
Biserica Mantuitorului din Kuceviste este o biserica ortodoxa inchinata Mantuitorului Iisus Hristos, purtand insa drept hram Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Localitatea Kuceviste isi inalta acoperisurile caselor pe Muntele Skopska Crna Gora, nu la maree distanta de Skopje, Macedonia. Bisericuta a fost zidita in secolul al XIV-lea, de catre familia locala de crestini aristocrati Radoslav si Vladislava.
Biserica Mantuitorului Iisus Hristos din Kuceviste - scurt istoric
Una dintre cele mai deosebite bisericute din grupul celor inca prezente pe Muntele Skopska Crna Gora este Biserica Mantuitorului - Spas din localitatea Kuceviste. Aceasta bisericuta este cea mai veche din zona.
Biserica originala dateaza inca din anul 1348. Ctitorul acesteia, potrivit pisaniei (inscriptiei) aflate inca si astazi deasupra usii de intrare de pe laterala sudica, in naos, cat si documentului tarului Dusan, din anii 1348-1353, a fost nobilul Radoslav. Pe peretele sudic, in interior, se afla zugravit chipul ducelui si al ducesei, numiti Vladislava, oameni care au contribuit semnificativ la construirea bisericutei.
Mai tarziu, in partea vestica a bisericutei s-a ridicat un culoar acoperit, ca un nartex (pronaos) pavat cu piatra si avand etaj superior. Aceasta parte a bisericii, parter si etaj, a servit drept scoala si loc de invatatura.
Biserica Mantuitorului si a Maicii Domnului, din Kuceviste, este o cladire zidita in forma de cruce, deasupra naosului avand un dom central, sprijinit pe patru coloane. Fatada bisericii este infrumusetata de cateva nise. Nisele aflate pe peretele estic, deasupra absidei Altarului, care la randul ei are cinci laterale, sunt decorate cu caramizi aranjate estetic.
Interiorul bisericii este imbracat in mai multe straturi de fresca. Cele mai vechi fresce dateaza inca din vremea zidirii bisericutei, adica inca din secolul al XIV-lea. Cel de-al doilea strat de fresca dateaza din secolul al XVI-lea. Ultimul strat de fresca, datorita slabei lui calitati artistice, a fost complet inlaturat, in cadrul operatiunilor de conservare, sustinute pe la mijlocul secolului al XX-lea.
Cele mai vechi fresce arata, pana astazi, o deosebita maiestrie si cunoastere a erminiei picturii in fresca bizantina, cat si o minunata traire duhovniceasca. Zugravul Grigorie si-a scris numele cu rosu, intr-o laterala a frescelor. Dea Domnul lui mantuire si iertare de pacate. In acea perioada, compozitiile "Tanguirea lui Hristos", "Maica Domnului cu Hristos", alaturi de altele asemenea, ofereau punctele centrale ale ansamblului iconografic.
Pe iconostasul bisericii sunt asezate o serie de icoane ce dateaza din secolul al XIX-lea, printre care de o deosebita atentie se bucura cea care il infatiseaza pe Arhanghelul Mihail, luand sufletul de la bogatul nemilostiv. Aceasta este una dintre cele mai vechi lucrari semnate de catre zugravul Dico din Miyak, datand inca din anul 1845.
In biserica se mai afla si doua strane de lemn, pentru cantat si predicat, datand inca din secolul al XIV-lea. Acestea, cat si usa de lemn, sunt bogat sculptate in lemn.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.