Biserica Invierea Domnului - Foros

Biserica Invierea Domnului - Foros Mareste imaginea.


Biserica Invierea Domnului - Foros

Biserica Foros

Biserica Invierea Domnului sau "Biserica din Foros" este o biserica ortodoxa din Crimea - Republica Autonoma Crimeea, Ucraina. Peninsula Crimeea se afla in nordul Marii Negre, la o distanta de mai putin de 800 de kilometri de granita estica a Romaniei. Capitala acestei izolate repeblici este Simferopol.

De-a lungul timpului, Crimeea a fascinat o multime de popoare, devenind, inca de la inceputurile acesteia, o raspantie de culturi: populatiile indigene antice, precum scitii si tatarii, s-au unit cu colonistii greci, romani si armeni.

In Crimeea exista peste 12.000 de vestigii istorice, culturale si arhitectonice: ruine antice grecesti, sit-uri medievale genoveze, armene, bizantine, tatare, palate rusesti ale epocii moderne si biserici unice. Ecaterina cea Mare a supranumit mica peninsula muntoasa din nordul Marii Negre "perla cea mai de seama a Coroanei Imperiale Ruse".

Supranumita si "Biserica de pe Stanca", datorita asezarii impresionante a acesteia, Biserica Foros poate fi vazuta din orice loc al regiunii, atat de pe mare, cat si de pe uscat. Cocotata pe un colt de stanca, ce tinde spre apele marii, biserica ne duce cu gandul la omul din Evanghelie, care "si-a zidit casa pe stanca".

Hristos il aseamana pe omul care vine la El si asculta cuvintele Lui, spre a le implini pe ele, cu un om intelept, care stie sa isi zideasca casa sa, adica viata: "Asemenea este unui om care, zidindu-si casa, a sapat, a adancit si i-a pus temelia pe piatra, si venind apele mari si puhoiul izbind in casa aceea, n-a putut s-o clinteasca, fiindca era bine cladita pe piatra." (Luca 6, 48)

Biserica Invierea Domnului din Foros - scurt istoric

Biserica Invierea Domnului este construita pe o stanca incalta de 400 de metri, in localitatea Foros. Biserica ce strapunge parca cerul aduce un aer de poveste in mintea celui care o priveste. In timpul verii, biserica este inconjurata de un adevarat rai al naturii.

     

In anul 1888, cand Tarul Alexandru al III-lea, impreuna cu familia acestuia, se intorcea in Sankt Petersburg din Crimeea, trenul in care se afla a deraiat; mai toate vagoanele trenului s-au rasturnat, in afara de cateva, printre care si cel in care se afla familia imperiala.

Ctitorul bisericii este un localnic instarit, comerciantul de ceai A.G.Kuznetsov; el a hotarat sa ridice o biserica in semn de multumire pentru supravietuirea familiei imperiale. Biserica Foros, purtand hramul Invierea Domnului, a fost construita in anul 1892.

     

Biserica a fost proiectata intr-un stil bizantin, asemanator bisericilor moscovite, de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, de catre arhitectul N. M. Chagin. Un artist italian, Antonio Salviati, a fost adus special pentru a lucra mozaicurile bisericii. Pictura interioara poarta semnatura a trei maestri: A.K. Korzukhin, V.E. Makovsky si academicianul N.E. Sverchkov.

La sapte ani dupa "Revolutia din 1917" Biserica Foros a fost inchisa, iar preotul acesteia a fost exilat in Siberia. Locasul de rugaciune a fost vandalizat si unele dintre picturi au fost acoperite cu vopsea. Biserica a fost transformata in bar pentru turisti, pana in anul 1969, cand acesta a fost si el inchis. Biserica va ramane abandonata o mare perioada de timp.

In anul 1992, reformele lui Gorbachev au facut in asa fel incat Biserica Foros sa fie data inapoi comunitatii de credinciosi si, dupa indelungi restaurari, sa fie redeschisa. Astazi, sfintele slujbe se tin in mod regulat, spre bucuria credinciosilor.

26 Iunie 2012

Vizualizari: 21094

Voteaza:

Biserica Invierea Domnului - Foros 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE