Manastirile

Manastirile Mareste imaginea.

 

Manastirile

 

Art.74 - Manastirea este un asezamant, in care traieste o comunitate religioasa de calugari sau calugarite, hotarati a-si petrece viata in infranare, saracie si ascultare neconditionata.

 

Art.75 - Manastirea depinde intru toate, direct si exclusiv de Chiriarhul respectiv, care este conducatorul ei canonic.

 

Art.76 - Manastiri noi se pot intemeia numai cu binecuvantarea Sfantului Sinod, la propunerea Episcopului respectiv, fie ca intemeietorul este un calugar sau un particular, care sa asigure mijloacele necesare pen­tru sustinerea manastirii si a personalului ei, fie ca aceasta s-ar face din ini­tiativa unor asociatii bisericesti care si-ar lua angajamentul de a pune la dispozitie mijloacele necesare.

 

Desfiintarea unei manastiri se poate face tot numai cu incuviintarea Sfantului Sinod.

 

Art.77 - Fiecare manastire este datoare:

 

a. A-si intocmi astfel viata in interiorul ei, incat sa devina un loc de aleasa si desavarsita viata bisericeasca, de frumoase virtuti crestinesti, de evlavioase slujbe religioase, de bogata mangaiere sufleteasca si pilda de viata crestineasca, atat pentru convietuitorii ei, cat si pentru cei ce o vor vizita;

 

b. Sa practice ocupatiuni si indeletniciri potrivite cu sfintenia locu­lui, spre a fi de folos poporului, dovedind o dragoste impreunata cu fapte bune fata de obstea tarii.

 

Art.78 - in scopul aratat in articolul precedent, manastirile de calugari vor infiinta:

 

a. Cursuri monahale pentru monahi, la manastiri mai mari, unde se vor trimite frati din alte manastiri;

 

b. Cursuri de misionari pentru raspandirea si intarirea vietii re­ligioase;                                      

                                                              

c. Tipografii de carti bisericesti, religioase si morale;

 

d. Legatorii de carti;

 

e. Ateliere pentru icoane;

 

f.  Ateliere pentru pictura, strungarie, sculptura, argintarie bise­riceasca, etc;

 

g. Cultura de albine, de vie, de viermi de matase;

 

h. Ateliere pentru meserii, potrivit cu indeletnicirile tagmei.

 

Iar in cele de maici:

 

a. Cursuri monahale pentru pregatirea speciala a maicilor;

 

b. Cursuri speciale profesionale si de menaj;

 

c. Ateliere pentru tesaturi si cusaturi nationale;

 

d.  Ateliere pentru confectionarea stofelor preotesti si ornate bi­sericesti si pentru croirea si cusutul vesmintelor preotesti;

 

e. Ateliere pentru brodatul ornatelor si mitrelor arhieresti.

 

Fara absolvirea a 7 clase primare si a scolii monahale cu certifi­carea calificarii unei meserii invatata in atelier, nu poate fi tuns in mona­hism nimeni, frate sau sora.

 

Calugarii si calugaritele sunt datori sa lucreze in atelierele din ma­nastiri, unde exista.

 

Art.79 - Conducatorul suprem al oricarei manastiri este Chiriarhul, iar in lipsa lui, sta la fata locului staretul, care este conducatorul direct al intregii manastiri.

 

Staretul este ajutat la conducerea manastirii de soborul manastiresc, consiliul duhovnicesc si consiliul economic.

 

Art. 80 - Daca in vreo manastire s-ar afla vreun Arhiereu retras sau pensionar, el poate fi ales staret, cu apobarea Chiriarhului.

 

Pentru cazul cand nu este staret soborul are sa-i faca toate inlesni­rile traiului si sa-i dea toata cinstea cuvenita demnitatii arhieresti.

 

Art.81 - Staretul sau stareta, ori imputernicitii lor legali, repre­zinta, cu aprobarea Episcopului, manastirea inaintea instantelor judeca­toresti, a tuturor autoritatilor administrative si fata de terti.

 

Art.82 - Gradele monahale sunt: monah, ierodiacon, arhidiacon, ieromonah, singhel, protosinghel si arhimandrit.

 

La maici se disting starete fara cruce si starete cu cruce.

 

Gradele superioare se dau de Chiriarh pe baza unei recomandari a consiliului duhovnicesc, numai celor cu merite deosebite si cu pregatire.

 

Gradul de protosinghel se va conferi de Chirirahul respectiv, cu aprobarea Sinodului Mitropolitan, iar gradul de arhimandrit se va conferi cu aprobarea Sfantului Sinod.

 

Art.83 - in temeiul canonului 6 al Sinodului II, care porunceste: "Monahii nu trebuie sa aiba nimic al lor propriu, ci toate ale lor se inchina ma­nastirii", monahii trebuie sa duca o viata chinoviala (de obste), iar acolo unde o astfel de viata lipseste, conducatorii manastirilor trebuie sa o introduca.

 

Art.84 - Manastirile cu mijloacele lor materiale vin in ajutor, la ne­voie, Eparhiei si tuturor institutiilor ei, dupa normele stabilite de Adunarea Eparhiala si de Chiriarh.

 

Art.85 - Dispozitiile cuprinse in prezentul Statut, cu privire la manastirile de calugari (monahi), se aplica prin asemanare si manastirilor de calugarite (monahii).

 

Art.86 - Organizarea vietii monahale si functionarea administra­tiva si disciplinara a manastirilor se face printr-un regulament interior, intocmit de Sfantul Sinod.

 

 

 

Pe aceeaşi temă

18 Iulie 2012

Vizualizari: 3887

Voteaza:

Manastirile 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE