Biserica Casin - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Biserica Casin - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil Mareste imaginea.

Biserica Casin, inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, dar si Sfintei Mari Mucenite Ecaterina, este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Bucuresti. Aflata pe bulevardul Marasti, in apropiere de Arcul de Triumf, aceasta biserica a fost construita incepand cu vara anului 1937, urmand planurile intocmite de catre arhitectul D. Ionescu-Berechet. Din punct de vedere arhitectural, biserica imbina stilul brancovenesc cu stilul bizantin.

Biserica Casin mai este cunoscuta si sub denumirea de "Manastirea Casin" sau "Biserica Manastirii Casin", datorita unei strazi adiacente bisericii parohiale, care a purtat numele localitati Manastirea Casin, din Judetul Bacau, unde s-au purtat lupte in primul Razboi Mondial, intre anii 1914-1916.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil - Casin

Dupa primul Razboi Mondial, in partea de nord a orasului se infiinteaza un nou cartier, numit Parcul Domeniilor. Noii locuitori ai acestui cartier vor solicita contruirea unei biserici parohiale. Dorinta acestora s-a concretizat in anul 1935, prin formarea Consiliului Parohial, din care faceau parte mai multe personalitati ale vremii, profesori din Institutul Agronomic.

 Biserica Casin - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

La staruinta preotului paroh Dumitru I. Manta, fondurile s-au obtinut prin donatii importante de la Ministerul Agriculturii si Domeniilor, precum si prin donatii lunare, de la alte institutii si credinciosi de rand.

Terenul pentru contructia viitoarei biserici a fost obtinut, prin donatie, de la Primaria Capitalei, tot in anul 1935. Pentru construirea noii biserici a fost ales proiectul intocmit de D. Ionescu-Berechet, architect-sef al Patriarhiei Romane.

Piatra de temelie a noii biserici s-a pus in ziua de 23 august 1935. Lucrarile de constructie au fost finalizate in ziua de 15 noiembrie 1938. Biserica Casin, zidita in forma de cruce, are o lungime de 42 de metri si o latime de alti 29 de metri, inaltimea maxima a turlei fiind de 50 de metri. Biserica se intinde pe o suprafata totala de aproape opt sute de metri patrati.

 Biserica Casin - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Peste naos se ridica o turla mare, poligonala, cu ferestre arcuite si coloane pe fiecare muchie. Alte patru turle mai mici, octogonale, tratate similar, sunt inaltate in jurul turlei centrale. Pronaosul este exprimat spre fatada de vest printr-o mare arcada, in centrul careia este dispus un mozaic amplu cu icoana hramului, inconjurat de un ancadrament ornamentat.

Evenimentele socio-economice si politice din acea perioada, precum si inceperea celui de al doile Razboi Mondial au intrerupt lucrarile de amenajare exterioara si interioara, acestea fiind reluate abia intre anii 1946-1956.

Catapeteasma bisericii a fost construita intre anii 1952-1959, dupa planurile aceluiasi arhitect-sef, cu ajutorul artistilor I. Dumitru-Barlad, Constantin Baraschi si Mihai Wagner. Catapeteasma este lucrata, in intregime, din marmura si alabastru, iar icoanele de pe aceasta, din mozaic.

 Biserica Casin - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Intre anii 1956-1960, Biserica Casin a fost inchisa, de catre autoritatile comuniste, arhiva a fost confiscata, iar preotul Dumitru Manta a fost trimis in inchisoare. In anul 1960, biserica a fost redeschisa, prin stradaniile preotului paroh Alexandru Ionescu, vicar-administrative eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Peretele din spatele pridvorului este placat cu marmura si ornamentat cu icoane in mozaic, in partea superioara. Usile de intrare au basoreliefuri turnate in bronz, reprezentand pe Sfintii Petru si Pavel si pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Intre anii 1962-1977 s-au executat lambriurile de marmura, cafasul si icoanele din mozaic de pe catapeteasma si murale, de catre profesorii Iosif Vass si Gheorghe Raducanu. Mozaicurile din Biserica Casin sunt primele din tara noastra care au fost realizate in intregime din sticla de Murano.

Incepand cu anul 2007, prin binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh, biserica Parcului Domenii a fost ridicata la rangul de Paraclis Patriarhal.

Teodor Danalache

 Biserica Casin - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Pe aceeaşi temă

27 Octombrie 2012

Vizualizari: 56983

Voteaza:

Biserica Casin - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE