Biserica Adormirea Maicii Domnului - Sintesti

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Sintesti Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Sintesti

Biserica Adormirea Maicii Domnului este o biserica ortodoxa din localitatea Sintesti, comuna Vidra, Judetul Ilfov. Construita in intregime din caramida, atat zidurile cat si boltile interioare, biserica are forma de corabie, cu doua turle octogonale din scandura si acoperite cu tabla. De asemenea, inteaga biserica este acoperita cu tabla.

In anul 1821, Mitropolia Bucurestilor aproba construirea bisericii, care va fi zidita intre anii 1821-1825, de catre administratorul mosiei Sintesti, Costache (Constantin) Balaceanu si sotia lui, Sultana.

Biserica din Sintesti - Adormirea Maicii Domnului

In vremea parintelui Alexandru Anastasiu, decedat in 14 iunie 1951, biserica a fost renovata complet, fiind inaltata. Tot atunci i s-au construit doua turle, s-a acoperit cu tabla, au fost zidite vechile ferestre, care erau mici, si au fost construite altele mai mari. I s-a adaugat pridvorul si s-a executat catapeteasma din lemn de tei, foarte frumos ornamentata. Aceste lucrari au fost executate in perioada anilor 1911-1912.

Alti ctitori au fost: Maria Amarasteanu din Bucuresti - originara din Sintesti, in anul 1935 a imbracat in metal alb argintat icoanele mari de la catapeteasma si anume Icoana Mantuitorului Isus Hristos, Icoana Maicii Domnului, Icoana Sfintilor Constantin si Elena, Icoana Sfantului Nicolae, Icoana Adormirii Maicii Domnului, Icoana Sfantului Ioan Botezatorul.. Mobilierul compus din strani pentru credinciosi dateaza din 1928, an in care a fost pictata de pictorul bisericesc Hristea Constantinidis din Giurgiu.

Biserica din Sintesti - Adormirea Maicii Domnului

In anul 1933 a fost construita si clopotnita din caramida si au fost cumparate doua clopote. Pictorul Gheorghe Eftimiu din Bucuresti in anul 1949 a spalat pictura, a poleit catapeteasma cu foita de aur, iar in anul 1961 pictorii Ilie Arjoca si Nicolae Samoila din Bucuresti au spalat si vernisat pictura. In anul 1957 a fost introdus iluminatul electric iar in anul 1958 pardoseala a fost facuta din mozaic venetian.

Cutremurul devastator din 1977 cauzeaza grave avarii bisericii. Ca urmare a fost consolidata prin osardia Preotului Paroh Florea Popescu si a enoriasilor, lucrarile constand in marirea structurii de rezistentei, reparatii diverse, refacerea instalattiei electrice si restaurarea picturii, resfintirea bisericii in anul 1983 de catre Episcopul Vicar Patriarhal Vasile Targovisteanul.

Biserica din Sintesti - Adormirea Maicii Domnului

In anul 2000 pictura fiind degradata si foarte afumata, s-a spalat si improspatat toata biserica, incat putem spune ca este o pictura noua cu ornamente bogate si aureole ale sfintilor toate in foita de aur. In anul 2007 s-au executat mozaicurile din fata bisericii, lucrari efectuate de firma Mozaic Art Iasi sub indrumarea Preotului Paroh Baroianu Cristian Gheorghe.

Intre anii 2004-2007 s-au mai facut urmatoarele lucrari: pavaje alei, stalpi iluminat in cimitir, gard in fata bisericii. Biserica din Sintesti a avut si are un rol de seama atat in educarea religioasa cat si in cea sociala a enoriasilor sai. Biserica este pastorita din decembrie 1991 de Preotul Paroh Baroianu Cristian Gheorghe.

Biserica din Sintesti - Adormirea Maicii Domnului

Parohia sprijina familiile nevoiase si cele cu multi copii din cadrul comunitatii. Astfel au fost demarate campanii de ajutorare, fiind donate alimente haine, imbracaminte si incaltamine, dar si materiale de constructii.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Sintesti

Cont bancar: 2511.A010.4418251.0082
Cod IBAN:RO88RNCB0082044182510001
CUI: 12008555
CIC: 4118251

Strada Principala, Satul Sintesti, Comuna Vidra, Judetul Ilfov

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Biserica din Sintesti - Adormirea Maicii Domnului

11 Iunie 2012

Vizualizari: 5755

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Sintesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE