Mica exista doar sase axe, fiindu-le suprapuse altele, mai mici, dreptunghiulare, avand ancadramente de piatra cu ecuson central.

Fatadele laterale sunt compartimentate in axe prin mijlocirea pilastrilor cu capitel doric, suprapuse de un antablament cu friza nedecorata. De asemenea, in flancurile fatadei spre Piata Mare se afla doua usi de forma dreptunghiulara, incoronate cu cate un segment de cerc profilat: prima faciliteaza accesul in biserica, urmatoarea in casa parohiala.

Biserica Romano Catolica din Sibiu

Ferestrele situate la primul nivel, deasupra usilor, sunt surmontate de frontoane triunghiulare, celelalte avand cornisa orizontala. Acoperis in doua ape, coama paralela cu fatadele laterale, are spre Piata Mare trei lucarne semicirculare de tabla si o lucarna mare, dreptunghiulara cu fronton triunghiular acoperit in doua ape.

 Biserica Romano Catolica din Sibiu          Biserica Romano Catolica din Sibiu

Turnul care este detasat de nava a fost terminat in 1738 si are patru nivele inalte si o cupola. La nivelul strazii, turnul prezinta un gang boltit care permite accesul spre Piata Mica. Ceasul din turn cu cadrane spre cele doua piete, dateaza din 1838. In capatul opus turnului, coama acoperisului este prevazuta cu un turnulet lanterna.

Biserica Romano Catolica din Sibiu

Structura interioara este cea de biserica sala de forma dreptunghiulara, avand o tribuna pe latura sudica. Pictura navei apartine pictorului german Ludwig Kandler si a fost realizata in 1904.

La inceput, in biserica nu exista decat o singura fresca, cea din spatele altarului principal, cu Maica Domnului incoronata de Sfanta Treime, pictata in 1777 de pictorul austriac Anton Steinwald. Altarele laterale dateaza in cea mai mare parte inca din perioada de constructie a bisericii. Altarul Sfantului Iosif nu a suferit nici o modificare, si pictura lui dateaza tot din acea perioada. Demne de mentionat sunt confesionalele baroce cu intarsii care dateaza tot din secolul XVIII.

Biserica Romano Catolica din Sibiu

Dintre elementele valoroase din interior mentionam: fresca reprezentand Maria cu pruncul ce decoreaza altarul principal, monumentul funerar al generalului conte Otto Ferdinand Traum de Abensberg (1677-1747) comandant militar al Transilvaniei intre 1744-1747. Monumentul se afla in dreapta altarului, fiind executat de catre sculptorul clujean Anton Schuchbanu.

Biserica Romano Catolica din Sibiu

Lucrarea in relief inalt si rondo-bosso din bronz al sculptorului Anton Schuchbauer din Cluj (1719-1789) reprezinta un cartus dreptunghiular ce contine inscriptia comemorativa, deasupra caruia pe o coloana este plasat medalionul cu portretul defunctului, precum si blazonul familiei sale.

Biserica Romano Catolica din Sibiu

Scaunele de marturisire dateaza din vremea iezuitilor. De asemenea, valoroase sunt vitraliile executate in anul 1901 la Budapesta. Casa parohiala, pe vremuri manastire iezuita, a fost terminata in 1739.

Biserica Romano Catolica din Sibiu

De o parte si alta apar reprezentari alegorice ale Victoriei, Credintei, Sperantei si Milei, vitraliile ferestrelor fiind executate in 1901 la Budapesta. In interior surprindem pilastri masivi de sustinere a boltii.

 Biserica Romano Catolica din Sibiu          Biserica Romano Catolica din Sibiu

Ar mai fi de mentionat ca in curtea interioara a casei parohiale se afla statuia Sfantului Martir Johannes Nepomuk, care initial statea in fata bisericii, in Piata Mare. In anul 1948, puterea comunista a indepartat statuia; timp de decenii, aceasta a zacut in curtea Muzeului Brukenthal, pana ce, in anul 1987, in urma insistentelor actualului paroh, a fost restaurata si instalata in curtea casei parohiale.

Biserica Romano Catolica din Sibiu

Orga actuala a bisericii, instalata in anul 1860, a fost construita de constructorul de orgi Karl Hesse din Viena.

Accesul in pivnita se realizeaza printr-un mic pridvor de pe latura nordica, Piata Mica numarul patru, construit in secolul XX. Biserica are subsol general, actualmente folosit ca si depozit de carte.

In anul 1904, biserica a fost pictata de pictorul Ludwig Kandler din Munchen. In 1977-1978, aceasta pictura a fost curatata si reimprospatata.

Pentru mai multe imagini cu biserica, accesati Galeria de imagini - Biserica Romano Catolica din Sibiu

Biserica Romano Catolica din Sibiu

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 37929

Voteaza:

Biserica Romano Catolica din Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE