Manastirea Lesnovo

Manastirea Lesnovo Mareste imaginea.

Manastirea Lesnovo este unul dintre cele mai importante si renumite centre religioase si culturale din estul Macedoniei, avand o istorie indelungata ce isi are inceputurile probabil prin secolele XI-XII. Manastirea Lesnovo este asezata in localitatea omonima, in regiunea Kratovo, Macedonia.

Inceputurile acestei manastiri sunt puse in legatura cu viata unui mare pustnic din aceste locuri, anume Gavriil Lesnovski. Scrierile despre viata acestui mare parinte duhovnicesc marturisesc faptul ca Manastirea Lesnovo exista inca din vremea sa, acesta fiind locul in care parintele a primit tunderea in monahism.

Se crede ca manastirea a fost intemeiata, fie odata cu intrarea acestuia in monahism, fie imediat dupa adormirea lui in Domnul, cand cinstirea acestuia ca sfant incepuse deja (lucru marturisit de scurtele scrieri despre viata lui, datand din anul 1330.

Nu se stiu insa nici acum, cu exactitate, anii intre care a vietuit sfantul pustnic. Se crede insa ca sfantul a trait undeva prin secolul al XI-lea, and in regiunea dinspre nord de raul Bregalnica a luat nastere un cult de cinstire ce-l avea in centru si pe pustnicul Gavriil, spre sfarsitul acestui secol fiind puse si bazele primei manastiri din acest loc.

Cea mai veche marturie scrisa legata de aceasta manastire, dateaza din anul 1330, cand scribul Stanislav a transcris un prolog, in incinta manastirii deja existente. Acest prolog cuprinde si viata pe scurt a Sfantului Gavriil Lesnovski. Astazi, acest manuscris se afla in Muzeul din Belgrad. 

Manastirea actuala a fost construita in prima jumatate a secolului al XIV-lea, pe ruinele unei mai vechi biserici. Astfel, in anul 1341, despotul grec Ioan Oliver va restaura vechea manastire, iar dupa numai cativa ani, acesteia ii va fi adaugata si a doua parte.

Prin construirea bisericii inchinate Sfantului Arhanghel Mihail (1341-1349) si prin zugravirea in fresca a peretilor interiori, in doua etape (1346-1347 si dupa anul 1349), Manastirea Lesnovo se arata a fi cea mai mare ctitorie a nobilului Iovan Oliver, din perioada de expansiune a monarhiei sarbesti, in evul mediu (sub regele Stefan Dusan). 

In cadrul sinodului ecclesial din anul 1347, tinut in Skopje si convocat de domnul Stefan Dusan, Manastirea Lesnovo a fost aleasa drept loc de resedinta al nou-intemeiatei Episcopii de Zletovo. Probabil acesta a fost si motivul care a dus la extinderea vechii manastiri.

Celelalte cladiri din complexul monahal de la Lesnovo (chiliile, turnul clopotnita, scoala, iconostasul sculptat al bisericii) au fost adaugate acestuia mult mai tarziu, unele dintre acestea chiar prin secolul al XIX-lea. Acestea arata contributia comunitatii locale si a obstii monahale in vederea renasterii si dainuirii acestui puternic centru duhovnicesc al zonei. 

In anul 1381, Manastirea Lesnovo a fost luata sub ocrotirea parintilor de la Manastirea Hilandar, din Sfantul Munte Athos. In anul 1558, in vremea staretului Neofit, manastirea a fost reconstruita, iar in anul 1581, in vremea staretului Spiridon, nobilul Nicolae Boichic, din Kratovo, a reinnoit in intregime acoperisul acesteia.

Multumita crestinilor din regiunile Kratovo si Kriva Palanka, Manastirea Lesnovo a izbutit sa treaca in siguranta peste greutatile din Evul Mediu, acestia reparand-o si intarind-o in repetate randuri. 

Spre sfarsitul secolului al XVII, manastirea a fost abandonata, insa in anul 1805, calugarul Teodosie o va reinnoi. In anul 1814, potrivit unei insemnari vechi, Teodosie era staretul obstii din aceasta manastire.

Manastirea Lesnovo este considerata a fi unul dintre cele mai puternice si valoroase centre literare din intreaga Macedonie. Manuscrisele acestei manastiri, atat cele originale, scrise in chiliile manastirii, cat si cele copiate sau pastrate in biblioteca acesteia, sunt pastrate astazi in mai multe dintre colectiile de arta din lume. Cele mai renumite dintre aceste colectii sunt cele conservate in localitalile Belgrad, Sofia si Plovdiv. 

Pana astazi, studiile slave au identificat un numar insemant de manuscrise ce stau in legatura cu Manastirea Lesnovo. Printre cele mai importante lucrari se afla urmatoarele: Prologul din anul 1330, Mineiul din anul 1342, Parenezele din anul 1353, etc.

In aceasta manastire au lucrat un numar insemnat de scriitori, copisti si oameni de cultura. Intre acestia, un loc de seama l-a ocupat Stanislav, cunoscut ca primul scriitor din Centrul Literar de la Lesnovo, cat si ca intemeietor al Scolii de Caligrafie de aici. Partenie a fost ucenicul lui Stanislav. Dintre ceilalti lucratori, ii mai amintim pe: Tahota, Calinic, Drajko, Radonja, Silvester, preotul Lazar din Kratovo, preotul Nicolae, etc. 

La dezvoltarea acestui centru cultural au ajutat mult si proprietatile manastirii, acestea oferind bisericii o bunastare financiara. Mai multe sate si terenuri se aflau in posesia manastirii. Acesta era si locul de refugiu al multor revolutionari care luptau pentru eliberarea nationala.

Slabirea si chiar acea rupere a relatiilor intre Imperiul lui Dusan si Constantinopol inlesnira in Macedonia aparitia unui curent artistic caracterizat printr-un desen prea putin ingrijit dar viguros si prin inclinarea spre tratarea unor subiecte noi, ilustrate cu detalii realiste luate din viata poporului. Acestui curent ii apartin frescele executate in anul 1349, de un zugrav numit Mihail, in biserica Manastirii Lesnovo.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2559

Voteaza:

Manastirea Lesnovo 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE