Baptisteriul lui Neon - Ravenna

Baptisteriul lui Neon - Ravenna Mareste imaginea.

Baptisteriul lui Neon este cel mai vechi monument crestin din Ravenna (inceputul sec. V ) si contine unele dintre cele mai impresionante mozaicuri bizantine pastrate in acest oras. Baptisteriul Neonian mai este numit si Baptisteriul Ortodox pentru a-l diferentia de Baptisteriul Arian din Ravenna, ridicat in acelasi secol, de catre regele got Teodoric.

Randuiala Botezului, ca si cea a Sfintei Euharistii, era una simpla in primele secole crestine. Tertulian este unul dintre primii scriitori bisericesti care pledeaza pentru simplitatea ritului crestin in contrast cu riturile de initiare pagane,  ce aveau un caracter spectaculoas. Odata cu recunoasterea oficiala a religiei crestine in sec. IV, si cu cresterea numarului cellor convertiti la crestinism, si ritualul Botezului va cunoaste o crestere in complexitate. Acesta este momentul in care in marile orase ale lumii crestine apar asa-numitele baptisterii, cladiri cu caracter religios, destinate in mod special savarsirii Tainei Sfantului Botez. Baptisteriul este o constructie anexa, langa vechi basilici crestine, anume destinata Botezului catehumenilor. Acest tip de constructii erau prezente in fiecare sediu episcopal si faceau parte de obicei dintr-un complex ceva mai amplu, cuprinzand biserica, capele, resedinte, camere, etc.

Baptisteriul lui Neon este un baptisteriu octogonal ridicat, in secolul al V-lea, pe urmele unei bai publice romane din Ravenna. Structura octogonala din caramida a fost construita de episcopul Ursus intre sfarsitul sec. al IV- inceputul sec. al V-lea., ca anexa a catedralei ortodoxe (ne-ariene).

Edificiul a fost insa finalizat de catre Episcopul Neon (cca. 451 - 473) care i-a adaugat cupola din caramida, a redecorat interiorul baptisteriului, si a realizat mozaicurile impresionante care se pastreaza pana in prezent. Astfel, baptisteriul va purta peste veacuri numele acestui episcop.

Podeaua originala a baptisteriului se gaseste in prezent la o adancime de 3 m , astfel incat strctura initiala nu mai poate fi vazuta integral. Forma octogonala a edificiului are un inteles simbolic: reprezinta cele sapte zile ale saptamanii plus ziua a opta a Invierii si a Vietii Vesnice.

Baptisteriul octogonal este construt din caramida si acoperit cu o cupola. In centrul cupolei baptisteriului se afla un mozaic impresionant realizat in cercuri concentrice. Medalionul central infatiseaza scena Botezului Domnului in Raul Iordan. Bratul drept al Sfantului Ioan Botezatorul, porumbelul, si capul lui Hristos, sunt restaurari efectuate in secolul al XVIII-lea.

Discul pe care Sfantul Ioan Botezatorul il foloseste pentru a varsa apa a fost pictat in secolul al XIX-lea de catre Felice Kibel, un pictor responsabil cu restaurarea mozaicurilor dar care a adus acestei scene unele inovatii cu caracter personal.

Majoritatea mozaicurilor aflate in cupola s-au pastrat in forma originala. In partea dreapta a scenei Botezului se gaseste o personificare a Raului Iordan, sub chipul unui om in varsta ce iese din apa, si care tine intr-o mana o ramura, iar in cealalta un vesmant pentru Hristos.

Scena Botezului Domnului este inconjurtata de o alta, mult mai larga, in care sunt reprezentati cei Doisprezeze Apostoli.

Arcurile pe care se sprijina cupola sunt decorate cu mozaicuri ce infatiseaza frunze aurii de acantus pe fundal albastru precum si imagini in relief ale prorocilor si a unor scene biblice, datand din aceeasi perioada ca si mozaicurile din cupola.

Un altar bizantin si un vas de marmura roman pot fi vazute in nise. Fantana baptismala de forma octogonala dateaza din secolele XII-XIII. Baptisteriul lui Neon este unul dintre cele opt monumente din Ravenna incluse in Patrimmoniul Mondial UNESCO.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 3026

Voteaza:

Baptisteriul lui Neon - Ravenna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE