Catedrala Sfanta Maria - Domul din Siena

Catedrala Sfanta Maria - Domul din Siena Mareste imaginea.


Catedrala Sfanta Maria - Domul din Siena

Catedrala din Siena este o frumoasa mixtura de stiluri romanice si gotice, proiectata de arhitectul Nicola Pisano. Este binecunoscuta ca fiind una dintre cele mai mari catedrala din Italia, si ar fi putut ajunge chiar si cea mai mare catedrala crestina, daca o boala grea a secolului al XIV-lea nu ar fi impiedicat continuarea planurilor incepute deja.

Domul din Siena a fost ridicat intre anii 1215 si 1263, arhitectura sa apartinand, in parte, maestrului gotic Nicola Pisano. Fiul sau, Giovanni, a proiectat planurile pentru partea inferioara a fatadei, inceputa in anul 1285.

Exteriorul catedralei este realizat din marmura multicolora, in timp ce interiorul este realizat din bucati alb-negre. Majoritatea sculpturilor asezate pe fatada acesteia sunt copii ale originalelor; originalele fiind mutate in interiorul domului, in muzeu, pentru o mai buna conservare a acestora.

          

Partea superioara a fatadei a fost adaugata in secolul al XIV-lea. In secolul al XIV-lea, Siena a cunoscut o perioada de inflorire si dezvoltare. Tot atunci s-au facut si unele planuri de extindere a catedralei, forma finala a acesteia urmand sa intreaca pana si Catedrala Sfantul Petru din Roma. Prezentul dom, de o dimensiune apreciabila, ar fi format abia locul dintre cele doua randuri de coloane ale catedralei ce urma a fi construita.

Actiunile de extindere au inceput in anul 1339, cu constructia unei noi nave, incepand din partea dreapta a domului. Dar in 1348, o cumplita boala - moartea neagra - s-a strecurat printre locuitorii Sienei, omorand mai mult de doua treimi din populatie. Imensa catedrala a ramas decat in planuri, aceasta nefiind vreodata terminata, cat despre peretii pe jumatate terminati, acestia stau si astazi ca monument al ambitiei celor din Siena si ca amintire a unei perioade de apogeu a orasului.

In secolul al XIX-lea, fatada catedralei a fost decorata cu mosaicuri venetiene placate cu aur. Catedrala din Siena este unul dintre cele mai bune exemple ale arhitecturii gotice italiene.

Interiorul catedralei este la inaltimea asteptarilor, completand voloarea artistica a acesteia.

Un atu major al catedralei il reprezinta pardoseala, care infatiseaza un mozaic format din 59 de tablouri din bucati de marmura sculptata si imbinata minutios. Acestea au fost realizate intre 1372 si 1547. Unii dintre cei mai buni artisti care au lucrat in Siena au imprumutat catedralei o parte din talentul lor. Printre ei se afla: Domenico di Bartolo, Matteo di Giovanni, Pinturicchio si, in mod special, Beccafumi, care a proiectat 35 de scene (1517 - 1547).

          

Placile de mozaic din interiorul navei si al lateralelor, sunt, de obicei, descoperite, insa cele mai valoroase sunt protejate, fiind descoperite doar intre 23 august si 3 octombrie, in cinstea lui Palio. Labirintul de pe podea este parcurs de catre penitenti in genunchi.

          

Scena de pe podeaua din laterala stanga, infatiseaza fantasctica imagina a "Masacrului celor Inocenti" a lui Matteo di Giovanni, din anul 1481 - (tema obsedanta pentru artist).

Un alt element valoros al catedralei este faimosul balcon octagonal gotic al lui Nicola Pisano (1266 - 1268), ajutat de catre fiul sau, Giovanni. Balconul este un loc folosit, in special, pentru predica si citire a Evangheliei. Tablourile gotice de pe balcon infatiseaza viata lui Hristos in mijlocul multimii. Coloanele acestuia sunt sprijinite pe spatele unor lei alaturi de prada si puii lor, iar baza coloanei centrale este formata dintr-o congregatie de filosofi si figuri reprezentative pentru arta liberala.

          

In laterala nordica se afla asezat altarul lui Piccolomini, care a fost inceput in 1481 de catre Andrea Bregno. Intre 1501-1504 Michelangelo a compus cele patru statui de la baza acestuia, intruchipand pe Sfantul Grigorie, Pavel, Petru si Pius. Statuia din varf, infatisand Fecioara si Pruncul, apartine sculptorului sienez Jacopo della Quercia.

Tot in laterala dinspre nord gazduieste o statuie din bronz a lui Donatello, intruchipand pe Sfantul Ioan Botezatorul; statuie asemanatoare unei alte statui a sa - Maria Magdalena din Florenta.

Altarul renascentist este flancat de candelabre purtand ingeri, lucrari realizate de Beccafumi. Tavanul catedralei infatiseaza 172 de papi, alaturi de bogate ornamente multiolore.

La mijlocul navei, pe partea stanga se afla intrarea in Libraria Piccolomini, o librarie rezervata de catre Francesco Piccolomini (Papa Pius III) pastrarii cartilor unchiului sau, Aeneas (Pius II). Impresionanta viata a lui Aeneas - Pius II este celebrata intr-o serie de fresce colorate extraordinar de catre Pinturicchio, infatisandu-l incapand cu postul de secretar de la Consiliul din Basel, si incheind cu canonizarea Sfintei Catherine din Siena.

In subsolul Domului, in batisteriu, se afla extraordinare basoreliefuri ale celebrilor Donatello, Ghiberti, Jacopo della Quercia si ale altor sculptori ai secolului XV.

          

In nava neterminata, se afla Muzeul Operei. Acestei sectiuni i-a fost adaugat un tavan pentru a putea gazdui muzeul. Dintre multele opere valoroase ale muzeului amintim faimoasa Madona a lui Duccio di Buoningegna (1308 - 1311).

O parte a acesteia infatiseaza pe Fecioara Maria inconjurata de ingeri, de apostoli si de sfinti. Cealalta parte a acesteia cuprinde 26 de scene din viata lui Hristos.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 19366

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE