Biserica Berevoiesti

Biserica Berevoiesti Mareste imaginea.

Biserica Berevoiesti

Biserica Berevoiesti se afla in localitatea Valenii de munte, pe strada Berevoiesti, de la care si-a luat numele. Aceasta a fost mult timp o filiala a bisericii Nica Filip, in prezent avand statut de parohie.

Biserica poarta hramul Sfantului Ierarh Spiridon. In istoria bisericii a existat o perioada in care nu s-au mai oficiat slujbe in aceasta, singura data la care se mai facea slujba fiind data de 12 decembrie - hramul acesteia.

Biserica Berevoiesti

Ridicarea bisericii Berevoiesti nu este foarte sigura, o certitudine fiind insa faptul ca aceasta este a doua biserica, ca vechime, dupa Manastirea din Valeni, la anul 1726, data fiind mentionata pe crucea sparta de langa biserica.

 Biserica Berevoiesti Biserica Berevoiesti

Biserica din Berevoiesti pastreaza inca acea cruce pe care scrie: s-au ridicat aceasta sfanta cruce in zilele lui Nicolae Voda, de robii lui Dumnezeu Constantin, Dobra, Rada, Bogoslav, Tudora, Dumitru, Musa, Dragomir, Serban, Maria, Voica, Lazar, la 25 octombrie 7235 - adica anul 1726.

BIserica Berevoiesti

Biserica a fost construita pe artera cea mai veche a asezarii, pe drumul oilor care merge spre munte. In zona a existat si o traditie potrivit careia aici ar fi fost un schit alb al schismaticilor, pe dealul Runcu, unde s-au asezat oierii veniti cu oile din zona Fagarasului.

 Biserica Berevoiesti Biserica Berevoiesti

Biserica este construita in stil taranesc romanesc-ardelenesc cu nava centrala. Structura acesteia este construita din lemn, barna tencuita si invelita cu sindrila.

Biserica Berevoiesti

Deasupra pronaosului ni se infatiseaza o tesla mare. Aceasta are o sectiune octogonala cu ferestre pe laturi. Acoperisul teslei este din sindrila cu forma de piramida cu opt fete, iar zidurile laterale ale acesteia au ferestre mici.

           Biserica Berevoiesti

Pictura bisericii este realizata in ulei, lucrare apartinand inceputului de secol XX, autorul fiind identificat cu un zugrav numit Gheorghe Cepoiu.

Biserica Berevoiesti

Intreaga biserica Berevoiesti este inconjurata de un zid de piatra care delimiteaza teritoriul din jurul bisericii. Peste strada de biserica a locuit intre anii 1921-1924 pictorul Nicolae Tonitza.

           Biserica Berevoiesti

 

Vizitati si: Parohia Sfantul Spiridon - Berevoiesti

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 5801

Voteaza:

Biserica Berevoiesti 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • laura albuPostat la 2010-03-07 00:24

    Aceasta biserica este dovada vie a minunilor savarsite de Sfantul Spiridon. Insasi redeschiderea bisericii in anul 2004, precum si renovarea ei sunt semne ale bunatatii lui Dumnezeu, materializate in eforturile preotului Corneliu Nicoara, cel care a inaintat Patriarhiei cererea de infiintare a parohiei Berevoiesti, pentru savarsirea in mod curent a Sfintei Liturghii in aceasta biserica. Prin eforturile parintelui Nicoara biserica a fost restaurata interior si exterior, de la geamuri si mocheta pana la centrala proprie. Parintele a murit la un an si jumatate dupa redeschiderea bisericii, in ziua in care ar fi sarbatorit pornirea centralei termice, din prea multa iubire pentru biserica lui Dumnezeu si pentru enoriasii sai. Drept marturie, pe crucea care ii sta la capatai sta scris "Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu". Parintele Fabian a continuat lucrarile in biserica si lucrarea Domnului printre oameni. Sa ii ajute Dumnezeu sa fie in continuare acelasi preot daruit si virtuos ca si pana acum, ca si predecesorul sau.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE