Catedrala Kazan - Sankt Petersburg

Catedrala Kazan - Sankt Petersburg Mareste imaginea.

Catedrala din Kazan se afla pe bulevardul Neva, principala strada a orasului Sankt Petersburg, in Rusia. Acest maret locas de cult a fost proiectat de catre arhitectul Andrei Nikiforovich Voronikhin si a fost inaltat intre anii 1801-1818, avand o lungime de 69 de metri, o latime de 56,7 metri si o inaltime totala de 71,5 metri.

Icoana Maicii Domnului din Kazan

Icoana Maicii Domnului din Kazan - Kazanskaya - este o icoana facatoare de minuni foarte cunoscuta in Biserica Ortodoxa Rusa, ce a fost considerata de-a lungul veacurilor ocrotitoarea orasului Kazan si a poporului rus. Aceasta icoana a Maicii Domnului cu Pruncul este unica prin faptul ca in ea este reprezentata o singura mana, cea a lui Hristos care binecuvinteaza. Mainile Maicii Domnului si mana stanga a Mantuitorului nu sunt vizibile, ci se afla sub vesminte.

 Catedrala Maicii Domnului Kazan - Sankt Petersburg

Doua mari catedrale, in Moscova si in Sankt Patersburg, sunt inchinate Maicii Domnului din Kazan si alte numeroase biserici din intreaga Rusie. Icoana este sarbatorita pe 8 iulie (21 iulie) si 22 octombrie (4 noiembrie). Numele icoanei vine de la localitatea, unde icoana a aparut, a fost pastrata, si de unde cinstirea ei deosebita s-a raspandit in mai toate asezarile tarii. In textul Slujbei sarbatorii ei se aminteste faptul ca aceasta icoana are o obarsie tainica.

Catedrala Kazan - Sankt Petersburg

In anul 1801, imparatul Pavel I al Rusiei (1754-1801) a hotarat construirea Catedralei Kazan, din Sankt Petersburg, dupa modelul Catedralei Sfantul Petru, din Roma. Mai inainte, pe locul actualei catedrale, s-a aflat o biserica modesta, inchinata Nasterii Maicii Domnului.

 Catedrala Maicii Domnului Kazan - Sankt Petersburg

Desi stilul arhitectural al Catedralei Kazan este strain de arhitectura nationala rusa, aceasta a fost proiectata si construita doar de mesteri rusi. Cel care a proiectat planul viitoarei catedrale a fost Andrei Nikiforovich Voronikhin. Acesta, pentru prima data, a folosit o structura metalica in vederea sustinerii cupolei centrale. Lucrarile au fost supravegheate de inginerul Alexandru Sergeievich Stroganov.

In anul 1812, in aceasta impunatoare catedrala au fost aduse o parte din trofeele razboiului Rusiei cu Franta (1812-1814), castigat de armata rusa. Printre lucrurile confiscate de la armata franceza s-au aflat si mai multe obiecte din argint. Acestea din urma au fost folosite pentru intocmirea catapetesmei actuale, executata in intregime din argint, in greutate de o tona si jumatate.

Catedrala Maicii Domnului Kazan - Sankt Petersburg

In anul 1813, in interiorul Catedralei Kazan a fost inmormantat maresalul Mihail Kutuzov, comandantul rus care l-a invins pe imparatul Napoleon. In anul 1815, cheile a saptesprezece orase si opt cetati din Europa, cucerite de armata rusa, au fost aduse si asezate in Catedrala Kazan. Apoi, in anul 1837, mesterul Boris Orlovsky a proiectat doua statui din bronz pe care le-a asezat in fata catedralei: comandantul Kutuzov si printul Barclay de Tolly.

Pentru faima sa, la inceputul secolului al XX-lea, catedrala a fost jefuita, iar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial ea a fost bombardata. Intre anii 1917-1992, catedrala a fost luata credinciosilor si folosita in scopuri straine. In anul 1932, in interiorul Catedralei Kazan, autoritatile sovietice au amenajat "Muzeul de Istorie a Religiei si Ateismului". Dar, cu voia lui Dumnezeu, "captivitatea babiloniana" a trecut, iar bisericile si manastirile au reinceput sa infloreasca.

Catedrala Maicii Domnului Kazan - Sankt Petersburg

Catedrala Kazan a fost reparata si restaurata, iar mai apoi, in anul 1998, aceasta a fost resfintita. In biserica este pastrata o icoana a Maicii Domnului din Kazan, facatoare de minuni. Credinciosi din toata Rusia si din toata lumea vin sa se inchine si sa sarute aceasta icoana veche a Maicii Domnului.

Iulian Predescu

 Catedrala Maicii Domnului Kazan - Sankt Petersburg

Catedrala Maicii Domnului Kazan - Sankt Petersburg

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 2446

Voteaza:

Catedrala Kazan - Sankt Petersburg 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE