Manastirea Sfanta Anastasia Izbavitoarea de Otrava

Manastirea Sfanta Anastasia Izbavitoarea de Otrava Mareste imaginea.

Manastirea Sfanta Anastasia, Izbavitoarea de Otrava, este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Vassilika, langa Tesalonic, la poalele Muntelui Omvrianos. Asezamantul monahal se afla in purtarea de grija a Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol.

Manastirea este asezata sub ocrotirea Sfintei Anastasia, dar si sub a Sfintei Teofana Imparateasa, sotia imparatului bizantin Leon al VI-lea, din dinastia macedoneana. Imparateasa Augusta Teofana este ctitorul manastirii, inceputul zidirilor avand loc in anul 888, in vremea patriarhului Fotie cel Mare.

Manastirea este rezidita, in anul 1522, de catre Sfantul Teona care, mai tarziu, va deveni episcop mitropolit de Tesalonic. In anul 1522, Sfantul Teona, arhiepiscopul de Tesalonic, a gasit manastirea ruinata. In vremea staretiei sale, manastirea a ajuns la inaltimea unui puternic centru monahal, aici vietuind nu mai putin de 150 de calugari, ingrijitori ai bisericii, ai unei Scoli si ai unui Spital.

Inaintea de vremea dominatiei otomane, manastirea detinea multe terenuri agricole si proprietati in Tesalonic, in regiunea Halkidiki si in Rusia. Manastirea a fost insa distrusa de catre otomani, in anul 1821, in urma luptelor din cadrul Razboiului Grec de Independenta, vapoarele detinute de aceasta participand si ele la lupta navala impotriva otomanilor, in golful Toroneos.

 

Reconstruirea manastirii a avut loc in anul 1832. Pierderile au fost insa mari, biblioteca, documentele si obiectele ei de valoare disparand pentru totdeauna. O parte dintre cladirile actuale ale manastirii au fost zidite de catre Sfantul Teona, ale carui Sfinte Moaste se si afla asezate in biserica manastirii.

Sfanta Anastasia cea Vindecatoare de Boli a trait in Roma, in vremea imparatului pagan Diocletian, ca fiica a lui Prepexastu si a crestinei Fausta. Parintii au maritat-o cu un grec, numit Publie. Ea mergea din localitate in localitate, purtand de grija crestinilor de prin temnite si vindecand pe multi de bolile lor. Datorita acestei munci, sfanta a primit numele de „vindecatoarea” sau „purtatoarea de leacuri”. De asemenea, sfanta este renumita pentru tamaduirea mai multor cazuri de otravire cu substante vatamatoare.

 

Sfanta se imbraca cu haine proaste si saracacioase, statea de vorba numai cu femei nevoiase, slujea pe ascuns pe cei ce patimeau pentru Hristos, intra in inchisorile in care se aflau, le spala si le ungea ranile cu untdelemn si le dadea hrana potrivita, insotita fiind totdeauna de o slujitoare. Pentru toate aceste fapte, mai intai a fost inchisa de sotul ei. Pierind intr-o furtuna, pe mare, sotul acesteia a murit. Sfanta, eliberata, si-a impartit toate averile si a mers mai departe cu nevointele ei. Sfanta a murit cu moarte muceniceasca. Sfanta Anastasia este praznuita in ziua de 22 decembrie.

In biserica manastirii se pastreaza, cu mare evlavie, Capul Sfintei Anastasia cea Izbavitoare de Otravuri, Trupul intreg al Sfantului Teona, Lemn din Sfanta Cruce, dar facut manastirii de Sfanta Teofana, dar si alte sfinte odoare.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 9184

Voteaza:

Manastirea Sfanta Anastasia Izbavitoarea de Otrava 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE