Manastirea Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea

Manastirea Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea Mareste imaginea.

Manastirea Panagia Gorgoepikoos (Maica Domnului Grabnic Ascultatoarea) este o comunitate monastica de calugarite aflate sub conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe din Australia. Manastirea a fost fondata in luna mai, 1993. Stareta este maica Kallistheni. Manastirea se afla la o distanta de o ora cu masina de Melbourne.

Principala zi de sarbatoare a manastirii este 1 octombrie. De asemenea, se mai tin sarbatoarea Sfantul Serafim din Sarov pe 2 ianuarie sau Sfantul Gheorghe din Drama pe 4 noiembrie. Manastirea are si o capela denumita dupa Sfantul Serafim.

Numele asezamantului monahal vine de la icoana Sfintei Maici a Domnului, Grabnic Ascultatoarea, care este sarbatorita pe 1 octombrie. Este una dintre cele mai cunoscute icoane facatoare de minuni de pe Muntele Sfant, aflata la manastirea Dochiariu.

Manastirea detine un teren de 17 acri. Calugaritele au stupi de albine, maslini, pomi fructiferi, o gradina de zarzavat si cateva animale. De asemenea, mai exista o cafenea si o librarie a manastirii, unde se gasesc carti de literatura ortodoxa, in engleza sau greaca, obiecte de artizanat, icoane facute de calugarite. Femeile care vin in pelerinaj la manastire pot sta in casa de oaspeti Sfanta Anna. Acestea sunt invitate sa participe la programul zilnic al manastirii.

Istoria icoanei Panagia Gorgoepikoos

Una dintre icoanele facatoare de minuni de la Muntele Sfant este reprezentata de o pictura murala a Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea. Aceasta se afla la manastirea Dochiariu. In anul 1664, un calugar, pe nume Neilos, trecea in mod frecvent prin fata icoanei, tinand in mana o torta de care avea nevoie pentru atributiile sale in sala de mese. Intr-o zi acesta a auzit o voce spunandu-i: "Sa nu treci pe aici cu torta, lasand fum pe icoana mea". Neilos nu a dat atentie prea mare, dar in curand a auzit din nou vocea. Calugarul a primit o pedeapsa si si-a pierdut vederea. Calugarii au inceput sa arate tot mai mult respect icoanei si au lasat o candela sa arda permanent in fata ei si ardeau tamaie zilnic in acest loc. Neilos si-a petrecut timpul stand mereu in fata icoanei si rugandu-se la Maica Domnului, implorand-o sa-l ierte si sa-l vindece. Rugaciunile sale au fost ascultate cand calugarul a auzit, pentru a treia oara, o voce venind din icoana. Maica Domnului i-a spus ca cererea lui a fost auzita si ca el se afla sub protectia ei, dupa cea a lui Dumnezeu.

De asemenea, calugarilor li s-a spus sa ceara ajutor pentru toate nevoile lor, pentru ca rugaciunile lor vor fi ascultate rapid, deoarece numele ei era Gorgoepikoos (Grabnic Ascultatoarea). Atat miracolul, cat si promisiunea devenira curand faimoase in intreg Athosul. Apoi, au inceput sa se faca pelerinaje la aceasta icoana, pe Muntele Sfant.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 2422

Voteaza:

Manastirea Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE